Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Měření autobaterie voltmetrem?

Zdravím,
chtěl bych změřit jaké napětí má stará baterka co jsem vyndal z Fabie, protože už po 10 letech těžko startovala, vždycky jsem klíček musel držet i 5 vteřin. Autobaterka má ale strašně malý odpor- z toho vyplývá moje otázka. Je vůbec bezpečné vzít základní univerzální volt/ampérmetr z Hornbachu za 300 (FK-technics FK-8400), nastavit rozsah do 20V a zkusit? Mám strach, že mi do toho pošle obrovský proud a spálí mi to.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
IMHO napětí akumulátoru udává, jestli není nějaký článek zkratovaný případně jestli se zmenší když s…
Yarda 17.09.2011 14:07
Yarda
Namontoval jsem nový a byl jsem projet auto. Tohle byla spíš taková zvědavost. nový
Potkan007 17.09.2011 14:09
Potkan007
Nespálí a to z jednoho důvodu - voltmetr je prakticky spotřebič jako každej jinej a spotřebič proud… nový
Prasak 17.09.2011 19:54
Prasak
To o tom cpaní proudu do spotřebiče je asi nějaká vohnoutská mantra, nebo co. Zrovna tuhle jsem něco… nový
Martin79 17.09.2011 23:13
Martin79
POZOR!!!!!! Pokud je to univerzální volt/ampérmetr, může se stát, že je přepnutý na měření proudu a… nový
Yarda 19.09.2011 06:50
Yarda
můj tatík (má elektroprůmku) dostal na vánoce multimetr a hned zkoušel měřit proud v zásuvce:) tak j… poslední
micra 19.09.2011 07:18
micra

IMHO napětí akumulátoru udává, jestli není nějaký článek zkratovaný případně jestli se zmenší když se připojí nějaký spotřebič. Nebo jakým napětím se nabíjí když běží motor. Stav akumulátoru - po 10 letech bych si tipnul že je na konci životnosti a je potřeba koupit nový.

Nespálí a to z jednoho důvodu - voltmetr je prakticky spotřebič jako každej jinej a spotřebič proud nedostává, ale odebírá, to znamená, že si sám vezme, kolik potřebuje, nikoliv že přijme to, co mu baterka (zdroj) nabídne.
To by se pak nedalo změřit napětí ani v běžné zásuvce 230V.

To o tom cpaní proudu do spotřebiče je asi nějaká vohnoutská mantra, nebo co.
Zrovna tuhle jsem něco podobného řešil u jednoho zákazníka. Do Felicie si chce dát 120A altík, a že prý mu v jiném autoservisu řekli, že prý mu bude silný alternátor cpát do chudinky 45Ah baterky obrovský(!) proud, a že by jí za chvíli zničil... No prostě krávovina jako vrata, musel jsem mu vysvětlit že aku si vezme tolik proudu co potřebuje, i kdyby měl altík 500A, protože alternátor je zdroj s napěťovou charakteristikou, kde regulátor udržuje napětí na nastavené úrovni a odebíraný proud ho nezajímá.
To samé jiný blábol, že slabší altík nenabije velký akumulátor doplna. Nebo že například 84Ah akumulátor se v autě nabíjí cca. dvakrát déle než 44Ah (je to samozřejmě nesmysl) a podobně.
Nejvíc jsem se nasmál, když jeden můj známý měřil zkratový proud akumulátoru multimetrem, páč komu není rady, tomu není pomoci :-)

POZOR!!!!!!
Pokud je to univerzální volt/ampérmetr, může se stát, že je přepnutý na měření proudu a pokud někdo tak chce měřit napětí, začnou se dít věci. Já jsem se jednou pokoušel měřit proud v zásuvce (tehdy tam bylo 220V). Naštěstí to odnesl jen bočník.

Jo - teď jsem si všimnul že o tom mluví hned první odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru