Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava tepelné izolace střechy

Dobrý den. Nejprve popis problému: od výstavby obytného podkroví nás trápí problém, že cca na třech místech v ložnici se na šikmé části sádrokartonu při velkém mrazu udělají mokré fleky (hlavně v noci) které při opravdu silných mrazech (jako nyní) i uprostřed zmrznou. Teorie: myslím že stavební firma odflákla práci a na daných místech je špatná tepelná izolace ("fuka" v minerální vatě). Dotaz: jak nejlépe postupovat při opravě abych co nejméně zaneřádil ložnici, pokud možno nenadělal více škody než už je a zamezil vzniku mokrých fleků ? Je mi jasné že budu muset nějak vyříznout sádrokarton v okolí mokrého fleku, otázka je jak, abych pokud možno nepoškodil pod ním instalovanou paronepropustnou (stříbrnou) fólii ? Tu bych pak rozříznul jako obálku, doplnil telpelnou izolaci, fólii zalepil stříbrno lepicí páskou z obou stran a opravil sádrokarton. Je moje představa správná ? A hlavně jak vyříznout ten sádrokarton ? Máte nějakou lepší cestu jak postupovat ? Děkuji předem za radu....

Předmět Autor Datum
Dobrý den, problém nejspíš nebude v tepelné izolaci, ale právě v té parotěsné folii. Bude v těchto m…
Dominik2 02.02.2012 10:40
Dominik2
Dobrý den, v místech fleků žádné prostupy nejsou. Otázka je jak tedy správně postupovat - pokud pro…
Daveran 02.02.2012 10:47
Daveran
Znám spíš tu teorii, než že bych věděl jak přesně na to. První co mě napadá - nemáte stavbu ještě v…
Dominik2 02.02.2012 11:08
Dominik2
Problém je v chybějící tepelné izolaci. Sádrokarton můžete proříznout nožem nebo pilkou - to je jedn…
radek2 02.02.2012 11:11
radek2
Dobrý den, co je na střeše? Nebude jednodušší rozebrat krytinu a folii pod ní? Za předpokladu, že je…
DRAGON-CZ 02.02.2012 11:46
DRAGON-CZ
Betonové tašky.... Ale pokud bude jak píši někteří přispivatelé, problém v té paronepropustné fólii…
Daveran 02.02.2012 11:55
Daveran
Pokud se dělají fleky v ploše, tak to pravděpodobně bude kondenzát na prochladnutém sádrokartónu, po…
DRAGON-CZ 02.02.2012 13:10
DRAGON-CZ
je mnoho možnéstí příčin, zkuste udělat nákres řezu, abych se lépe orientovali v problému... poslední
milan.cukrar 02.02.2012 18:55
milan.cukrar

Dobrý den,
problém nejspíš nebude v tepelné izolaci, ale právě v té parotěsné folii. Bude v těchto místech perforovaná - vlhost tudy tedy vniká do tepelné izolace, tak pak přestává izolovat a "zima" vniká do interiéru. Jakmile teplota vnitřního povrchu klesne pod rosný bod, vzdušná vlhost zde začně kondenzovat a objeví se flek.
Jak jste poznamenal, stavební firma nejspíš odflákla svou práci. Právě provedení parozábrany je nejobvyklejší pochybení stavebních firem. Je to dost choulostivá záležitost a když na to pustí partu neodborných řemeslníků, výsledek téměř nikdy není v pořádku.
Obecně by se měla dávat folie až nad SDK rošt. Na stavbě je pro ně ale pohodlnější dát folii mezi SDK a rošt, což je ale už z podstaty nefunkční řešení, protože každý vrut, kterým se fixuje SDK deska, folii perforuje.
V místě, kde máte fleky budou nejspíš perforace větší (nemáte tudy např. vyvedený el. kabel?)
Při opravě se tedy nemusíte příliš bát, že poškodíte folii, protože ta bude právě nejspíš tím, co je třeba opravit.

Zdravím
Dominik

Dobrý den,

v místech fleků žádné prostupy nejsou. Otázka je jak tedy správně postupovat - pokud proříznu sádrokarton nožem tak rozříznu i fólii která je (jak jste správně vydedukoval) připlácnutá mezi roštem a SDK deskou, bude se mi to pak hodně špatně (nedovedu si představit jak) napojovat na nový kus fólie který bych tam měl následně nějak velmi kvalitně vlepit abych zabránil novému i starému průniku vlhkosti...

S pozdravem

Znám spíš tu teorii, než že bych věděl jak přesně na to.
První co mě napadá - nemáte stavbu ještě v záruce? Opravila by to pak stavební firma a vy byste si jen pohlídal, aby to udělali pořádně.
Jinak bych to řešil asi tak, že bych vyříznul SDK (což s sebou vezme i tu folii). Pak bych cca o 10 cm vedle objel díru nožem ještě jednou, tentokrát ale jen s částečně vytaženým ostřím, aby se SDK neprořízl skrz. Měl by jít pak odlomit, címž se odkryje pás nepoškozené folie, na kterou je možné navázat záplatu a přelepit speciální páskou.
Jinak, když píšete, že vám ty fleky dokonce promrzají, tak je možné, že tam bude i nějaký silnější tepelný most, než jen provlhlá vata. Na první pohled si říkám, že v odfláknutí tepelné izolace zase takový problém nebývá, ale určitě ji zkontrolujte. Je otázka kolik jí tam máte a jestli máte krokve přetažené izolací. Taky by tam mohla být nějaká nemotorně provedená ocelová kotva, která by fungovala jako most.
Mám doma stejný problém se špatně provedenou folií, ale fleky se mi nedělají. Problém ale nemusí být jen fleky. Špatným provedením folie je obecně narušena tepelně-izolační funkce střechy (tepelné ztráty, víc peněz na topení) a navíc může docházet ke skrytým kondenzacím na krokvích a k postupné degradaci nosných částí krovu.

Problém je v chybějící tepelné izolaci. Sádrokarton můžete proříznout nožem nebo pilkou - to je jednodušší. Poškození folie se nelze vyhnout. Doplníte izolaci - pozor na odvětrávací mezeru mezi izolací a paropropustnou folií, máte li bezkontaktní. ( v tom případě by mohl být problém i tam ) Buď pak doplníte profily, anebo musíte desku říznout na středu profilů pro uchycení. Novou parozábranu napojíte pečlivě dost obtížně, chce to trpělivost, existuje v kartuši tmel na utěsňování parozábrany ke zdi, ten se dá použít, kdy nanesete silnější housenku kolem dokola. A samozřejmě jdou použít i dobře lepící pásky, používám mix obojího.

Betonové tašky.... Ale pokud bude jak píši někteří přispivatelé, problém v té paronepropustné fólii tak to bude lepší rozebrat zevnitř (myslím), zvlášť vzhledem k tomu že by se měl stejně ten kus promáčeného SDK vyměnit....

Pokud se dělají fleky v ploše, tak to pravděpodobně bude kondenzát na prochladnutém sádrokartónu, pokud se dostane vlhkost do izolace, tak izolace promrzne a námraza vní se bude kupit,při oblevě potom dojde k dost masívnímu protečení, pokud ale s oteplením fleky zmizí, tak bych hledal problém v tloušťce izolace,každopádně, rozebíra to ze vnitř, z toho bude pěknej svinčík, ze střechy rozříznete difúzku u kontralatí a snadno se dostanete až k izolaci a třeba i k parotěsce, ze vnitř bych to šel rozebrat dle mého názoru, jedině kdyby se ukázalo, že se musí parotěsná fólie vyměnit

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru