Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno teplota topné vody v kotli

Na kotli mám 3 stupně pro nastavení teploty topné vody.Standartně je to stále na 2 stupeň.Bylo to tak nastaveno vždy.Na tu 2 je myslím teplota 70 stupňů.Pokoje mi to dostatečně vytopí.Pokud dám teplotu vody na 3,nevím na kolik je to stupňů - je jasný že teplota vody bude vyšší a nemusel bych topit ani na tolik (cca 23 stupňů).Otázka zní : Pokud to tedy dám na 3 a budu topit na 23,bude v pokojích větší teplo (mělo by být) ? bude vyšší spotřeba plynu ? neničí se tím kotel ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Spotřea energie/plynu: 1)Jde o to,aby kotel pracoval v co nejoptimálnější teplotě /režimu/, aby měl…
mirektatra 02.02.2012 08:07
mirektatra
Zdravim, hovorite pomerne zasvedcene. Jste stavar, pripadne jina profese, ktera ma s timto co do cin… poslední
JR_Ewing 02.02.2012 08:34
JR_Ewing

Spotřea energie/plynu:
1)Jde o to,aby kotel pracoval v co nejoptimálnější teplotě /režimu/, aby měl dobrou účinnost spalování. Není žádoucí jeho časté startování, kdy spaluje nehospodárně a jeho kondenzování při nízké teplotě, kdy se ničí. Ideální tedy je, aby hořel stále a jeho teplota byla kolem 70-85C. K tomu slouží směšovák a měla by napomoci i jeho vlastní regulace.
2)Mýtus: Čím větší výkon kotle, tím větší spotřeba. Spotřeba tepla /plynu, uhlí, elektřiny/ není závislá na výkonu zdroje, ale především na tepelné ztrátě vytápěného objektu. Ztráta je dána tepelnou izolací budovy a rozdílem teloty venku/uvnitř. Výkon kotle ovlivní celkovou spotřebu pouze svojí účinností spalování - malý kotel se přetápí a pracuje nehospodárně, příliš velký kotel se často roztápí, rychle vyhřeje prostor a potom čeká, tím je opět nehospodárný.
3)Spotřeba: Nejpodstatněji tedy ovlivní spotřebu zateplení objektu, ale to je daná věc, se kterou nelze jednoduše nic udělat. Ovlivnit můžeme rozdíl teplot venku/uvnitř, kdy se udává, že každý 1C nad 20C, zvyšuje spotřebu o dalších 6%.
4)Roztápění/útlum - ušetřím? Ne příliš, záleží na setrvačnosti budovy. Je-li možné snížit teplotu dlouhodobě (několik dní), je úsporné teplotu snížit. Teplotní rozhraní ve zdech se posune směrem dovnitř, sníží se rozdíl teplot venku/uvnitř a spotřeba se sníží. Pokud chci provádět změny teploty často a rychle, spotřebuji mnoho tepla na "posunutí" teplotního rozhraní ve zdech "dovnitř a ven" a protože nechci čekat, je to nákladné. Praxe mi ukázala, že při každodenním "bytovém, kancelářském režimu" se nevyplácí dělat změny větší než 0,5 max 1C ve dvou až třech úsecích denně.

Zdravim, hovorite pomerne zasvedcene. Jste stavar, pripadne jina profese, ktera ma s timto co do cineni? Mohl byste mi pripadne na sebe dat nejaky kontakt (pres PM, soukromou zpravu, dostupnou po registraci), chtel bych si zkusit naprogramovat, pripadne posleze doma nasadit regulaci topeni, ale zatim shanim informace o vzorcich a vztazich velicin pro co nejefektivnejsi regulaci.

Diky

JR.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru