Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ruční pumpa pořád zapadává voda

Máme na chatě ruční pumpu, klasickou Sigmu (typově něco jako tohle http://obchod.pumpa.cz/zbozi/1976-Rucni-pumpa-NP75 ?utm_source=lepsi-cena-zde&utm_medium=odkaz-RP0100 02). Každý rok v ní musím měnit tu koženou klapku, protože zapadává voda (na zimu musím pumpu vypustit,aby nepraskla a ta kůže pak ztvrdne). Když jsem jí loni kupoval v obchodě (přímo SIGMA), tak se pán divil, proč chci tři, že prý vůbec nemají zkušenost, že by se to muselo měnit. I když to vyměním, tak mám pak ale ještě druhý problém a to, že se občas pod tu pohyblivou část klapky dostane kamínek, ten se zaboří do té kůže a díky tomu to pak netěsní a zase to přisává vzduch a voda zapadne.
Studna je vrtaná a jestli je dole nějaké síto nebo tak něco, to netuším, na té chatě je to rozhodně déle, než já jsem na světě. Problém je, že na stejnou trubku je napojené i čerpadlo a když zapadne voda a naskočí čepadlo, tak to pak jede naprázdno, nasaje to vzduch, pak se to zas musí zalít atd atd.

Napadlo mě, že bych si mohl tu klapku nechat vyseknout z gumy, ale říkám si, že když se to roky vyrábí z kůže, tak to asi má nějaký důvod.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Z jaké gumy byste to dělali (mám na mysli tloušťku). Nebo nějaký osvědčený nápad, jak by se daly odfiltrovat ty kamínky? Nebo nějaký jiný fíglík někde v kapse? ;-)
Díky
Filip

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kůži promastit glycerínem. Pokud jsou kamínky zevnitř studny, měl by tam být sací koš se zpětnou kla…
kejki 21.05.2012 09:20
kejki
diky za odpoved. ta voda jde ale cerpadlem do chaty a je pitna - nemuze glycerin kvalitu vody nejak…
filuna 21.05.2012 09:25
filuna
Glycerin je oficialne mirne jedovatej - ale v realu je jedovatej asi jako ethanol, pokud ho nevypije… nový
bahno 23.05.2012 13:44
bahno
Musí to být rozebíratelné!! Není možné, aby u vrtané studny byla vložená roura jako sací. Druhá věc,… nový
corve43 22.05.2012 19:51
corve43
Ono je mozne ze u nas je to ta "zatloukacka", je to v piskach, u Berounky, spodni voda je vysoko, je… nový
filuna 23.05.2012 11:12
filuna
Proč kůže: trvale vydrží pod vodou ohebná a pružná, pro tento princip klapky s plochým sedlem, je os… poslední
mirektatra 24.05.2012 07:08
mirektatra

diky za odpoved. ta voda jde ale cerpadlem do chaty a je pitna - nemuze glycerin kvalitu vody nejak ovlivnit?
a saci kos asi nenajdu - jak jsem psal, je to vrtana studna. ja nevim jak se to dela, ale myslel jsem, ze to je proste trubka zarazena v zemi. bude tam urcite minimalne od 60 let, myslim ale ze jeste driv. potiz je, ze tam je takovy betonovy soklik, v sokliku vede ta trubka dolu a nahore je priruba, na kterou se primontuje pumpa, takze dolu fakt nevidim nic, ani tu trubku nevytahnu nebo tak neco.

Glycerin je oficialne mirne jedovatej - ale v realu je jedovatej asi jako ethanol, pokud ho nevypijes pulitr na ex tak se nic nedeje. :-) Dokonce je to schvaleny Ecko, obcas se pridava do potravin jako zvlhcovadlo/sladidlo. Nejaky uvolneny stopovy mnozstvi je naprosto neskodny, ostatne trocha ho vzdy koluje krvi, protoze je to jeden z mezistupnu metabolismu tuku.

Musí to být rozebíratelné!! Není možné, aby u vrtané studny byla vložená roura jako sací. Druhá věc, - kde je napojeno potrubí na čerpadlo? Určitě ne nad zemí. Kdysi dávno se používaly t. zv. "zatloukačky" tam, kde byla voda vysoko, obyčejně, kde bylo pískové podloží.

Proč kůže: trvale vydrží pod vodou ohebná a pružná, pro tento princip klapky s plochým sedlem, je osvědčená a dlouhodobě funkční. Jestliže se však voda vypouští, na suchu kůže ztvrdne, protože v průběhu používání se z ní vymyla přírodní změkčovadla, která nahradila čerpaná kapalina - voda. Proto se umisťuje pod trvalou hladinu vody a vypouštěcí ventil se dává nad ni - klidně i také pod trvalou hladinu vody.
Guma, silon, teflon, barevné kovy: tyhle materiály se používají jako sedla do kuželových zpětných klapek, kde mohou být pohyblivé části -kuželky- umístěny letmo, působí gravitačně a mají být umístěny vertikálně, nebo mohou být pružinové a jejich umístění může být libovolné, ve směru působení tlaku kapaliny. Kuželové klapky jsou náročnější na přesnost dosedacích ploch a proto jsou více náchylné na mechanické nečistoty.
Mechanické nečistoty jsou problémem vždy a nezbývá, než je vhodným způsobem filtrovat.
Velký průměr sacího potrubí pod hladinou a tím zpomalená rychlost ve svislém potrubí, mohou dočasně omezit strhávání kamínků do sací trubky, ale stejně se časem zanese - musí se čistit stejně, jako filtry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru