Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkus vygooglovat návod k tvému mrazáku. Doporučená provozní teplota bude asi +10 - 45°C, teplota u ž…
manas 11.02.2012 09:32
manas
To jako chceš tvrdit, že třeba el. vařič, coby domácí spotřebič, při teplotě pod nulou nebude fungov… nový
korýtko 09.11.2013 21:16
korýtko
Při teplotách pod povolenou mez mohou například křehnout izolace na vodičích a popraskat. Zejména u… nový
MartinxP 03.12.2014 11:33
MartinxP
To jsi jim poradil brzy! Koukni se na datum. poslední
Karel04 03.12.2014 12:02
Karel04
Čidlo termostatu není umístěno přímo na trubce výparníku ale trochu mimo, aby snímalo teplotu prosto…
Zerozero 12.02.2012 02:50
Zerozero
Cenná informace::) nový
korýtko 09.11.2013 20:52
korýtko
Není lepší v těchto mrazech vypnout mrazák a otevřít ho, aby tam mohla přirozená klendra? Je zajímav…
Filuta 14.02.2012 01:19
Filuta
Protože jsme rozmazlený. Do mrazáku strčíme jen ruku a jen na chvilku. Do toho "venkovního mrazáku"… nový
Zerozero 14.02.2012 01:40
Zerozero
Rodičům se shohou okolností na začátku mrazů porouchal Calex mrazák z 1987. Mohli si dovolit obsah 1… nový
TNT 14.02.2012 14:50
TNT

Čidlo termostatu není umístěno přímo na trubce výparníku ale trochu mimo, aby snímalo teplotu prostoru. Kdyby bylo umístěno přímo na trubce, mrazák by vypnul předčasně, trubka výparníku vymrzne za velmi krátkou dobu.
Normální funkce: Vlivem podtlaku vyvíjeného kompresorem se chladivo odpařuje ve výparníku kde tím vzniká chlad. Po natlačení plynného chladiva do srážníku zde kondenzuje a vydává teplo.
Po vypnutí kompresoru se stav ustálí tak, že se vyrovnají tlaky a zbytek plynného chladiva zkondenzuje ve výparníku. Zkondenzované chladivo ve srážníku ztrátou tlaku se z větší části odpaří a též zkondenzuje ve výparníku. V této přechodné fázi výparník dokonce trochu topí ale je to zanedbatelné.
V době kdy kompresor neběží je většina kapalného chladiva ve výparníku. Je tam proto, že je tam největší chlad a proto zkondenzuje tam. Po zapnutí kompresoru vznikne ve výparníku podtlak a chladivo se začne odpařovat atd.
Umístění v mrazu: Tepelné (v tomto případě "chladové" ztráty), jsou úměrné rozdílu teplot uvnitř a vně mrazáku. V tom případě je okolní mráz energetickým přínosem.
Vadí mráz chodu kompresoru? Nikoliv, každý elektromotor je schopen pracovat i v mrazu. Použitý olej je nízkotuhnoucí, mrazem příliš nezhoustne.
Vadí mráz chodu systému? Ne. Chladivo je schopno pracovat za mnohem nižších teplot. Navíc v oblasti srážníku je mnohem větší účinnost vlivem dobrého odvodu odpadního tepla.
Při extrémně nízkých okolních teplotách (-20st.) Termostat nesepne. To proto že zima z venku proniká dovnitř. Ideální stav. Nepotřebuje proud.:puff:
Toto však platí pro samostatný mrazák. U jednokompresorové jednotermostatové kombinace chladničky s mrazákem, je situace zcela jiná. V tomto případě musí být lednice v teple
U dvoukompresorové kombinace při umístění v mrazu hrozí zmrznutí obsahu ledničky.:beer:

Není lepší v těchto mrazech vypnout mrazák a otevřít ho, aby tam mohla přirozená klendra? Je zajímavé, že když je mrazák v bytě, tak plejtváme elektrikou, abychom uvnitř nadělali mráz, který je za zdí venku daleko větší a zadarmo :-).

Rodičům se shohou okolností na začátku mrazů porouchal Calex mrazák z 1987. Mohli si dovolit obsah 100 l nechat venku na teplotně-neizolované půdě asi týden, než si přivezli nový. Stát se to jindy, bylo by to terno.... klepu na dřevo, se to může stát kdykoliv znovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru