Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ruční pumpa pořád zapadává voda

Máme na chatě ruční pumpu, klasickou Sigmu (typově něco jako tohle http://obchod.pumpa.cz/zbozi/1976-Rucni-pumpa-NP75 ?utm_source=lepsi-cena-zde&utm_medium=odkaz-RP0100 02). Každý rok v ní musím měnit tu koženou klapku, protože zapadává voda (na zimu musím pumpu vypustit,aby nepraskla a ta kůže pak ztvrdne). Když jsem jí loni kupoval v obchodě (přímo SIGMA), tak se pán divil, proč chci tři, že prý vůbec nemají zkušenost, že by se to muselo měnit. I když to vyměním, tak mám pak ale ještě druhý problém a to, že se občas pod tu pohyblivou část klapky dostane kamínek, ten se zaboří do té kůže a díky tomu to pak netěsní a zase to přisává vzduch a voda zapadne.
Studna je vrtaná a jestli je dole nějaké síto nebo tak něco, to netuším, na té chatě je to rozhodně déle, než já jsem na světě. Problém je, že na stejnou trubku je napojené i čerpadlo a když zapadne voda a naskočí čepadlo, tak to pak jede naprázdno, nasaje to vzduch, pak se to zas musí zalít atd atd.

Napadlo mě, že bych si mohl tu klapku nechat vyseknout z gumy, ale říkám si, že když se to roky vyrábí z kůže, tak to asi má nějaký důvod.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Z jaké gumy byste to dělali (mám na mysli tloušťku). Nebo nějaký osvědčený nápad, jak by se daly odfiltrovat ty kamínky? Nebo nějaký jiný fíglík někde v kapse? ;-)
Díky
Filip

Předmět Autor Datum
Kůži promastit glycerínem. Pokud jsou kamínky zevnitř studny, měl by tam být sací koš se zpětnou kla…
kejki 21.05.2012 09:20
kejki
diky za odpoved. ta voda jde ale cerpadlem do chaty a je pitna - nemuze glycerin kvalitu vody nejak…
filuna 21.05.2012 09:25
filuna
Dává se to do krémů, kosmetický se dá koupit v lékárně snad ještě dnes. Druhá varianta, nechat to na…
kejki 22.05.2012 00:12
kejki
Glycerin je oficialne mirne jedovatej - ale v realu je jedovatej asi jako ethanol, pokud ho nevypije…
bahno 23.05.2012 13:44
bahno
Musí to být rozebíratelné!! Není možné, aby u vrtané studny byla vložená roura jako sací. Druhá věc,…
corve43 22.05.2012 19:51
corve43
Ono je mozne ze u nas je to ta "zatloukacka", je to v piskach, u Berounky, spodni voda je vysoko, je…
filuna 23.05.2012 11:12
filuna
Proč kůže: trvale vydrží pod vodou ohebná a pružná, pro tento princip klapky s plochým sedlem, je os… poslední
mirektatra 24.05.2012 07:08
mirektatra

diky za odpoved. ta voda jde ale cerpadlem do chaty a je pitna - nemuze glycerin kvalitu vody nejak ovlivnit?
a saci kos asi nenajdu - jak jsem psal, je to vrtana studna. ja nevim jak se to dela, ale myslel jsem, ze to je proste trubka zarazena v zemi. bude tam urcite minimalne od 60 let, myslim ale ze jeste driv. potiz je, ze tam je takovy betonovy soklik, v sokliku vede ta trubka dolu a nahore je priruba, na kterou se primontuje pumpa, takze dolu fakt nevidim nic, ani tu trubku nevytahnu nebo tak neco.

Dává se to do krémů, kosmetický se dá koupit v lékárně snad ještě dnes. Druhá varianta, nechat to namočené ve vodě, ale to si myslím, že se ta kůže stejně bude kazit. Pokud se dostávají do pumpy kamínky - tak buď je tam někdo hodí z vrchu, nebo jsou natáhnuté zespoda. Jestli to je udělané nerozebiratelně, tak řešení neexistuje.

Glycerin je oficialne mirne jedovatej - ale v realu je jedovatej asi jako ethanol, pokud ho nevypijes pulitr na ex tak se nic nedeje. :-) Dokonce je to schvaleny Ecko, obcas se pridava do potravin jako zvlhcovadlo/sladidlo. Nejaky uvolneny stopovy mnozstvi je naprosto neskodny, ostatne trocha ho vzdy koluje krvi, protoze je to jeden z mezistupnu metabolismu tuku.

Musí to být rozebíratelné!! Není možné, aby u vrtané studny byla vložená roura jako sací. Druhá věc, - kde je napojeno potrubí na čerpadlo? Určitě ne nad zemí. Kdysi dávno se používaly t. zv. "zatloukačky" tam, kde byla voda vysoko, obyčejně, kde bylo pískové podloží.

Proč kůže: trvale vydrží pod vodou ohebná a pružná, pro tento princip klapky s plochým sedlem, je osvědčená a dlouhodobě funkční. Jestliže se však voda vypouští, na suchu kůže ztvrdne, protože v průběhu používání se z ní vymyla přírodní změkčovadla, která nahradila čerpaná kapalina - voda. Proto se umisťuje pod trvalou hladinu vody a vypouštěcí ventil se dává nad ni - klidně i také pod trvalou hladinu vody.
Guma, silon, teflon, barevné kovy: tyhle materiály se používají jako sedla do kuželových zpětných klapek, kde mohou být pohyblivé části -kuželky- umístěny letmo, působí gravitačně a mají být umístěny vertikálně, nebo mohou být pružinové a jejich umístění může být libovolné, ve směru působení tlaku kapaliny. Kuželové klapky jsou náročnější na přesnost dosedacích ploch a proto jsou více náchylné na mechanické nečistoty.
Mechanické nečistoty jsou problémem vždy a nezbývá, než je vhodným způsobem filtrovat.
Velký průměr sacího potrubí pod hladinou a tím zpomalená rychlost ve svislém potrubí, mohou dočasně omezit strhávání kamínků do sací trubky, ale stejně se časem zanese - musí se čistit stejně, jako filtry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru