Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kuželové soukolí

Zdravím všechny.
Mám převodovou skříň k frézce a chybí mi zde 2 ozubená kola - kuželový (devadesáti stupňový převod). Vím že zde mají být kuželová kola v poměru 1:1, a chtěl jsem se zeptat jestli záleží na průměru těchto kol. Když by byly větší (průměr) - byly by dále od sebe. když menší byly by zas blíže k sobě. Omezenost by byla jenom v prostoru převodové skříne. Bylo by možné to takhle řešit?
Díky všem

Předmět Autor Datum
Ikdyby by to nebylo 1:1jak ti to tam vleze,neváhej.Jen to pořádně vyzkoušej aby to někde nedrhlo.
Des 18.11.2011 14:29
Des
Takže to ničemu nevadí zde posílám nýrys jak to myslím: [img.fileup.cz]
Michaell0071 18.11.2011 14:48
Michaell0071
Nejsem sice strojař ale zkusím to laicky vydedukovat. U větších kol bude zřejmě v záběru větší počet…
PavelHK 18.11.2011 16:20
PavelHK
No s obvodovou rychlostí musím sám sebe upřesnit - u větších kol bude vyšší, ale to asi takovou roli…
PavelHK 18.11.2011 16:25
PavelHK
Dobrý večer,pokud je to k nějaké malé vysokoobrátkové frézce,tak použijte židší olej,nebo mazací tuk… poslední
Lubomír 18.11.2011 18:24
Lubomír

Nejsem sice strojař ale zkusím to laicky vydedukovat. U větších kol bude zřejmě v záběru větší počet zubů, takže přenesou větší točivý moment. Dále obvodová rychlost bude menší, což by mělo být lepší z hlediska opotřebení. Rovněž, pokud uvažujete v obou případech o stejném uložení ložisek hřídelí (ve stejném místě), pak bude v druhém případě delší kus hřídele od ložiska k ozubenému kolu a tím i nepříznivější složené namáhání hřídele (krut+ohyb). Závěrem z mého pohledu - pokud teda dáte větší kola, která se Vám tam vejdou, podle mě mechanismus vylepšíte, pokud menší, tak naopak.

Dobrý večer,pokud je to k nějaké malé vysokoobrátkové frézce,tak použijte židší olej,nebo mazací tuk,nastává tímto problém větší odstředivé síly a mohlo by to špatně mazat,mazivo odlétne a nalepí se na stěnu skříně.Mám ověřeno prakticky,viděl jsem hodně rozebraných podobných strojů s tuhým mazivem nalepeným na stěnách převodových skříní a soukolí běhala na sucho.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru