Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dělaj to nějak složitý, ale já to znám jen se sekerou, s pilou to takhle bude za chvilku. Perfektně…
Uroboros 13.09.2011 18:41
Uroboros
A je to teda tak, že se nařízne špalek do kříže a dole se udělá kotlina kterou se ten naříznutej stř…
Redsnake 13.09.2011 18:44
Redsnake
To co do toho špalku řeže rozhodně nevypadá jako kříž, s tou pilou fakt nevim. My to dělali tak, že…
Uroboros 13.09.2011 19:42
Uroboros
Starej lesáckej fígl na dlouhodobý oheň s minimální údržbou. Seznámil jsem se s ním úplnou náhodou p…
sHpy00n 13.09.2011 22:01
sHpy00n
Přesně tak. Nařezat do kříže, nahoru do středu kříže položit tuhý líh (PEPO) pro rozhoření a je na p…
Skipi 14.09.2011 18:26
Skipi
nemá se spíš vykotlat u země otvor na ten líh či svíčku, tak aby to prohořívalo odspodu?
Redsnake 14.09.2011 19:37
Redsnake
Originál má být takto: cca 1 m dlouhé a 30 cm poleno navrtáme ve středu do hloubky cca 20 centimetrů… poslední
tr 14.09.2011 21:11
tr

Dělaj to nějak složitý, ale já to znám jen se sekerou, s pilou to takhle bude za chvilku. Perfektně se na tom vaří - dvě ocelový tyčky a hrnec, když se tam hodí rošt, tak jde i grilovat, než uhoří vršek, pak je od toho až do rána teplo (při pořádnym špalku i dýl) ;-)

To co do toho špalku řeže rozhodně nevypadá jako kříž, s tou pilou fakt nevim. My to dělali tak, že se vezme špalek, rozštípne vejpůl, střed špalku se vytesá, dole se z jedný strany vytesá malý ohniště (jako by z toho mělo vzniknout malý ohniště s komínem). Ty dvě půlky jsou tedy vytesaný zrcadlově stejně, špalek se usadí do země cca 10cm a obloží kamenama - neuvěřitelně to zvýší stabilitu a drží to to dvě půlky u sebe. Má to výhodu v tom, že oheň v tom udržíš a snadno rozděláš i ve vichřici. A pokud na to otočíš velkej hrnec, nebo seženeš či uděláš dutej špalek, jde i do špalku vrazit tři tyče a celý to nahoře omotat mokrým hadrama, který se stále vlhčí a oheň dole dusíš, tak tak jdou parádně vyudit ryby ;-), na to je ale vhodnej čerstvej špalek, než vyschlej - do ohniště se přikládá. Když je vyuzeno, tak se to roztopí.

Přesně tak. Nařezat do kříže, nahoru do středu kříže položit tuhý líh (PEPO) pro rozhoření a je na pár hodin o světlo a teplo postaráno. Mohu potvrdit že to vypadá velice efektně, když je venku nějaká grilovačka a v noci okolo takto hoří několik špalků.

Originál má být takto: cca 1 m dlouhé a 30 cm poleno navrtáme ve středu do hloubky cca 20 centimetrů nějakým větším vrtákem(ale není třeba), poté nařežeme do kříže do hloubky cca 60-70 cm. Poté cca 5 cm nad zářezem vyvrtáme otvor z boku do středu polene a tím vytvořéme zapalovací komoru. Do komory se nacpou piliny či pepo a to se špejlí zapálí. Pokud jste vrtali středový otvor, tak jej též můžete naplnit pilinami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru