Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Uprava elektroinstalace v byte

Zdravim
Potreboval bych par elektrikarskych rad ohledne reseni meho problemu.
Bydlim v byte 2+1, ktery pred cca 6lety prodelal mimo jine udajnou "rekonstrukci" elektroinstalace, bydlim zde dva roky a dosud jsem nemel problem( az na absolutni absenci zasuvek - v kazde mistnosti je jen jedna zasuvka, mimo kuchyne kde jsou 2)
Dnes mi slusla elektrika v jednom ze tri el. okruhu, po te co si pritelkyne fenovala hlavu, myslel jsem ze praskla pojistka( Jistic mam jen hlavni na chodbe, v byte 3 porcelanove pojistky),ale ejhle, pojistka v poradku a polovina okruhu funkcni.. Tak jsem se v tom trochu vrtal a zjistil jsem nasledujici:

-v byte jsou 3 okruhy,svetelny(pojistka 16A), zasuvkovy(16A) a ten treti(10A) ze ktereho byla napojena,zarivka v satne,digestor a jedna zasuvka vyvedena z krabice nad digestori/tyhle tri veci zustaly funkcni/a dal zarivka v koupelne, zarivka v kuchyni nad linkou a zasuvka ze ktere byla zapojena lednice a TV.(tohle vse bylo zrejme soucasti te rekonstrukce protoze kabely jsou trizilove v medi, zbytek elektroinstalace je ve dvou zilach v hliniku) a pak jeste zasuvka ktera je narozdil od zbytku toho okruhu v hliniku a ktera napajela komplet cely jeden pokoj ve kterem mam teraria a uz jsem tu drive resil elektronstalaci prave v teto mistnosti, viz vlakno http://tera.poradna.net/q/view/162541-elektroinsta lace-terarii, coz je asi nejvetsi prusvih protoze mam komplet mistnost bez stavy a zrovna tu ve ktere mam zvirata a loznici...

- snazil jsem se najit pricinu problemu, predpokladam ze fen okruh pretizil a i kdyz mi neni jasne proc nepraskla pojistka tak si myslim ze to odnesl nekde nejaky spoj kabelu nebo mozna samotny kabel ve zdi, rozebral jsem tedy vsechny dostupne krabice v predsini a vsechny byly jen pro zasuvkovy a svetelny okruh, takze jsem zacal sekat v satne do zdi v miste kde do ni jde jeden z medenych kabelu ktery zustal pod proudem a nasel jsem zaomitanou "cokoladu" v miste odbocky k zarivce v satne.. dal jsme nemel odvahu sekat protoze uz bych musel zabehnout do predsine a protoze neni nikde ani naznak nejake trasy kudy by mohl kabel byt veden, hrozi ze toho rozsekam vic nez bych si pral.

- udelal jsem fotku rozvadece [http://kutilska.poradna.net/file/view/1257-fotogra fie05571-jpg]
a chtel bych skonzultovat jedine reseni, ktere mi pripada alepson trochu prijatelene a sice vytvoreni jeste 4. okruhu pres samostatnou pojistku kterym bych napajel komplet zasuvky v tom pokoji kde mam teraria vcetne TV, notebooku,budiku a podobnych drobnosti s tim, ze bych ten napul funkcni okruh nechal tak jak je, akorat bych si z te jeden funkcni zasuvky co na nem zbyla vytahl kabel k zasuvce pro lednici

A ted me zajima jestli je to realizovatelne,hlavni jistic na chodbe je 15A - to je mi taky nejaky podezrely kdyz mam v byte dve pojistky na 16A(nemela by se nejdriv prepalit pojistka a az potom pripadne vyletet hlavni jistic?)jakou hodnotu pojistky bych mel pouzit?

Doufam ze jsem to napsal trochu srozumitelne, v nejhorsim bych byl schopny vytvorit nejaky nacrt ze ktereho by se to dalo lepe vycist.

Diky vsem kteri budou mit snahu pomoci:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dneska jsem byl nakoupit veskerej material a zacal jsem sekat drazky... v tech betonovejch prickach… nový
Jaffata 24.10.2011 21:57
Jaffata
1) rid se nejsilnejsim prvkem - a tim je 16A jistic. Takze 2.5 vsude. 2) Hlinik pryc. Stejne to neud… nový
bahno 24.10.2011 22:06
bahno
Bahno má pravdu v obouch bodech.Hliník PRYČ a vše nově.Jednou už to tam takhle někdo kund*l před teb… nový
Thomas_Rayen 24.10.2011 22:38
Thomas_Rayen
Ok, ja to zejtra zkusim jestli ty puvodni kabely pujdou vytahnout, Meli jste pravdu, je to tu vedeny… nový
Jaffata 24.10.2011 23:19
Jaffata
Takze uz mam konecne celej byt zase hotovej,zasuvek tu mame ze nevim co s nima,revize uspesne probeh… poslední
Jaffata 07.11.2011 22:56
Jaffata

Dneska jsem byl nakoupit veskerej material a zacal jsem sekat drazky... v tech betonovejch prickach to teda neni nic moc. zejtra to planuju cely natahnout, s elektrikarem jsem se domluvil, rek, ze nema problem s tim kdyz si to krome rozvadece vydratuju cely sam,takze parada. Jen mam 2 nejasnosti..

1) ze zasuvkovyho okruhu v jednom pokoji si chci vytahnou kabel pro lampicku, pry muze byt jedno svetlo na zasuvkovem obvodu, jde mi o to jestli mam ze zasuvky z ktere to budu napajet jet do vypinace kabelem 2,5mm a od nej uz 1,5 do lampicky, nebo to cely udelat v 1,5 a nebo cely ve 2,5mm?

2) stavajici lustr v jednom pokoji ve stredu mistnosti chchi nahradit dvouma bodovkama, rozsvecet se to bude pres stavajici vypinac, na misto puvodniho lustru bych dal krabici s veneckem a rozbocim se do tech bodovek, bude problem kdyz v tom venecku budu spojovat hlinik a med? u tech svetel by to nemusel byt takovy problem jakov pripade zasuvek,ne?

1) rid se nejsilnejsim prvkem - a tim je 16A jistic. Takze 2.5 vsude.
2) Hlinik pryc. Stejne to neudelas, jak s tema dratama budes manipulovat tak ti prasknou a upadnou, ten hlinik bude za ty leta pekelne zkrehlej. Kdyz uz to clovek jednou dela, mel by to udelat poradne, tvar se jako ze to ma projit revizi. A hlinikovy kabely o prurezu < 16mm^2 se uz dneska pouzivat nesmi.

Bahno má pravdu v obouch bodech.Hliník PRYČ a vše nově.Jednou už to tam takhle někdo kund*l před tebou a jak to dopadlo takže VŠE nové at to nemusíš za rok-tři předělávat.
A jinak nebylo by lepší tu lampičku vytáhnout ze světelného obvodu at máš klid.... Světla k světlům a zásuvky k zásuvkám.Jako mělo by to být dobře ale když už se to dělá.....a hlavně kolik tím ušetříš ? Není jednodužší vzít odněkud od přívodu ke světlům kabel a natáhnout ho k lampičkám ?

Ok, ja to zejtra zkusim jestli ty puvodni kabely pujdou vytahnout, Meli jste pravdu, je to tu vedeny v nejakejch trubkach takze by to snad mohlo jit a jen bych to nahradil medenejma dratama...

ja zejtra dovysekam ty drazky a uvidim,ale bylo by pro me mnohem prijemnejsi tu lampicku vytahnout z toho zasuvkovyho obvodu, usterilo by mi to minimalne 7-8 metru slic v tom betonu a to by mi celkem bodlo. No uvidim jak to pujde zejtra sekat. Tady je prave blby ze nikde pobliz nemam zadnej privod ke svetlum a musel bych pres celou mistnost.

Takze uz mam konecne celej byt zase hotovej,zasuvek tu mame ze nevim co s nima,revize uspesne probehla a ja muzu s klidnym svedomim rict,ze to tu mam podle svejch predstav a nemusim uz na nic sahnout:) Timto diky vsem kutilum-elektrikarum za uzitecny rady a ze jste meli vubec tu snahu mi s tim pomoct:) DIKY

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru