Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno foťáky

Fotíte?,tak zkuste poradit,řeším z kolegou jedno no problemo,já a někteří říkaj,foťák zrcadla jsou lepší než klasické ultrazoom,nebo kompakty,pořád říká,že má hp kompakt a fotí lépe než foťáky za 40 litů,já tvrdím,že nikon d3000 úplně stačí a je lepší než kompakt,kolega říká,že zrcadla jsou jen to,že se dívá přes hledáček,nic víc,že kvalitu fotek mají stejné,nebo hodrší,tak jak to je,jsem zvědav,co napíšete,dám mu to přečíst.

Předmět Autor Datum
Zrcadlovka je lepší, i když některou může porazit kvalitnější kompakt. Jde tam o velikost snímacího…
tr 28.09.2011 20:58
tr
Jj, takovej FullFrame je sen každýho zrcadlovkáře. Čím větší čip, tím menší šum.
Prasak 29.09.2011 08:18
Prasak
Hlavní rozdíl kompaktu a zrcadlovky je čip, u kompaktů se používá ve většině případů CCD, u zrcadlov…
Uroboros 29.09.2011 09:36
Uroboros
Však ono už je to v názvu - kompakt. Takže je to skladnej model, kterej se dá tahat všude možně, což…
Prasak 29.09.2011 10:03
Prasak
Dobra fotka nikdy nebola a nie je o fotaku, ale o fotografovi.
fleg 28.09.2011 21:06
fleg
Zrcadlovka. Jednoznacne. Tata ma "stary" Nikon D70 (asi 6-7 let) a ten furt foti lip nez muj 3 roky…
merlouska 28.09.2011 22:02
merlouska
No to bych tak netvrdil. Levné kompakty mají malinké objektivy s pár čočkami (5-10). Tím se zázraky…
Filuta 29.09.2011 00:23
Filuta
no ja nemela temi kompakty na mysli uplne ty nejlevnejsi sunty. Myslim, ze s prumernym kompaktem (za…
merlouska 29.09.2011 00:43
merlouska
Nikon D70 za 40 000 (ještě se prodává) Neprodává se hezkých pár let; coby použitý je k sehnání za…
Dale Cooper 29.09.2011 22:24
Dale Cooper
Taky souhlasím se zrcadlovkou. S fleg-em ale souhlasím s výhradami. Jasně, hodně je to o fotografovi…
Jack 29.09.2011 16:45
Jack
Technicky lepší fotky jednoznačně dávají zrcadlovky; ale nejen ty - záleží na velikosti čipu a velký…
Dale Cooper 28.09.2011 23:28
Dale Cooper
Mohu se zeptat taky na něco ohledně foťáku/fotek. Moje přitelkyně fotí Jak doma portréty tak venku a…
Wlcak 29.09.2011 05:50
Wlcak
Bohužel má stránky tak přecpaný flashem, že tam nic nevidím. Jen úvodní fotku.
Prasak 29.09.2011 08:17
Prasak
Tak mám ještě stránku na facu. Mě taky šileně pomalu najíždí ty jejik webovky.. www.facebook.com
Wlcak 29.09.2011 12:29
Wlcak
Echm... fakabuk mám v práci blokovanej :-[
Prasak 29.09.2011 13:37
Prasak
tak čím,začít,dal jsem tady dotaz a opravdu se sešlo hodně odpovědí,tedy napíšu něco já sám,jsem fot…
valsoraj 29.09.2011 15:50
valsoraj
Jak to píšeš, ty čuně :-) Vždyť to nejde pořádne číst! Za interpunkcí se dělá mezera, to za prvé; za…
Dale Cooper 29.09.2011 22:27
Dale Cooper
Ja som cital po 2 riadok, potom som si periferne vsimol, ze ten bordel pokracuje az do konca a prest… poslední
fleg 30.09.2011 08:02
fleg

Zrcadlovka je lepší, i když některou může porazit kvalitnější kompakt. Jde tam o velikost snímacího čipu, který mají zrcadlovky obecně větší a tím lépe fotí. Ať se kolega zajde k fotografovi a on mu ukáže výbavičku třeba i za 200 000,-Kč. Různé objektivy a atd.

Hlavní rozdíl kompaktu a zrcadlovky je čip, u kompaktů se používá ve většině případů CCD, u zrcadlovek CMOS, který je mnohem kvalitnější. Nehledě na to, že do zrcadlovek se používají čipy větší. Další věcí jsou čočky, pár čoček o průměru centimetru se prostě ani zdaleka nemají šanci rovnat s kvalitním objektivem, kde jsou čočky průměrů cca 60mm+. Další věcí je, že spousta kompaktů fotí v poměru 4:3, ale zrcadla téměř výhradně v poměru 3:2, což je poměr origo fotky z analogu a tento poměr vychází ze zlatého řezu (kompozice). Navíc u zrcadlo vidíš v hledáčku to, co bude i na čipu resp. fotografii, máš tedy možnost různého ostření, přiblížení, světel atd, prostě víš, jak přesně bude fotka vypadat před tím, než zmáčkneš spoušť, u kompaktu to nehrozí. Kompakty jsou fajn, když člověk potřebuje něco zdokumentovat, na uměleckou resp. výstavní fotku je nesrovnatelně lepší zrcadlovka.

Zrcadlovka. Jednoznacne.

Tata ma "stary" Nikon D70 (asi 6-7 let) a ten furt foti lip nez muj 3 roky stary ultrazoom Lumix DSC-FZ28 :-)

Ale jak rika fleg, fotograf porad dela vic nez fotak. Profik ci nadseny amater, ktery se o foceni zajima, nafoti s kompaktem hezci fotky nez "japonsky turista" se supr dupr zrcadlovkou.

No to bych tak netvrdil. Levné kompakty mají malinké objektivy s pár čočkami (5-10). Tím se zázraky nedají udělat. Foťák vinětuje, má soudkovité zkreslení, u zoomu se připojují další vady. Stejně tak čip. Je sice jen pár výrobců čipů, ale též jsou levné a mizerné, které mají silnou barevnou aberaci a sebelepší fotograf tuto vadu bude korigovat mnoho hodin u počítače jeden obrázek. Samozřejmě, když někdo neumí fotit a nemá představu (a hlavně cit - rád se právě prohřešuji proti teorii kompozic) o správné kompozici, tak mu sebedražší foťák nepomůže. Dělám profi fotky na kšeft, vím o čem mluvím.

PS: Nikon D70 za 40 000 (ještě se prodává) by měl fotit lépe, než Panasonic FZ28 za 8 000 (už se neprodává). Tady by bylo smutné, aby ten propastný cenový rozdíl nebyl znát. I když já na Panasonic nedám dopustit, mám FZ48. Objektiv Leica u Panasoniců je zárukou kvality.

no ja nemela temi kompakty na mysli uplne ty nejlevnejsi sunty. Myslim, ze s prumernym kompaktem (za to povazuju treba ten svuj lumix) dokaze schopnej fotograf udelat taky prima fotky - jasne, nebude to na zvetseniny 1x1m na vystavy, ale pekny obrazek 20x30 jako vyzdoba do pokoje nebo na chodbu se z toho snad jeste udelat da, ne? :-)

to, ze nejlepsi je zrcadlovka v rukach sikovneho fotografa, stejne nepopiram ;-)

Taky souhlasím se zrcadlovkou. S fleg-em ale souhlasím s výhradami.
Jasně, hodně je to o fotografovi, jeho cit pro vidění "fotograficky". Technika taky ale dělá podstatnou část dojmu. Zkuste si třeba vyfotit portrét kompaktem a zrcadlovkou. Přemýšlející fotograf opticky vypíchne hlavní motiv hloubkou ostrosti a pozadí je pak rozostřené. Pokud má i objektiv s pěkným bokehem ...
Tohle kompakt, nebo UZ už z principu neumí.
To už nezmiňuju další omezení z pohledu světelnosti objektivů, snazší dostupnosti filtrů, ...

Technicky lepší fotky jednoznačně dávají zrcadlovky; ale nejen ty - záleží na velikosti čipu a velký čip mají i nezrcadlovky, třeba Sony NEX, Olympus PEN apod.
Kompakty a ultrazoomy mají malý čip, což v kombinaci s rozlišením hnaným do nesmyslných výšin znamená jediné, velké rozlišení, ovšem prokreslení detailů a podobně jde do kopru.

Mohu se zeptat taky na něco ohledně foťáku/fotek. Moje přitelkyně fotí Jak doma portréty tak venku a take svatby a různé oslavy.. Na netu jsem našel stránky fotografa který má fotky zajimavě zbarvené a upravené. Mohu se zeptat na váš názor zda se vám tyto fotky líbí a zda nevíte jak na ně? Je to nějaké schéma nebo makro?
www.photographypk.com

Díky za odpověď

tak čím,začít,dal jsem tady dotaz a opravdu se sešlo hodně odpovědí,tedy napíšu něco já sám,jsem fotograf amater,taky jsem prodal několik fotek,na www.fotobanka.cz,někteří to možná znáte,patřím klidem,kteří když něco mají,tak to neznamená,že je to nejlepší,naopak,klidně řeknu klady a zápory,vystřídal jsem již řadu desítek fotoaparátů,řeknu jen toto,každý fotí jinak,to jak tady někdo psal,že záleží jen na člověku jak je dobrý fotograf,je holý nesmysl,kvalitu fotek neovlivní sám fotograf,pouze ovlivní styl fotografování,ale čistotu,ostrost,to už musí umět foťák sám,proto existují testy a časopisy,mě nezájímá foťák a focení na manuální nastavení,ale foťák který fotí dobře na automat a program P,jestli mi teď řeknete,že jen amatér fotí na automat,klidně si to myslete,ale na dobrý automat udělám rychleji momentky a kvalitně a sport,než manulně nastavím aby fotka byla ok,tak třeba liška,nebo srna bude pryč,to jen příklad.proto mě zajímá vysledná fotka na automat,nesmí fotit ve vysokém iso,nejlépe na automat tak do 100 iso,pokuď fotím na p,nastavím iso nejníže.začínal jsem kompaktem olympus c500,fotil nadherně a hlavně makro,ani ultrazoomy na něho nelepí,ale měl chyby, pomalý a hodně rychle se vybíjeli baterie, tak 60 fotek a baterie azisis,tedy vybytá.pak canon powershot 10is, 6 zomm 6 mpx, fotil dobře,byl rychlík,zachtil ostře i rychle se pohybující zvíře,ve skoku kočku,psa,měl chybu že doma,už fotil hůř,pomalý blesk,slabé video,pak jsem měl canon is3 ,ten byl supr,výborné makro,12 zoom,6 mpx,video kvalitní ve stereu,točil lépe než kdejaká kamera,opravdu doporučuji,nějaké panasoniky vůbec nelepí,měl jsem i panasonic fz50 a neměla šanci,vydž baterie 650snímků,pak jsem měl olympus e450,zrcadlo,no fotky dobré,klavlitní,ostrost supr,ale hodně pomalý,mám kočky a když jsem chtěl fotnout ve skoku,olympus nestíhal,pak jsem měl fuji hs10, hd full video,no ,fotky kvalitní jak kdejaký kompakt,takže zbytečnost,video hd opravdu kvalitní,musím uznat ano,ale pouze za bílého dne,mám ted samsung wb 5000,nejhorší foťák jaký jsem měl,hrůza,nikdy už samsung,nedoporučuji,taď,když mi pošlete mail,pošlu snímky, makro,momentku a různé videa,na ukázku kdo má zájem hodnotit,chtěl jsem tady dát fotku,ale nějk to nejde,asi nesmí být velká.nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru