Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Padání hlavního jističe

Někdo už tu vysvětloval, že to je díky kvalitnímu vedení, ale jestli to platí i v tomhle případě:
Rodiče bydlí na samotě, takže jim měřící zařízení a jistič 32A šoupli cca 300 m daleko k trafostanici. Vedení je nové a řádně dimenzované v zemi. Domácnost je v hliníku s pojistkovou skříňkou na klasické pojistky, dílna už má jističe a celé na původním sloupu jistí 25A jistič u domu.
Přesto i prsknutí žárovky shazuje ten hlavní jistič 32A. Teď měli zkrat na motoru v dílně a vybavily oba - 25A i 32A. Je docela otrava chodit to do vsi nahazovat, dá se to nějak řešit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji za odpovědi, jističe jsou B a jedná se o problémy při zkratu, jak píše Mirektatra. V běžné do…
kejki 20.05.2012 19:37
kejki
Také mám dojem, že to nepomůže, viz výše. Jen tak mimochodem, pojistky se chovají poněkud jinak a ob…
ms 20.05.2012 22:59
ms
Pojistkový odpojovač a válcové pojistky může obsluhovat i lajk. Otázka je spíše v tom, jestli může z…
náhodný čtenář 21.05.2012 00:56
náhodný čtenář
... ale notáák, klucíí, čtu, na co odpovídám, néé?:-/Elektroměr dali energetici při rekonstrukci sít…
mirektatra 21.05.2012 06:13
mirektatra
Ale no tak, ke vší smůle tu vpadl jeden z idiotů ze Živě a tapetoval. Viz: http://kutilska.poradna.n…
ms 21.05.2012 11:40
ms
Já jsem taky ze Živě, to má asi 120tis. registrovaných uživatelů, plus tapetáře s Poradny 8-)
kejki 22.05.2012 00:23
kejki
A z toho je 20 tisíc nicků skutečného odborníka, který má "na svědomí" jednu "úředně" ověřenou oběť.… poslední
ms 22.05.2012 14:44
ms

Děkuji za odpovědi, jističe jsou B a jedná se o problémy při zkratu, jak píše Mirektatra. V běžné domácnosti by to asi nebylo tak často, ale tohle je "farma", čili různých nehod se vyvrbí za rok povícero.
Ušetří to peníze za výměnu jističe s jinou charakteristikou, nebo i kus za kus.

Také mám dojem, že to nepomůže, viz výše.
Jen tak mimochodem, pojistky se chovají poněkud jinak a obzvláště ty pro velké proudy (nožové) mají zajímavou vlastnost v podobě "utlumení" strmosti průběhu zkratového proudu - proto by byly lepší místo toho 32A jističe, leč není možná "obsluha" laikem.
Další zajímavostí je vypínací schopnost, tato pojistka má 37,5× vyšší vypínací schopnost než běžný jistič pro jištění nn rozvodů...

... ale notáák, klucíí, čtu, na co odpovídám, néé?:-/Elektroměr dali energetici při rekonstrukci sítě asi 300m od baráku, k trafostanici... proto je hlavně nepohodlná jeho obsluha, ale nedá se s tím nic dělat, protože umístění měření určí příslušný REP, zpravidla do veřejně přístupného místa, tedy před oplocení soukromého pozemku.
1 - pojistky, jako hlavní jistící prvek před el.měrem, zakázal REP už v dobách MÉHO ranného dětství, jež je pradávno v nenávratnu a ačkoliv použití jistící char. pojistka/jistič by bylo nejjednodušším řešením, je tímto nemožné.
2 - tlumivkou samozřejmě rozumím "oddělovací impedanci" pro přepěťové ochrany, ale to je jen otázkou názvosloví a vyplývá to z textu, který má především vysvětlit funkci obvodu. Že je ve velikosti mH, je zřejmé jak z požadavku na funkci, tak z účelu, pro který je vyrobena a homologována, tedy úprava impedance obvodů, při provádění přepěťových ochran (jak ostatně bylo uvedeno).

Tak čtěte, čtěte přátelé, kamarádi :puff:

P.S.: Mě se to řešení docela zamlouvá (poprvé zde uvedl "ms" -je to zkrátka hlavička), prodlouží se čas mezi elektroměrem a ostatními jističi zcela homologovaným zařízením, ale nemám s tímto použitím sebemenší praktickou zkušenost. Věřím však, že už to někdo zkoušel...:?:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru