Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rady a varování: přestavba panelákového jádra.

Prosím zkušenější, co už to mají za sebou, jestli by nemohli sdílet své poznatky, hlavně čeho se vyvarovat a kde neudělat chybu.
Staré uspořádání:
[http://kutilska.poradna.net/file/view/1474-stary-g   if]

Představuju si to tak, že po vybourání papundeklového jádra se postaví nové zdi a v koupelně mám v plánu nechat zvýšit podlahu a snížit strop. Ve zvýšené podlaze povedou odpady a voda do přesunuté kuchyně, ve sníženém stropu bude vzduchotechnika (digestoř, odvětrání koupelny) a elektroinstalace.
Nové uspořádání:
[http://kutilska.poradna.net/file/view/1475-novy-gi   f]

Děkuji předem za všechny rady a informace.

Ještě nevím, jestli u koupelky dát posuvné dveře nebo klasiku, u posuvných se obávám zanášení vlhkosti do pouzdra, bude-li.

Předmět Autor Datum
Pokud by jsi měl zateplený strop, tak v případě vytvoření podhledu hrozí přesunu tepelného mostu a t…
TNT 05.03.2012 17:28
TNT
Nad náma je ještě jedno patro, tak se stropem by snad problém být neměl. Odpad z kuchyně bude delší,…
JoDiK 05.03.2012 18:38
JoDiK
Důrazně nedoporučuju zvedat podlahu kvůli odpadům. Jednou by jsi proklínal sám sebe. Ani dispozice s…
sHpy00n 05.03.2012 23:06
sHpy00n
Ano zvětšuju kuchyň, koupelna nám stačí menší. Co vadí na odpadech pod zvýšenou podlahou? Že se to n…
JoDiK 06.03.2012 08:13
JoDiK
K tomu rohu v kuchyni - já mám dva. V jednom je dřez, ve druhým jen pevný poličky a lomený rohový dv…
Prasak 06.03.2012 10:15
Prasak
Já mám v rohu minibojler a dřez tam přesahuje odkapávací plochou. Ale jako úložný prostor je to na p… poslední
kejki 07.03.2012 23:45
kejki
Tak jsem se vrátil od architektky, co nám bude dělat projekt a nejvíc se jí pozdává varianta s přizd…
JoDiK 06.03.2012 10:59
JoDiK
Přesně tak. Že bude delší odpad a usazování mně neznepokojuje protože máš dřez až za myčkou. Takže p…
sHpy00n 06.03.2012 11:37
sHpy00n
Aha, to mě nenapadlo... Zvážím to. Navíc by to zkomplikovalo napojování odtoku. Díky za radu.
JoDiK 06.03.2012 12:08
JoDiK
S tím vysycháním sifonu to mohu jen potvrdit. Asi před deseti lety jsem tchýni dělal koupelnu a mocí…
petr_s 07.03.2012 16:46
petr_s
Díky i tobě, rošt ruším...
JoDiK 07.03.2012 22:11
JoDiK
[45.gif]
sHpy00n 07.03.2012 22:47
sHpy00n

Pokud by jsi měl zateplený strop, tak v případě vytvoření podhledu hrozí přesunu tepelného mostu a tím ke srážení vlhkosti (tvorba mokrých map a plísně). To je třeba individuálně vyhodnotit, jestli něco takového může hrozit.
Tak jak to máš namalovaný by potrubí z kuchyně vyžadovalo víc metrů a teoreticky o něco víc zvednou podlahu (cca 3% sklon je 3cm na metr potrubí), konzultuj s více řemeslníky (nejlíp při zadání prací a kalkulace cen, to se z nich dá páčit zajímavé informace), kdyby odpad od kuchyńské linky šlo část ve zdi ještě přes roh a ústí by bylo v podlaze kuchyně naproti stoupačce, nebo co to tam je, a tím by svodové potrubí bylo minimální i menší zvednutí podlahy. Tak jak to máš namalovaný by vyžadovalo větší zvednutí, záleží taky jak hluboko můžeš jít do podlahy protikompenzace zvedání. Před rokem jsem přestavoval byt v paneláku a podlahu jsem se nerozhodl zvedat, pár důvodů se našlo, i když by se tam rošt v koupelně hodil jak sviňa :-).

Důrazně nedoporučuju zvedat podlahu kvůli odpadům. Jednou by jsi proklínal sám sebe. Ani dispozice se mi nijak nepozdává. Zdá se mi to nebo opravdu zmenšuješ koupelnu a zvětšuješ kuchyň? Co je to ten rošt mezi umyvadlem a pračkou? Snad ne podlahová vpusť - gule? Neblázni; dnes už je to dávno přežitý archaismus.
Odpadem se dá pohodlně obejít kolem celé koupelny a schovat jej do přizdívky viz přiložený obrázek. Je to nový stav zrovna takového průchozího jádra jakým jsi zatím obdarován i ty.
Ještě než zvolíš definitivní řešení rohu kuchyňské linky doporučuju prostudovat odkaz z tohoto threadu:Zajímavé porovnání rohových skříněk kuchyně.

Ano zvětšuju kuchyň, koupelna nám stačí menší. Co vadí na odpadech pod zvýšenou podlahou? Že se to nedá opravit?
Ten odpad kolem dokola jsem taky uvažoval, bude ale o kousek delší = víc místa na usazování lepivých tekutin z kuchyně?
Rošt je tam kvůli nehodě pračky, prostě se to stát může a pak ať to má kam odtéct.
To porovnání rohových skříněk jsem už zkoumal a chci tam dát dřez.

Já mám v rohu minibojler a dřez tam přesahuje odkapávací plochou. Ale jako úložný prostor je to na pendrek. A šikmo hozený dřez zabere ještě víc místa, do skříňky jsou 45cm dvířka a v nejširším místě má skříňka přes metr. A pak je to jako v tom videu, vystěhovat 10 věcí, abych se dostal pro 11.

Přesně tak. Že bude delší odpad a usazování mně neznepokojuje protože máš dřez až za myčkou. Takže pokud vypustíš do dřezu něco rizikovějšího, myčka to následně myslím si spolehlivě propláchne. Už jen provozní teplota v myčce je o dost vyšší než u ručního mytí. žádná hospodyňka by v tom ruce neudžela. Stejně tak agresivita mycích prostředků je někde úplně jinde. Občas se čistí i samotná myčka speciálními prostředky a to je teprve třída. K tomu voda z myčky neteče samospádem ale je tlačená čerpadlem. Když to všechno sečtu tak jsem přesvědčenej o tom, že nic nemá šanci v odpadu sednout a ulpět. A o kus dál pomůže i pračka což je to samé v bledě modrém. Teď se ještě zbavit gule a máš jádro OK. Nám za 22 let vytekla pračka jen jednou když jsem zapomněl včas vyčistit sítko filtru a v klidu jsme potopu stihli vytřít za pár minut. Škody ani pod námi žádné. Daleko horší bývalo když se soused o dvě patra výš koupával. To tekla voda ze šestého patra až do prvního. Už je tedy pár roku klid a protože je soused nekomunikativní domníváme se, že se nejspíš nekoupe. Ale to jsem odbočil. Zpátky ke guli. Má jednu nepříjemnou vlastnost. Pokud nemá stabilní přítok, vyschne a protože voda v ní funguje coby zápachová uzávěra, nasucho héézky smrdííí.

S tím vysycháním sifonu to mohu jen potvrdit. Asi před deseti lety jsem tchýni dělal koupelnu a mocí mermo v ní chtěla mít vpust. Asi po týdnu si začala stěžovat, co že jí to v nové koupelně smrdí? Od té doby má mřížku gule zabalenou ve folii a nic nesmrdí, ale také za těch 10 let nic nevyteklo. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru