Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Parozábrana

Dobrý den, obracím se na Vás prosbou o radu.
Bydlíme v RD cca. 30 let starý, máme zateplené stopy 5 cm polystyrenem (lepidlo,perlinka,hmožděnky, polystyren,-bez parozábrany, vyměněná okna cca. před 6 lety za plastová. V podkroví jsou dvě místnosti pod sedlovou střechou ( z každé strany pod střechou je volný prostor-půda), zde je zateplen stop zevnitř 3 cm polystyrenem, bez parozábrany. Zvenku jsou místnosti zateplené rockwoolem na stopě je pouze položen (20 cm) a na stěnách je přidělán na dřevěnou konstrukci (20 cm), bez parozábrany.
Ještě jsem chtěla uvést, že v některých místnostech plesnivějí rohy a dále se pod polystyrenem směrem dolů dělá cca. 5-10 cm mokrý proužek. Ještě bych se zmínila, že se v celém domě při ochlazení rosí okna.
Co jsem četla příspěvky výše, tak jste psali, že je nutno dávat parozábranu, ani v jednom případě (jak pod polystyrenem nebo pod vatou) ji nemáme. U vaty by se konstrukce dala rozebrat a parozábranu tam ještě vložit, ale u polystyrenu již ne. Ještě jsme uvažovali o položení další vaty (10-15 cm) na podlahu vedle podkroví- na půdě (ta část není zateplená=podlaha, pouze zevnitř je na stropech polystyren 5 cm). Střecha je klasická = latě+křidlice, občas se zde nafouká sníh.
Jde mi o to, zda u vaty na stěnách v dřevěné konstrukci, musí být pod touto vatou také parozábrana? A dřevěná konstrukce pobitá prknama nebo může být vata odhalena (já jen jestli se do vaty nenatahuje vlhkost a nejde potom vlhkost do stěn…………)
Dále, když by jsme chtěli ještě dodatečně položit další vatu na podlahu (na část půdy, která je zateplena pouze zevnitř 5 cm polystyrenem), zda musíme dát na podlahu parozábranu na to vatu 10-15 cm, a pak jestli nějakou další vrstvu-dřevo nebo by jsme to mohli nechat jen volně položené bez ničeho…………………
Doufám, že můj dotaz je srozumitelný. Děkuji za odpověď. Staroka

Předmět Autor Datum
To je dost složité a pochybuju, že se vám podaří získat všechny potřebné informace jen takhle v disk…
zoul 17.02.2011 12:19
zoul
vypadá to takto? Předpokládám že kritická jsou červeně vyznačená místa, přičemž plísně a vlhkost se…
sHpy00n 17.02.2011 15:26
sHpy00n
Je to jak máte zakroužkováno, ještě navíc se objevuje v rozích u podlahy (u obvodové stěny). Chceme…
Staroka 20.02.2011 13:28
Staroka
Máte tepelné mosty. Na obrázku to není vidět, zvlášť detail kolem pozednice neodpovídá, tak jsem udě… poslední
sHpy00n 20.02.2011 14:59
sHpy00n

To je dost složité a pochybuju, že se vám podaří získat všechny potřebné informace jen takhle v diskuzním fóru. Najděte v okolí někoho, kdo tomu rozumí, a dotáhněte ho domů. To je podle mě nejlepší rada – pokud tomu sami moc nerozumíte a budete jen sbírat rozumy v poradně, velmi pravděpodobně to nedopadne dobře.

Máte tepelné mosty. Na obrázku to není vidět, zvlášť detail kolem pozednice neodpovídá, tak jsem udělal detaily.

Na prvním obrázku je vidět prochlazování zdiva nechráněnými částmi, které má za následek vlhnutí, posléze zaplísnění (rosný bod, srážení vzdušné vlhkosti..). O zateplení fasády se zmiňujete v jiném vlákně kde jsme řešili finální omítku.

[991-image1-jpg]

Druhý obrázek již řeší odstranění kritických míst. Zateplení detailu kolem pozednice je jasně patrné, detail u podlahy jsem odhadoval, takže předpokládám, že máte zateplení přetažené jen málo pod úroveň podlahy. Neváhal bych ho nastavit tak, aby bylo zapuštěné pod úroveň terénu.

[992-image21-jpeg]

Zbytek stropu zateplete volně loženou minerální vlnou a důsledně dbejte aby byly vytěsněné všechny skuliny i mezírky aby nepropadl ani špendlík. Pro případ poruchy ve střeše a protečení je vhodné izolaci překrýt folií.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru