Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení

Mám dotaz,zda je možné nějakým způsobem najít únik v topném systému. Topení máme dva roky kousek je v podlaze a ve zdi v koupelně. Nikde jinde není nic vidět. Tlak začal klesat až nyní po mrazech a to až k odstavení kotle do poruchy.Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Pro zmírnění škod při hledání úniku doporučuji: 1) Lze-li odstavit jednotlivé větve, učinit tak a po…
mirektatra 18.02.2012 06:31
mirektatra
Jo je to fakt bezva. Na podzim uplynula záruka a teď se můžu zbláznit.Každopádně díky za radu.
paspap 18.02.2012 11:05
paspap
Pokud topení začalo téci po mrazech, lze předpokládat, že některý z radiátorů nějakou dobu netopil.…
mirektatra 18.02.2012 15:01
mirektatra
Expanzka je dotlakována a tlak je po vypuštění stále ok,tam to nebude. Tlakoměr na kotli klesá po na…
paspap 20.02.2012 10:47
paspap
Není možné, že Tvoji nervovou soustavu testuje membrána expanzní nádrže, která se přilepila k otvoru…
mirektatra 20.02.2012 11:36
mirektatra
Nikde .. není nic vidět To je ten najhorší symptom. Netesnosti v kotlu samotnom, sú najproblémovejš…
Joseph 18.02.2012 08:29
Joseph
Nikde .. není nic vidět Neohříváš kotlem i vodu v bojleru? Může být prorezavělý bojlér a otopná vod…
Filuta 20.02.2012 13:29
Filuta
Ohřívam, psal jsem že je to kombík,ale bez zásobníku.Prostě jen průtokovej ohřívač+topení. poslední
paspap 20.02.2012 20:50
paspap

Pro zmírnění škod při hledání úniku doporučuji:
1) Lze-li odstavit jednotlivé větve, učinit tak a po té hledat únik vylučovací metodou. Pozorně prohlédnout omítku a podlahu/strop v místech, kde je vedení skryto. Když nic, tak:
2) Vypustit topný systém, odpojit kotel, zaslepit potrubí a natlakovat vzduchem až po max. tlak pojistného ventilu. Potom absolutní ticho a poslouchat. Pro lepší identifikaci okrást obvodního doktora o fonendoskop - za 30,-Kč vlezného si to zaslouží:-). Když nic, tak:
3) Odpojit radiátory , vývody zaslepit a zkoušet samostatně přívod a vracečku.
4) Vadný úsek rozdělit na menší části a ty znovu zkoušet, dokud se závada neobjeví.

:.(Já vím, není to veselé čtení, ale vada provozování se musí zaplatit...

Pokud topení začalo téci po mrazech, lze předpokládat, že některý z radiátorů nějakou dobu netopil. Tam je tedy pravděpodobný únik "rozmrznutím" potrubí a za to se fakt nemůžete zlobit na montážní firmu a její záruku, pokud nenamíchala špatně nemrznoucí směs do systému.
...a je ten únik náplně opravdu měřitelný? Není to podobná chyba, jako u tuším Habina,kdy měl vypuštěný plyn z tlakové expanze a po dopuštění, odvzdušnění a zatopení nakonec zase voda odkapala pojistným ventilem? Jak se chová tlakoměr topného systému?

Expanzka je dotlakována a tlak je po vypuštění stále ok,tam to nebude.
Tlakoměr na kotli klesá po napuštění na 2bary až k nule. Při topení celkem pomalu, po natopení dost rychle.
Nejhorší je, že od osmé hodiny v sobotu večer do nedělního poledne bylo vše ok. Tlak držel a topení bez problému topilo.Nikdo s ničim nic nedělal a po obědě to začalo pokračovat a dopouštim a dopouštim.
Včera večer jsem tu měl známého topenáře nafoukli jsme systém vzduchem na 7barů a nic jsme neobjevili.systém jsme napustili a zatim to zase drží. Naopak jsem dnes ráno musel asi 2litry odpustit neb se mi tlak dostal až do červeného pole na budíku kotle.
Asi topení testuje moje nervy.

Není možné, že Tvoji nervovou soustavu testuje membrána expanzní nádrže, která se přilepila k otvoru pro přívod topné vody? Potom se to často chová, jako přetlakovaná, nebo prázdná expanzní nádoba (symptomy jsou velmi podobné):
Původně normální tlak, při zvyšování teploty v topení, poměrně strmně roste, až voda "odkape" pojistným ventilem a potom už vše topí normálně. Jakmile topení vychladne, tlak klesne až k nule, případně se horní radiátory zavzdušní "samoodvzdušňovacími ventily". Člověk se zděsí, dopustí tlak a začne topit, protože všechno funguje, lítá po baráku a hledá vodu na stropě, upouští tlak "z červeného pole" a ta mizerná potvora zatím odkapává pojišťovákem...:-)

Nikde .. není nic vidět

To je ten najhorší symptom. Netesnosti v kotlu samotnom, sú najproblémovejšie na identifikáciu. Únik múže vznikať tepelnou rozťažnosťou, cyklické a neustále zmeny, drobný únik je počas prevádzky kotla vlastne neidentifikovateľný, voda sa okamžite odparuje .... :puff:

Ak je možnosť, je namontovaný vodomer na prívode pre doplňanie vody do systemu, sledovať množstvo doplňanej vody za časové obdobie a dať to do súvislosti aj s prevádzkou kotla.

Nikde .. není nic vidět

Neohříváš kotlem i vodu v bojleru? Může být prorezavělý bojlér a otopná voda teče do bojléru do užitkové a naopak. Voda jako voda, takže z topení mizí a není vidět kam a v bojléru přibejvá (jen někdy, záleží na tlakových poměrech) avšak to nijak nepoznáš. Někdy naopak je přetlakem vodovodní vody přeteče do kotelní a tam tlak v topení přibyde. Chová se to naprosto nevyzpytatelně (jak kolísá tlak ve vodovodním řádu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru