Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak doma vyrobit štěpkovač na větvě??

Dobrý den, chtěl bych ušetřit korunky a vyrobit si doma malý štěpkovač na větve, které mám jako odpad ze zahrady a nemám je kam dávat... nevíte někdo jak?? nebo nemáte někdo malý doma, že by jste mi poslali pár fotek, jakoby zevnitř?? snad si dále poradím... Děkuji předem všem!

Předmět Autor Datum
Pro naši zahrádkářskou kolonii jsem navrhoval jeden koupit.Za odvoz větví nám účtují 1 x ročně 4500(…
Jabraka 16.03.2011 23:42
Jabraka
Dobrý den. Po zvážení všech pro a proti jsme se nakonec rozhodli pro koupi štěpkovače za traktor. Je…
rezi 19.02.2012 13:28
rezi
Pálení listí, klestu a shrabané trávy není zákonem výslovně zakázáno (na rozdíl od vypalování porost…
Henessy 16.03.2011 23:52
Henessy
Jasně.Já také větve pálím,ale jen ty větší.Drobné klacky a trávu s listím a dokonce i chvoj z jehlič…
Jabraka 17.03.2011 11:40
Jabraka
však také ne nadarmo mají ekologové svoje heslo či slogan Zabij bobra, zachráníš strom.
Alf 17.03.2011 23:04
Alf
Zrovna tak to dělám i já. Podotýkám, že vůně z ohníčku do přírody celkem patří a ještě si na tom děc…
Starec 18.03.2011 08:48
Starec
Chyba. Ekoteroristi tě tu romantiku odnaučí. Vůně ohníčku zvětšuje skleníkový efekt a opečený buřt z…
Remca 18.03.2011 12:49
Remca
Toto téma se už řešilo několikrát na různých fórech. Pokud nejste z oboru, nemáte přístup k materiál…
FilipS 17.03.2011 12:36
FilipS
dobrý den, materiál bych jakžtakž měl, možná něco málo chybí, ale nevím jak na to...
cendaK 17.03.2011 22:06
cendaK
Když nevíš jak na to a nemáš zkušenosti se zámečničinou, tak se na to vyprdni a buď rád, že máš obě…
Rce 18.03.2011 00:25
Rce
Každá obec by měla mít pravidla pro objemný odpad, i naše vesnička bez sběrného dvora připouští na u…
kejki 18.03.2011 20:47
kejki
Taky jsem pálil hromadu větví a bordelu, přijeli cajti a měli řeči, že to jako nesmím. Optal jsem se…
Trilobit 19.03.2011 22:12
Trilobit
Blbost, nadřízená je zásada, že nesmíš obtěžovat nad míru obvyklou své bližní. Teď těžko někdo má su…
kejki 20.03.2011 14:47
kejki
To máš pravdu. Jenže někdo pálí cokoliv na zahradě, někdo jim topí v kotli :-| Ještě před 10 lety…
L-Core 20.03.2011 16:28
L-Core
Bohužel u nás taky :-( Výmluva "nejsou peníze" je ale směšná. Někteří analfabeti nejsou shopni se na…
FilipS 20.03.2011 23:44
FilipS
Protože to máme v rodině,dcera se zeťákem mají firmu na provádění údržby parkové zeleně.Prořezávají…
Jabraka 20.03.2011 16:42
Jabraka
Kolegové přede mnou mají pravdu, dělat to je nesmysl. Jsem strojní zámečník, v době kdy jsem pracova…
albert 19.02.2012 23:00
albert
Taky bych nešel do vlastní výroby štěpkovače, člověk to musí hodně študovat a navíc stejně bude kupo… poslední
Mika 07.05.2012 01:26
Mika

Pro naši zahrádkářskou kolonii jsem navrhoval jeden koupit.Za odvoz větví nám účtují 1 x ročně 4500(kontejner)Za ně by byl štěpkovač docela slušný až do 5 cm větví.
Myslím, že bez speciálního materiálu a strojního vybavení doma vyrobit nelze.Jsou dva typy,jeden láme větve mezi dvěma rýhovanými válci z vysocelegované oceli,druhý zase váles s noži,na rotoru a protikusy,o které se na pouzdru z ocelolitiny větve opřou a rotující nože je sekají.
JABRAKA

Dobrý den. Po zvážení všech pro a proti jsme se nakonec rozhodli pro koupi štěpkovače za traktor. Je to URBAN TR75, dělají i štěpkovač s vlastním benzínovým motorem (www.stepkovac.com). Dělá to větve do průměru 75 mm, délka cca 100 mm. Máme to už druhým rokem a jsme maximálně spokojeni. S kvalitou typu OBI, Mounfield apod. máme jiné zkušenosti…

Pálení listí, klestu a shrabané trávy není zákonem výslovně zakázáno (na rozdíl od vypalování porostů, dané zákonem 133/1985 Sb., které je zakázáno.
Je dobré podívat se na stránky příslušného obecního úřadu na podmínky. Někdy je zákaz v období žní, vyhlášeného sucha atd.
Náklady - jeden denní tisk a zápalka. Popel ze dřeva je výborné hnojivo anžto neobsahuje nežádoucí síru ( na rozdíl od uhlí)

Jasně.Já také větve pálím,ale jen ty větší.Drobné klacky a trávu s listím a dokonce i chvoj z jehličnanů dám do kompostu.Za dva roky to krásně zetleje.
Ovšem ekologové nadávají za to pálení,dokonce na mě při ohníčku,ze kterého šel jen namodralý dýmeček,jedna "ekoložka" nadávala a hrozila policií.Nakonec v tom dýmečku je jen voda a oxid uhličitý.Ten je sice skleníkový plyn,ale z kompostů se uvolňuje ještě metan,což je při stejném objemu plyn asi se 7 x horším skleníkovým účinkem.
JABRAKA

Taky jsem pálil hromadu větví a bordelu, přijeli cajti a měli řeči, že to jako nesmím. Optal jsem se, jaký právní předpis mi to zakazuje, že prý zákon o čistotě ovzduší. Optal jsem se, jestli paragraf 3 odst.5, a že prý ano. Ale ten odstavec mluví o tom, že v otevřeném ohništi, krbu a grilu můžeš pálit suché rostlinné materiály. Pokud místní vyhláška nestanoví jinak. A ještě jsem se optal, na čem že si tedy mám opéct buřty. Jeden povídá, že by ty buřty chtěl vidět. Tak jsem mu je ukázal, řekl jsem, že na sídlišti v Albertu je mají, ať si koupí, že dřeva je dost, můžou si také opéct. Tak nasraně nastoupili a odjeli. Žádná vyhláška Ti nemůže zakázat opékat si buřty. A tím pádem můžeš pálit, jak chceš.

Blbost, nadřízená je zásada, že nesmíš obtěžovat nad míru obvyklou své bližní. Teď těžko někdo má suchý materiál, pak to čoudí a smrdí přes půl vesnice, někdy i celou.
Konečně je hezky a místo aby si člověk užil zahrádku a dvorek, tak mu blbci otravují život, nejlépe v něděli odpoledne. :smajlík s kulometem:

To máš pravdu.

Jenže někdo pálí cokoliv na zahradě, někdo jim topí v kotli :-|

Ještě před 10 lety bylo u nás na dědině báječně. Všude plyn, všude (v zimě) čistý vzduch. Teď si řada lidí udělala krby či připojila kotle na dřevo (plyn je drahý) a topí tím, co jim dojde pod ruku. Chvílema (když se někdo dostane k pražcům, zbylých po stavbě železničního koridoru) smradu jak na ostravsku... ]:( Třeba někoho napadne uvalit citelné daně na krby, kotle na tuhá paliva a podobné smraďochy.

Vím, že tímhle názorem řadu lidi namíchnu.

Bohužel u nás taky :-( Výmluva "nejsou peníze" je ale směšná. Někteří analfabeti nejsou shopni se naučit v kotli na pevná paliva topit. Aby to vydrželo, tak se kotel naloží a zatáhne se všechno co jde a pořádně se přiškrtí. Všude je smradu a spořeba paliva je stejná nebo ještě horší než kdyby kotle neškrtili. Navíc si hodně lidí kupuje nové litiňáky a pseudotopenáři jim samozřejmě vyberou odhadem kolik článků je třeba. Samozřejmě radši více než méně, přiškrtit to přece jde... Předimenzované kotle mají vyšší spotřebu a s přiškrceným spalováním zasmradí vesnici dokonale. Poblíž našeho domu bydlí chlapík, který doma chodí v trenýrkách ať jsou sebevětší mrazy, a protože je prý chudý tak pálí směs pilin a vyjetho oleje. Nacpe to do petek a spálí v kotli.

Protože to máme v rodině,dcera se zeťákem mají firmu na provádění údržby parkové zeleně.Prořezávají stromy a keře kromě toho projekce zahracních úprav a sázení stromů a keřů-vozí denně náklaďák větví.Před lety měl problémy s likvidací,mohl to jen odborně spálit,tomu předcházelo získání pěti razítek na povolení.Dnes ma profi štěpkovač a rozemele větve i 10 cm silné.Nakonec to přinese i výhodu,spoustu štěpky,která se hodí na úpravy terénu před sadbou,pro mulčování.
JABRAKA

Kolegové přede mnou mají pravdu, dělat to je nesmysl. Jsem strojní zámečník, v době kdy jsem pracoval v dílně jako údržbář jsem si také chtěl štěpkovač vyrobit (za totáče byl nesmysl ho někde v obchodě koupit), ale z výše uvedených důvodů jsem to vzdal. Nevím jak u vás, v našem městě štěpkovače půjčují za směšný peníz ve sběrném dvoře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru