Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoký účet za elektřinu

Veroniko, správnou regulací tepla ušetříte možná 15% spotřeby a je lepší to svěřit automatice.
1- Celková spotřeba je především závislá na tepelných ztrátách vytápěného objektu. Ta je dána zejména kvalitou a rozměrem stavebních konstrukcí a potom rozdílem, mezi vnitřní a venkovní teplotou. Z toho je jasné, že tepelná ztráta je proměnná hodnota a je tím větší, čím víc tepla Vám z domu uniká (nelze tedy srovnávat spotřebu 2+1 100m2 ve starém domě, kde teplo utíká všemi dírami do vesmíru a podlahou do zeměkoule, když strop tvoří sláma a 6+1 100m2 v novém domě, kde na podzim vyvětráte, v zimě zbytečně necouráte a na vánoce zapálíte svíčku a máte vytopeno :-)) a na čím větší teplotu vytápíte (venkovní teplotu zatím ovlivnit neumíme:-)).
2 - Regulace topení spočívá v zajištění "tepelné pohody", tedy příjemného pocitu a využívání tepelného chování objektu. Tam, kde je velká tepelná setrvačnost /zdi z cihel a kamene/ je lépe změny teploty nedělat (max.0,5°C), protože se energie spotřebuje později při roztápění. U dřevěných stavení s malou setrvačností, je možné rychle roztopit (ohřát vzduch, který neochlazují stěny) a proto se vyplatí omezit teplotu, když nejste doma. V praxi se osvědčil rozdíl do 2°C. Dále je dobré diferencovat potřeby v jednotlivých místnostech (ložnice jen v noci a kolem 18°C, obývák jen když jsme doma cca 20°C, koupelna jen když se koupu cca 24°C a víc...), ale u tak malého objektu, jako je rodinný dům, je to problém.
3 - Cenu vytápění nejvíc ovlivňuje cena nákupu energie a tu si dodavatelé dělají, jak mohou. A že mohou, jak chtějí, to sama neovlivníte jinak, než přiložením ruky k dílu. Pokud vyděláváte tolik, že se Vám vyplatí být v práci, zatím co za Vás topí nějaký topič na ČEZu, třeba Roman, tak platíte jemu. Pokud vyděláváte méně, vyplatí se Vám "dělat pro sebe" a topit dřívím, než i na této Vaší práci, ve Vašem volném čase, bude chtít také vydělat náš DRAHÝ stát... ]:(

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny