Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drenáž okolo základů

Jest-li mohu přispět svou zkušenosti.

Přesně tento problém jsem řešil asi před 10 lety. Vykopal jsem rýhu kolem celého domu, vložil dvě drenážní roury prům. 100, vyspádované, na nejnižším místě jsem předpokládal, že bude "nasávat" vzduch a na opačném konci drenážek jsem vyvedl nad terén do výšky asi 2,5 m. Drenážky jsem uložil do štěrkového lože, následně jsem vše zasypal zeminou a udusal a na ni pak klasicky položil zámkovou dlažbu. Svislou izolaci jsem nedával (nopovku), neboť to nebylo možné (velmi nerovný povrch základu). Po těch letech nyní mohu klidně prohlásit, že to byla práce z větší části zbytečná. Sice se přítok vody do sklepa zmírnil, ale o nějakém suchém prostředí nemůže být ani řeč. Tak že teď uvažuji, jak se té vlhkosti zbavit.
Musím souhlasit, že pouhá drenáž problém nevyřeší. Jak uvádí p. Cukrář, určitě by pomohla hydroizolace, ale když se řekne "A", tak je třeba říct i "B", jak tuto dodatečnou hydroizolaci prakticky provést. V mnoha případech to ani možné nebude.
Já jsem teď udělal další opatření a sice snažím se dešťovou vodu odvádět od RD jak to jen jde. Se spodní vodou se u starých budov většinou nedá bohužel nic dělat. A hlavně větrám jak o život :-). Ventilátor jede prakticky bez přerušení a po týdnu provozu se objevují suchá místa. Nedělám si ale žádné naděje. Pořádně ještě nezapršelo, tak že uvidíme.

Tak že každá rada je drahá. Pokud se jedná o spodní vodu, tak drenáž moc nepomůže (moje zkušenost). Dešťovku odvádět od domu jak to jen jde. Každopádně držím palec, neboť tak odizolovat, aby byl sklep suchý …. ? No nevím, nevím.

Přikádám obrázek, jak jsem řešil problém. Na obrázku je rovněž zakreslaná svislá izolace, ale tu jsem tam nakonec nemohl dát.

Dopl. Pohledejte někde, k čemu sloužily tzv. anglické dvorky. Ty tento problém řešily celkem dobře, ale to je zase o něčem jiném.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny