Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení - vedení trubek po domě?

Dobrý den, potřeboval bych poradit, mám starý patrový dům, který rekonstruuji, přišlo na řadu topení a nevím, zda-li je lepší vést trubky topení dole podél stěn, které by díky tomu byly vyhřívány nebo mám potrubí schovat pod sádrokartonový strop, kde navíc topenář říkal, že by pak systém fungoval jako "samotíž". Líbí se mi varianta samotíž a schovaný celý rozvod topení, ale nadruhou stranu ve strarém domě bude asi lepší vést to podél zdí nebo??? Předem děkuji za nápady, rady, náhledy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na topenáře nedej nechce se mu sekat. Neumím si představit, že povedeš hlavní přívod horem a k topen…
kpz3 19.11.2011 19:09
kpz3
:-) začnu od konce, žiju v dnešní době, takže když něco nevím vlezu na internet a nevím toho ještě v…
xanadu 20.11.2011 02:09
xanadu
Pokud děláš rekonstrukci zasekej trubky do zdi a nic neuvidíš. Topenáři to mají za chvilku a malý šl…
kpz3 20.11.2011 09:57
kpz3
Pozor při rozhodnutí zasekání do zdi z důvodu "vytápění stěny", tuto skutečnost sdělte projektantovi…
Sechtech 16.01.2023 07:29
Sechtech
Myslím, že za těch 11 let už má autor dotazu topení dávno hotové. poslední
host 16.01.2023 08:48
host

Na topenáře nedej nechce se mu sekat. Neumím si představit, že povedeš hlavní přívod horem a k topení v každém pokoji pújdeš dolu a zase nahoru. To ti vzniknou pěkný vzduchový pytle ( upřímnou soustrast při odvzdušňování. Varianta samotíž? v jaké době žiješ. Pokud nemáš regulovaný oběh moc s topeném nesvedeš a neušetříš.

Pokud děláš rekonstrukci zasekej trubky do zdi a nic neuvidíš. Topenáři to mají za chvilku a malý šlic celkem v pohodě začistíš.
Jestli ti můžu radit, dej si topení spočítat od projektanta. Mě to stálo asi 6 000 Kč. Když jsem si spočítal co mě navrhovali páni topenáři (ty se s ničím nepářou)na průměrech a výkonech těles se mi zmiňovaná částka vrátila. Jenom si musíš pohlídat vyregulování těles. Topenáři to nechávají na maximum.

Pozor při rozhodnutí zasekání do zdi z důvodu "vytápění stěny", tuto skutečnost sdělte projektantovi, neboť tím zvýšíte ztráty daného úseku a toto se promítne na návrhu těles (nižší teplota= vetší těleso). Pokud zaizolujete, tak jak se to dělá, je to ok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru