Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zima v dome

zdravim chtěl bych se zeptat a nechat si porad..koupili jsme v letos dum.. nebyl nijak vlhky..ale asi po mesici prisla velka voda. meli jsem ve sklepe 180 vody. jak to venku opadlo tak jsem chtel odcerpat vodu ze sklepa. ale voda za jeden den sama odtekla. z toho usuzuji ze voda je nekde pod zaklady. a ted k problemu..nedaori se mi vytopit dum na vic jak 21stupnu. a to topim drevem uhlim i plynem. Topeni mame nove v medi i okna jsou nova plastova. obvodove steny jsou strasne studene a v pokojich se nedrzi teplo. asi pred tydnem jsem dal na pudu na podlahu vatu.a stale neni lepsi teplota v dome..nemuzete mi poradit cim to??? moooc dekuji

Předmět Autor Datum
1.To že voda "odtekla" sama, svědčí o tom že sklep není zaizolován. 2.Základy a zdi vám sají vodu, i…
ki 31.12.2010 22:56
ki
dekuji za odpoved.toho jsem bal. nemam vubec poneti jak to zaizolovat jelikoz dum je z jedne tretiny…
posti 01.01.2011 00:51
posti
Myslím že bez odborného posouzení na místě můžeme jen polemizovat. Nevím jestli jste s novým topením…
ki 01.01.2011 13:48
ki
zdravim.ano jsou nove omitky ale ne vsude je nove delana omitka nekde je dana na stare zdi lepidlo a…
posti 01.01.2011 16:44
posti
Nechci zde polemizovat bez konkrétní znalosti situace o topení a teplotách (i když si myslím, že se…
petr_s 01.01.2011 17:47
petr_s
zdravim. Ta voda pri povodnich byla jen ve sklepe.a co tyce topneho systemu tak topenar tvrdil ze je…
posti 01.01.2011 18:00
posti
Předimenzovane to na stávající stav určitě nebude, kdyby bylo, tak se ptáš jak teplotu snížit a ne z…
petr_s 01.01.2011 18:28
petr_s
ano projektoval to topenar. domek je mensi ma prizemi a v patre je jeden pokoj a velka puda.topeni t…
posti 01.01.2011 19:48
posti
Myslel jsem si to, že jste dělal nové omítky a betony, omítky a betony dělané v září nemohly vyschno…
ki 01.01.2011 20:13
ki
Není dobré dávat na vatu parotěsnou folii,dává se jen pod ni, (SDk strop, paroska, izolace, a pak bu…
miracz 01.01.2011 20:47
miracz
jasne ze pod..ja to spatne napsal..mam ji spravne...ale abych rekl pravd tak nejak extra teda nepoci…
postik 03.01.2011 12:11
postik
Moc toho teraz neurobíš. Aby stavba poriadne vyschla, to trvá aj celé mesiace. Vlhké materiály majú…
Joseph 03.01.2011 12:21
Joseph
Změřte vlhkost, ve vlhkém domě vám bude zima i při 25°.
kejki 01.01.2011 23:39
kejki
postiku, na odstranění závady je třeba místní šetření, ale bude jen polemizovat s Vámi. Topenář sděl… poslední
milan.cukrar 03.01.2011 21:44
milan.cukrar

1.To že voda "odtekla" sama, svědčí o tom že sklep není zaizolován.
2.Základy a zdi vám sají vodu, i když to není vidět.
3.Říkáte že dům je starý, tudíž soli zavlečené vzlínáním vody za dlouhé roky jen vše umocnují.
4. Izolováním půdy a novými okny si moc nepomůžete,(zkuste se vykoupat, vzít si jen kabát a jděte ven do zimy, bude vám teplo??Ne.
Musíte zamezit přístupu vlhkosti ze spodu do základů a zdí. Podřezáním, zaizolováním podlahy sklepa, vybudováním vany kolem domu jestli je zapuštěn do terénu(v případě sklepu, bych předpokládal, že je zapuštěný) atd. Ale nepočítejte ani potom že problém bude vyřešen ze dne na den, vysoušení zdí bude trvat řadu měsíců.(záleží na skladbě, tloušťce, umístění v terénu a orientaci zdí vůči světovým stranám.
Když zamezíte přístupu vlhkosti, mají význam a patřičný efekt další kroky(nová okna, izolace fasády(včetně špalet a izolace parapetu) a stropu půdy, izolace do venkovních dveří, nové topení s vyšší účinností atd.

Myslím že bez odborného posouzení na místě můžeme jen polemizovat. Nevím jestli jste s novým topením a okny nedělali i nové omítky nebo betonové podlahy(důvod nemožnosti vytopit prostor). Jestli otopná soustava byla navržena správně, aby kryla tepelné ztráty. Z vámi uvedených skutečností vyplývá že izolace sklepa zvenčí nebude možná, takže připadá jen zevnitř izolovat(chemickou injektáží, atd.)Pro návrh optimálního řešení je nutné znát nejprve stávající stav poškozeného zdiva, příčiny poškození. Je také možné pro snížení spodní hladiny ve sklepě třeba vybudovat jímku a vodu odčerpávat.
Poptejte se a najděte v okolí někoho, kdo se danou problematikou zabývá a provede místní šetření, včetně sond do zdiva jak to vlastně vypadá a navrhne vám vhodné řešení.
Nemusíte zůstat u názoru jen jednoho člověka pokud se vám jeho návrh nebude zamlouvat(ať už z jakéhokoli důvodu, nejčastěji asi finačního).
Začal bych spočítáním vašeho topení, jestli je dimenzováno správně(topenář, topenářská firma).
Pak bych našel nějakého projektanta, který se pohybuje v oblasti rekonstrukcí domů, aby posoudil současný stav a navrhl řešení.

zdravim.ano jsou nove omitky ale ne vsude je nove delana omitka nekde je dana na stare zdi lepidlo a perlinka. nova podlaha se delela z betonu jen v obyvaku a jidelne.myslite ze ten novy beton muze mit vliv na vnitrni teplotu?ta podlaha byla delana nekdy v zari a po cca 14dnech se na to polozila plovoucka.a co se tyce te izolace ve sklepe voda tam neni rekl bych ze je tam sucho ale navrchu je z obvodovych sten citit stale chlad a jak jsem jiz psal mame problem vyhrat mistnosti. a kdyz uz se nam to malinko povede tak to rychle vychladne.diekuji za rady ja si uz nevim rady

Nechci zde polemizovat bez konkrétní znalosti situace o topení a teplotách (i když si myslím, že se jedná o poddimenzování topného systému, nebo byl systém navržen na jiné tepelné ztráty - třeba se zateplením), ale chci tě upozornit, že sis asi zadělal na další problém. Píšeš, že jste pokládali plovoučku 14 dní po betonech. Silně pochybuji, že beton měl v době pokládky požadovanou maximální vhkost. Jinak dávat do vyplaveného (a možná neodizolovaného) domu do přízemí plovoučku považuji za nerozumné.

zdravim. Ta voda pri povodnich byla jen ve sklepe.a co tyce topneho systemu tak topenar tvrdil ze je to predimenzovane.jinak kdyz hodne topim tak pokojova teplota je max 21stupnu a rychle to vychladne kdyz to trochu priskrtim. a steny jsou studene.ted jsem na pude polozil vatu a zatim zadny velky efekt.jak dlouho to muze trvat nez poznam efekt vaty? muze to nejaky tyden trvat?jinak vatu jsem dal mezi tramy podlahy na pude a je to16cm vata a je tam iparo zabrana.diky za radu

Předimenzovane to na stávající stav určitě nebude, kdyby bylo, tak se ptáš jak teplotu snížit a ne zvýšit. Píšeš "topenář tvrdil" - to projektoval topenář? Počítal někdo tepelné ztráty baráku? Znal jsem topenáře, kteří navrhovali topení podle počtu oken, ale to stál GJ pár peněz.

Ještě mám otázku: jedná se o přízemní objekt nebo patrový?, chladno je ve všech podlažích?, z čeho je zdivo a jak je tlusté?

Efekt zateplení vatou by měl být téměř okamžitý - úniky nezatepleným dřevěným stropem musely být velké.

ano projektoval to topenar. domek je mensi ma prizemi a v patre je jeden pokoj a velka puda.topeni tam jsou asi dost velka.jen nemohu pochopit proc ta vata nezabrala ani v tom pokoji v patre kdyz jsem tam dal asi pred dvema dny tu 16 vatu.ale mozna ty steny jsou mene chladne.
Dum je postaveny z veprovice a cihel.ty obvodove steny z veprovice jsou siroke asi40cm

Myslel jsem si to, že jste dělal nové omítky a betony, omítky a betony dělané v září nemohly vyschnout, zvláště, když jste je udusil po 14 dnech podlahou. Další mínus jsou zdi z vepřovic, které velmi dobře absorbují vlhkost(včetně vzdušné).Takže topte a větrejte(krátce a intenzivně)aby jste dostal vlhko ze zdí a podlah. Nicméně posousení stavu izolace ve sklepě a možného vzlínání vody, zůstává.

Není dobré dávat na vatu parotěsnou folii,dává se jen pod ni, (SDk strop, paroska, izolace, a pak bud difuzní folie nebo kartonový papír (to je podle mě lepší)) Jde o to, že ti ve vatě vždy vznikne rosný bod, a ta vlhkost někde jít musí. Bohužel , když to zavřeš parotěskou tak zůstane ve vatě a izolační schopnost vaty je někde na třetinové hodnotě (podle mě). A 16 cm vaty by mělo být pocítit, ale taky to není žádný zázrak (počítám žes tam dal nějakou minerální nebo ji podobnou). Lepší je kamená vata od rockwoolu , ale to je zase o ceně. Obyčejné "nadýchané" vaty bych tam dal být tebou aspoň 24 cm což je takové minimum.
V první řadě bys asi měl vyřešit tu vlhkost, jak tady už popisují chlapi výše.

jasne ze pod..ja to spatne napsal..mam ji spravne...ale abych rekl pravd tak nejak extra teda nepocituji tu vatu. dneska jsem mluvil s jednim stavarem a on mi rekl ze je zbytecne podrezavat barak kdyz nemam mapy na stene a kdyz nemam vodu ve sklep... myslite ze jak ten betomn vyschne tak bude tepleji..??

Moc toho teraz neurobíš. Aby stavba poriadne vyschla, to trvá aj celé mesiace. Vlhké materiály majú mizernú tepelnú izoláciu a to je príčina toho že to nevieš vykúriť.

Teraz len topiť a na jar začni skúmať vlhkosť muriva.

postiku, na odstranění závady je třeba místní šetření, ale bude jen polemizovat s Vámi.
Topenář sdělíl, že topení je předimenzované a vy nemůžete vytopit více jak 21°C. někdo lže, buď topenář nebo vy.

Dále, vhká stěna se nepozná jen podle fleku, ale podle vlhkosti stěny. Jsem přesvědčen, že máte vlhké zdi, jinak je to proti fyzikálním zákonům. Pokud je nekvalitní hydroizolace, stěny musí BÝT vlhké!!

z čeho jsou obvodové stěny? jaký koeficient má nové okno? kolik a jakou vatu jste dal na půdu?
vlhkost v bytě je kolik?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru