Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drenáž okolo základů

Když tady tak pročítám diskuse o drenážích zajímalo by mě jestli je lepší zasypat drenáž štěrkem a na horu zem, nebo štěrkem a nahoru třeba jen kačírek? Základ mám z kamene.Jde mi o to jak by to mělo vypadat i z hlediska ukončení nad zemí i eventuelně estetiky a odvětrání.
Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jest-li mohu přispět svou zkušenosti. Přesně tento problém jsem řešil asi před 10 lety. Vykopal jse…
faaic 13.08.2012 19:39
faaic
faic, je třeba více info o zdi, kterou je třeba sanovat...
milan.cukrar 13.08.2012 21:54
milan.cukrar
Asi jsem se Vas dotknul ale Vase rady pane Radce asi nejsou vzdy spravne!Jeden pise udelal jsem dren…
Nemate zcela pravdu 14.08.2012 15:58
Nemate zcela pravdu
ale opět s Vámi souhlasím, (skoro) já mám taky šachty, ale nemám je okolo domu, ale dále od domu, vo…
milan.cukrar 14.08.2012 21:19
milan.cukrar
Tak to je skvele ze jsme se shodli.Mam dum vpodstate zakopany ve svahu ze trech stran je svah.Na zah…
Nemate zcela pravdu 15.08.2012 18:32
Nemate zcela pravdu
pane "Nemate zcela pravdu" já mám studánky hlubší až 120cm pod úrovní podlahy, ale pod výšku terénu… poslední
milan.cukrar 15.08.2012 19:58
milan.cukrar

Jest-li mohu přispět svou zkušenosti.

Přesně tento problém jsem řešil asi před 10 lety. Vykopal jsem rýhu kolem celého domu, vložil dvě drenážní roury prům. 100, vyspádované, na nejnižším místě jsem předpokládal, že bude "nasávat" vzduch a na opačném konci drenážek jsem vyvedl nad terén do výšky asi 2,5 m. Drenážky jsem uložil do štěrkového lože, následně jsem vše zasypal zeminou a udusal a na ni pak klasicky položil zámkovou dlažbu. Svislou izolaci jsem nedával (nopovku), neboť to nebylo možné (velmi nerovný povrch základu). Po těch letech nyní mohu klidně prohlásit, že to byla práce z větší části zbytečná. Sice se přítok vody do sklepa zmírnil, ale o nějakém suchém prostředí nemůže být ani řeč. Tak že teď uvažuji, jak se té vlhkosti zbavit.
Musím souhlasit, že pouhá drenáž problém nevyřeší. Jak uvádí p. Cukrář, určitě by pomohla hydroizolace, ale když se řekne "A", tak je třeba říct i "B", jak tuto dodatečnou hydroizolaci prakticky provést. V mnoha případech to ani možné nebude.
Já jsem teď udělal další opatření a sice snažím se dešťovou vodu odvádět od RD jak to jen jde. Se spodní vodou se u starých budov většinou nedá bohužel nic dělat. A hlavně větrám jak o život :-). Ventilátor jede prakticky bez přerušení a po týdnu provozu se objevují suchá místa. Nedělám si ale žádné naděje. Pořádně ještě nezapršelo, tak že uvidíme.

Tak že každá rada je drahá. Pokud se jedná o spodní vodu, tak drenáž moc nepomůže (moje zkušenost). Dešťovku odvádět od domu jak to jen jde. Každopádně držím palec, neboť tak odizolovat, aby byl sklep suchý …. ? No nevím, nevím.

Přikádám obrázek, jak jsem řešil problém. Na obrázku je rovněž zakreslaná svislá izolace, ale tu jsem tam nakonec nemohl dát.

Dopl. Pohledejte někde, k čemu sloužily tzv. anglické dvorky. Ty tento problém řešily celkem dobře, ale to je zase o něčem jiném.

Asi jsem se Vas dotknul ale Vase rady pane Radce asi nejsou vzdy spravne!Jeden pise udelal jsem drenaz a nic netece je knicemu!Samozrejme kdyz udelate drenaz kde nevzlina spodni voda "bazina" skratka drenaz na suchem terenu, podlozi NEMA CENU!Ja mam drenaz ze ktere mi STALE odteka voda ze sachet ktere jsou cely rok plne vody.A kdyz dele prsi tak se spodni voda jeste vice zvedne a lezla mi pod dum do zakladu atd.Znovu tedy mam udelane sachty okolo domu do hloubky max 1m kde neustale stoji voda.Prepad je odvaden drenazi do kanalizace.A funguje to!Drenazkou mi odteka prebytecna voda.Kvuli spadovosti jsem nemohl jit tak hluboko abych mohl vsechnu vodu odvest ale jsem asi 30-40cm pod zakladem kde se ta voda drzi a odteka mi pryc znovu pisu FUNKCNI DRENAZI!Samozrejme ze toto nezaruci suchy dum ale pri dlouhych destich uz mi to nebude promacet zaklady domu.Zdi mam suche protoze je vodorovna izolace a jsem spokojen.Nebo kdyz je moc spodni vody a neni mozna drenaz udelaji se vykopy ze kterych se neustale spodni voda odcerpava do kanalizace ponornym cerpadlem a je to vyreseno.Uvazuji otom kdyz udelam v miste kde je nejvice spodni vody jeste hlubsi vykop tak to pak muzu odcerpavat.

ale opět s Vámi souhlasím, (skoro) já mám taky šachty, ale nemám je okolo domu, ale dále od domu, vodu ze šachty neodvádím drenížkou, ale kanalizační trubkou, proč by mě měla voda pomalu utíkat po cestě od šachet do kanalizace a podmačovat podloží..?

Opět souhlasím "Samozrejme ze toto nezaruci suchy dum ale pri dlouhych destich uz mi to nebude promacet zaklady domu" ale vodu nenechám vsáknout do podloží, ale na povrchu odvedu pryč..
na závěr, domnívám se, že máte stejný názor na drenáže, jen to každý sdělujeme jinak...

Tak to je skvele ze jsme se shodli.Mam dum vpodstate zakopany ve svahu ze trech stran je svah.Na zahradu chodim z pudy a uroven zahrady je kousek pod hrebenem.To znamene ze ztoho svahu se mi vali celkem dost spodni vody.Pane Cukrar ja vim ze mate sachticky a vykopete na zahrade 30cm a hned se vam dira naplni vodou cetl jsem to.Akorat nevim jak mam vyresit kdyz bych udelal hlubsi vykop abych spodni vodu chytal do vetsi "studny" a chtel bych to odcerpavat jak to udelat v zime aby cerpadlo nezamrzlo?Nebude to tak hluboko jak studna.Vim ze spodni voda ma stalou teplotu ale prece budu to mit max metr pod povrchem.Tak hluboko jsem nemohl udelat drenaz nevyslo by me to spadove.A aby jste nerkli ze jenom kecam zde se muzete podivat na foto https://picasaweb.google.com/113708786958374836853 /SvahADrenaz#.Je celkem sucho a voda mi tam stale stoji a pri desti to pude hodne nahoru.Nevim jak to mam vyresit at se da ta voda celorocne odcerpavat.

pane "Nemate zcela pravdu"
já mám studánky hlubší až 120cm pod úrovní podlahy, ale pod výšku terénu za zdí je 230cm.
Nevím co je hlubší výkop a větší studny. Jakmile se dostanete pod 1,4 metry, a nejste ve špatném, klinmatickém pásmu, tak se nemusíte bát zamrznutí.

Vůbec jsem nechtěl nikdy naznačit, že kecáte... to nemám vůbec v povaze..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru