Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Termostat boileru

U boileru Dražice 200 l nám již dakrát odešel termostat.Nový termostat jsem zapojil jinak.Topné těleso boileru jsem zapojil přes bezpečnostní termostat přímo na stykač.Termostat jsem zapojil do obvodu ovládání stykače,tedy do serie s cívkou stykače.Termostat tak spíná jen nepatrný proud.Chodí to perfektně.

Předmět Autor Datum
Známá porucha u bojleru, termostat je konstrukčně vyráběn na hraně 10 A. Je to prostě ošizené. Další…
dexters 03.06.2012 05:31
dexters
Dobrej nápad.
sevos 03.06.2012 09:35
sevos
Hmm, dobrý:-). Hlavně dodržet přesně tohle popsané zapojení. Těleso bojleru je přes bezpečnostní ter…
mirektatra 03.06.2012 09:54
mirektatra
Jsem rád,že si zájemci přečetli toto povídání a některým snad pomůže vyřešit problémy s termostatem. poslední
ferdouch 13.06.2012 10:55
ferdouch

Známá porucha u bojleru, termostat je konstrukčně vyráběn na hraně 10 A. Je to prostě ošizené. Další věc, která tomu napomáhá, že časem dochází k sesedání spirály tělesa(od roku 2000něco je to prý konstrukčně vyřešeno, pootočením keramických segmentů, ale nic moc to nepomáhá) a tím k vytváření malých mezizávitových zkratů. A co se stane vlivem mezizávitových zkratů, zkrátí se délka odporového drátu tělesa (zmenší se odpor), a tím se zvýší proud, který pak zničí termostat, který nezvládně větší proud spínat.

Hmm, dobrý:-). Hlavně dodržet přesně tohle popsané zapojení.
Těleso bojleru je přes bezpečnostní termostat/tepelnou pojistku připojeno na kontakty stykače, jehož cívku ovládá termostat. Pokud by konstruktér chtěl ulevit i té pojistce a zapojil by ji také do ovládacího okruhu cívky, je při spečení kontaktů stykače, na průsssšvih zaděláno... Při velikosti dnešních jednopólových stykačů a výkonových relé, je sranda umístit jej přímo pod kryt bojleru.:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru