Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem máte doma hasicí přístroj?

zdravím,

máme v obyváku (rod.dům) uzavřenou krbovou vložku na přitápění dřevem a tak mě napadlo co kdyby začalo hořet, nebo třeba olej na šporáku, kdybych někdy zapomenul zapnutý sporák a šel dlouhodobě vyměšovat.

máte doma hasicí přístroj nebo to nemá cenu a stejně nic neuhasím a mám spoléhat na hasiče?

sso

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Minimaxy mám doma dva. Než přijedou hasiči, může být pozdě. nový
Filuta 12.01.2012 03:54
Filuta
Přwsně a než člověk napustí kýbl vody tak hoří půlka místnosti............. nový
Thomas_Rayen 12.01.2012 05:57
Thomas_Rayen
Profesionální hasiči mají na výjezd dvě minuti a průměrná rychlost auta se počítá 50km/h, tak pokud… nový
manas 12.01.2012 09:01
manas
Zdravím, zajímavá debata o dojezdových časem, u nás profíci kolikrát jedou na plný plyn i přes obec,… nový
tr 12.01.2012 15:24
tr
Takhle se dojezdové časy počítají, je to jenom teorie. Někde to můžeš hnát co to dá a někde se musíš… nový
manas 12.01.2012 16:05
manas
Nemám. Už jsem ho dokonce i vybral, ale zatím jsem pořád nevymyslel, kam s ním. nový
Kurt 12.01.2012 08:43
Kurt
(technická) je fakt, že tahle červená butylka moc parády nenadělá, ale na druhou stranu by se měla… nový
touchwood 14.01.2012 09:13
touchwood
Vlastním pouze byt a vůz. Čili krb, kotel ani dílna nehrozí. Potenciálně požárně nebezpečné zdroje m… nový
Kurt 14.01.2012 09:30
Kurt
v tom případě bych ho dal ke vchodovým dveřím (při hašení vždy musí zůstat místo na ústup), navíc je… nový
Uroboros 14.01.2012 19:45
Uroboros
Hasicí přístroj je dobrá věc,ale když nejste doma nebo nedejbože spíte je na h...o. Lepší je nedělat… nový
ss 13.01.2012 23:05
ss
Mám v autě, taky doma dva malé sněhové a v dílně velký sněhový. Už jsem jednou byl rád, že ho mám, k… nový
generál Failure 15.01.2012 00:04
generál Failure
Na co a k čemu. Nemám. Jakožto rozumný člověk vím, co a jak mám zapojený a dodržuji bezpečnost práce… nový
Blackmoon 15.01.2012 11:35
Blackmoon
Můžeš být rozumnej a opatrnej jak chceš ale stejně tě to může bejt prdplatné. Někdo může bejt opatrn… nový
manas 15.01.2012 14:11
manas
Osobně ho doma nemám, ale určitě ho doporučuji. Rozhodně s ním lze zamezit dalšímu rozvoji požáru a… nový
mvincik 16.01.2012 16:18
mvincik
Prešně tak.A než člověk doma ve stresu napustí kýbl vody to taky trvá nehledě na jeho ,,mizivou" has… poslední
Thomas_Rayen 16.01.2012 16:52
Thomas_Rayen

Profesionální hasiči mají na výjezd dvě minuti a průměrná rychlost auta se počítá 50km/h, tak pokud je stanice vzdálená třeba 10km tak můžou přijet klidně za 10-12 minut. Dobrovolné jednotky mají na výjezd 5minut JPO II a 10minut JPO III a V tak jestli to má místní jednotka vzdálená třeba 1km tak můžou přijet za 7 až 12min. Za tu dobu dokážou plameni způsobit pěknou škodu, jak něco blafne tak to jde pěkně rychle a co nezničí oheň tak zničí kouř a pak i voda.

Všechny dojezdové časy jsem jenom odhadl, nepočítal jsem to.

Zdravím, zajímavá debata o dojezdových časem, u nás profíci kolikrát jedou na plný plyn i přes obec, prostě co je cisterna MAN schopna dát, párkrát jeli do zatáčky po dvou kolech. Jinak výjezd od vyhlášení poplachu mají do cca 40-50 sekund(auta opouštějí garáž) a pak v závislosti na dopravě jedou co to dá.

Takhle se dojezdové časy počítají, je to jenom teorie. Někde to můžeš hnát co to dá a někde se musíš prokličkovávat mezi auty sotva krokem, záleží na dopravní situaci, na stavu vozovky, na počasí atd. Taky máme výjezd do minutky a u nás u dobráku máme výjezd v průměru do šesti minut, ty časy jsou maximum do kdy se musí vyjet.

Vlastním pouze byt a vůz. Čili krb, kotel ani dílna nehrozí. Potenciálně požárně nebezpečné zdroje mám prakticky rozvoměrně rozmístěny po bytě - v kuchyni sporák s krásným modrým plamenem, v chodbě nějakou tu hořlavinku (toluen, benzin, líh,....) v další místnosti zase další hořlavé lahůdky.
Čili, na jednu stranu není problém pro HP kdykoliv sáhnout, bude-li potřeba - mám to všude blízko. Na druhou stranu těch míst, kam by se dal umístit, není mnoho a připočteme-li k tomu ještě dvě předškolní děti, které se rády po bytě proběhnou, vymýšlím spíše umístění s těmito parametry: v dosahu mém i manželky, co nejméně překážející, ideálně v kuchyni nebo její těsné blízkosti (otevřených ohňů doma používáme v jiných místnostech, než je kuchyně, velmi zřídka a zodpovědně).
Samozřejmě také někoho může napadnout otázka, zda HP doma vůbec potřebuji - tu jsem si vyřešil již dávno, neb jsem zastáncem hesla, že nejbližší pomocnou ruku najdeš na konci své paže. A mám-li tedy pro čekání do příjezdu Policie doma zbraň, do příjezdu záchranky vybavenou příruční lékárničku, přijde mi logické mít pro čekání do příjezdu Hasičů doma funkční HP.
Abych to shrnul: hledání prostoru se zúžilo prakticky jen na nalezení konsensuálního bodu, se kterým bude souhlasti i manželka. :-)

Hasicí přístroj je dobrá věc,ale když nejste doma nebo nedejbože spíte je na h...o. Lepší je nedělat kraviny jako třeba sušit dřevo na kotli a mít pořádek v garáži,sklepě,kotelně ,dílně atd.Převážná většina požárů je z toho že člověk udělá kravinu nebo má bordel ve zmíněných prostorách.

Mám v autě, taky doma dva malé sněhové a v dílně velký sněhový. Už jsem jednou byl rád, že ho mám, když jsem na cirkulárce omylem říznul do železa a ve stroji mi chytly plastové piliny.

Na co a k čemu. Nemám. Jakožto rozumný člověk vím, co a jak mám zapojený a dodržuji bezpečnost práce, tak se nemůže nic stát. Je jasné, že když si budu dělat ohňostroj v obýváku, že se určitě něco stane, že? A pro ty, co se bojí, ať si koupí senzory a sprchu na stropy. Jinak stačí voda z vodovodu a nebo 150.

Můžeš být rozumnej a opatrnej jak chceš ale stejně tě to může bejt prdplatné. Někdo může bejt opatrnej jak chce a vyhoří. Někdo může bejt dobytek, bude kašlat na bezpečnost a nic se stát nemusí. Jak se říká náhoda je blbec. Požár může zavinit třeba technická závada, nedbalost rodiny nebo návštěvy, souhra blbejch náhod, zlý úmysl atd. a nemusíš na tom nést sebemenší vinu. Než doběhneš pro vodu, nebo než přijedou hasiči tak ten požár může způsobit nemalé škody. Detektory kouře nejsou taky od věci, budeš spát a otrávíš se kouřem dřív než tě to vzbudí.

Osobně ho doma nemám, ale určitě ho doporučuji. Rozhodně s ním lze zamezit dalšímu rozvoji požáru a tím i minimalizovat případné škody. Příjezd hasičů počítejte min. 5-10 minut, v té době budou pak již škody o mnoho větší!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru