Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dělaj to nějak složitý, ale já to znám jen se sekerou, s pilou to takhle bude za chvilku. Perfektně…
Uroboros 13.09.2011 18:41
Uroboros
A je to teda tak, že se nařízne špalek do kříže a dole se udělá kotlina kterou se ten naříznutej stř…
Redsnake 13.09.2011 18:44
Redsnake
To co do toho špalku řeže rozhodně nevypadá jako kříž, s tou pilou fakt nevim. My to dělali tak, že…
Uroboros 13.09.2011 19:42
Uroboros
Starej lesáckej fígl na dlouhodobý oheň s minimální údržbou. Seznámil jsem se s ním úplnou náhodou p…
sHpy00n 13.09.2011 22:01
sHpy00n
Přesně tak. Nařezat do kříže, nahoru do středu kříže položit tuhý líh (PEPO) pro rozhoření a je na p…
Skipi 14.09.2011 18:26
Skipi
nemá se spíš vykotlat u země otvor na ten líh či svíčku, tak aby to prohořívalo odspodu? nový
Redsnake 14.09.2011 19:37
Redsnake
Originál má být takto: cca 1 m dlouhé a 30 cm poleno navrtáme ve středu do hloubky cca 20 centimetrů… poslední
tr 14.09.2011 21:11
tr

Dělaj to nějak složitý, ale já to znám jen se sekerou, s pilou to takhle bude za chvilku. Perfektně se na tom vaří - dvě ocelový tyčky a hrnec, když se tam hodí rošt, tak jde i grilovat, než uhoří vršek, pak je od toho až do rána teplo (při pořádnym špalku i dýl) ;-)

To co do toho špalku řeže rozhodně nevypadá jako kříž, s tou pilou fakt nevim. My to dělali tak, že se vezme špalek, rozštípne vejpůl, střed špalku se vytesá, dole se z jedný strany vytesá malý ohniště (jako by z toho mělo vzniknout malý ohniště s komínem). Ty dvě půlky jsou tedy vytesaný zrcadlově stejně, špalek se usadí do země cca 10cm a obloží kamenama - neuvěřitelně to zvýší stabilitu a drží to to dvě půlky u sebe. Má to výhodu v tom, že oheň v tom udržíš a snadno rozděláš i ve vichřici. A pokud na to otočíš velkej hrnec, nebo seženeš či uděláš dutej špalek, jde i do špalku vrazit tři tyče a celý to nahoře omotat mokrým hadrama, který se stále vlhčí a oheň dole dusíš, tak tak jdou parádně vyudit ryby ;-), na to je ale vhodnej čerstvej špalek, než vyschlej - do ohniště se přikládá. Když je vyuzeno, tak se to roztopí.

Starej lesáckej fígl na dlouhodobý oheň s minimální údržbou. Seznámil jsem se s ním úplnou náhodou před pár lety na rybách.

V ukázce na videu je jen jak se dělá správně zápich dole aby si člověk pilou nerozbil hubu. Nic víc. Špalek se řeže do kříže.

Přesně tak. Nařezat do kříže, nahoru do středu kříže položit tuhý líh (PEPO) pro rozhoření a je na pár hodin o světlo a teplo postaráno. Mohu potvrdit že to vypadá velice efektně, když je venku nějaká grilovačka a v noci okolo takto hoří několik špalků.

Originál má být takto: cca 1 m dlouhé a 30 cm poleno navrtáme ve středu do hloubky cca 20 centimetrů nějakým větším vrtákem(ale není třeba), poté nařežeme do kříže do hloubky cca 60-70 cm. Poté cca 5 cm nad zářezem vyvrtáme otvor z boku do středu polene a tím vytvořéme zapalovací komoru. Do komory se nacpou piliny či pepo a to se špejlí zapálí. Pokud jste vrtali středový otvor, tak jej též můžete naplnit pilinami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru