Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na to, nova strecha fotovoltaika

Dobry den, rozhodli jsme se, ze si koupime barak, ktery je z 50. roku a musi se ale kompletne rekonstruovat. Dum nema topeni, jen dva starsi kominy. Nove topeni se nam nechce delat- moc prace a tak jsme se rozhodly, ze s opravou elektriny bychom mohli udelat i novou strechu a misto tasek, bychom pouzili rovnou ty fotovoltanicke clanky a topeni bychom udelat na elektriku - to infracervene zareni. Strecha je orintovana na jih a sever. Na co si dat pri rekonstrukci pozor, jak na to? Mate nekdo zkusenosti?

Předmět Autor Datum
Pokud si,Jano,hodláte zkomplikovat život,tak si tu fotovoltaiku pořiďte.Ale začněte s firmou,které z…
Jabraka 10.12.2010 21:35
Jabraka
Udelat uzavreny system nejde?
JR_Ewing 10.12.2010 23:36
JR_Ewing
Jde, ale "rozumně" asi ne na celou domácnost.
L-Core 11.12.2010 07:41
L-Core
Jih je sice dost výhodný,ale zase odpoledne má sluneční záření největší účinnost. Prakticky vždy se…
Uroboros 11.12.2010 08:27
Uroboros
Naopak vyplatí se spotřebovat co nejvíce sám. Peníze nedostáváte za to co prodáte ale za to co vyrob…
panel 11.12.2010 09:39
panel
Já taky považuju tyto panely na vytápění jako blbost, v zimě na to moc svítit nebude a v noci už vůb…
Prasak 11.12.2010 11:57
Prasak
Krytina by se pokladat nemela, krytinou budou ty fotoclanky - nejaka nova technologie. stavebnimu ur…
Jana1891 11.12.2010 09:03
Jana1891
Krytina by se pokladat nemela, krytinou budou ty fotoclanky - nejaka nova technologie. …se kterou z…
zoul 11.12.2010 09:47
zoul
Rostouci ceny elektriny??? Uhli je to, co nebude- dotace se budou rusit, plynu casem taky nebude a p…
Jana 1891 13.12.2010 09:57
Jana 1891
U moderního topení na dřevo není nutné přikládat v noci. Teplo získané spalováním dřeva se uloží do…
zoul 13.12.2010 10:37
zoul
Spolupracovni z prace si postavil domek s timto topenim , tahle zima je jeho druha. Maji doma teplo.…
Jana 1891 13.12.2010 11:21
Jana 1891
Spolupracovni z prace si postavil domek s timto topenim , tahle zima je jeho druha. Maji doma teplo.…
zoul 13.12.2010 16:57
zoul
Jen pro info - zatímco potvrzené zásoby ropy jsou na desítky let a plynu je víc než ropy, tak u uhlí…
Moas 14.12.2010 07:25
Moas
Ja by som do toho nesiel ani nahodou. Dost pochybujem o tom ze ta elektrika co vyprodukuju panely na…
poihu 11.12.2010 11:40
poihu
Právě jsem v magazinu narazil na článek,:Nová generace trubicových panelů. Je to zajímavé,jedná se o…
Jabraka 11.12.2010 12:14
Jabraka
Zajímalo by mě, který blbeček vymyslel název Fotovoltaický článek pro fotoelektrické články používan…
kropf08 14.12.2010 01:15
kropf08
klasik by to lepe a vystižneji nenapsal... ja osobne zboznuji ty ekologisty bursikovskeho typu, kter…
trossau 22.01.2011 17:25
trossau
Jeden známý instaloval tyhle sluneční panely na střechu v práci a při propočtech říkal, že se to dom…
Dr.Jirik 24.01.2011 08:21
Dr.Jirik
index-1.php poslední
Skipi 24.01.2011 11:37
Skipi

Pokud si,Jano,hodláte zkomplikovat život,tak si tu fotovoltaiku pořiďte.Ale začněte s firmou,které zadáte nejen položení krytiny,ale která položí i ty desky s fotočlánky.Kromě toho je nutné zvolit správný úhel natočení panelů ke slunci v době,kdy má světlo největší účinnost.Jih je sice dost výhodný,ale zase odpoledne má sluneční záření největší účinnost.Pak se komplikuje i další konstrukce střechy,izolace a další prvky.S tím si poradí pouze specializovaná a na toto zavedená firma,ne amatéři.
Další je tu záležitost odprodeje proudu,to se má výrazně omezit po Novém roce.
JABRAKA

Jih je sice dost výhodný,ale zase odpoledne má sluneční záření největší účinnost.

Prakticky vždy se dávají na jih, jinak se účinnost snižuje (neberu v potaz polohovatelné, tam je to o něčem jiném...) úhel se používá 30° nebo 60°, podle ročního období, či 45° univerzální.

Další je tu záležitost odprodeje proudu,to se má výrazně omezit po Novém roce.

Pro domácnosti se nic moc radikálního neději...

Jinak vyrábět sám pro sebe je nesmysl. Z fotovoltaiky prodávat a kupovat z elektrárny - z jednoho vyrobeného kw máte dva z elektrárny...

Naopak vyplatí se spotřebovat co nejvíce sám. Peníze nedostáváte za to co prodáte ale za to co vyrobíte. Tzn. za KAŽDOU VYROBENOU kwh- 11,20kč, za to co prodáte 0,80hal/ kwh.Pokud ji spotřebujete sami, máte 11,20 + ušetřených 2,20-5kč (dle tarifu), za kwh kterou nemusíte koupit od ČEZ.Ale uzavřený okruh?? Uvědomte si prosím že aby fotovoltaika fungovala, potřebuje SLUNCE, čím pojedete v noci? A vezměte si ,loňský rok kdy za období prosinec - únor bylo cca. 10 slunečných dnů.Když je pod mrakem tak to samozřejmě funguje, ale je to na Ho....navíc na střeše by měl být výkon tuším 5kw. Fotovoltaiku ano , ale modlit se aby nezavedli daň i na panely na střechách rod. domů.Já sám to zvažuji také, ale pořád u mne převládá obava z daní. Po 50% zdanění je ta návratnost někde na 16 letech.Pokud jsem se někde dopustil nepřesnosti prosím za prominutí , ale zjednodušeně to tak je,. Není to o tom , že dám na střechu desku a do smrti se tlemím ČEZu.

Já taky považuju tyto panely na vytápění jako blbost, v zimě na to moc svítit nebude a v noci už vůbec ne. Naopak v létě by to mohlo napájet klimatizaci, což je nejlogičtější - když slunce svítí, je třeba chladit. Občas s touto myšlenkou koketuji, stálo by mě to jen pořizovací náklady a provoz klimačky by byl vlastně zadarmo. Jenže pořízení obojího najednou je slušná suma.

Krytina by se pokladat nemela, krytinou budou ty fotoclanky - nejaka nova technologie. stavebnimu uradu se moc nelibi, kdyz na strese se navic polozi ty clanky, ale kdyz je to integrovane, tak proti tomu nic nemaji. Strecha musi mit uhel 45 stupnu.
Navic jsme to chteli cele prihlasit az nekdy v lete, kdy se maji u nas zvysovat vykupni ceny energie, kdyz se urcite procento elekrtiny bude spotrebovavat - to ale budeme nejspis splnovat, protoze pres zimu to asi moc energie nevyda. Nejvetsi strach mam jen z hasicu. Podle nejakeho predpisu, totiz nemusi hasit pozar budovy, ktera ma fotoclanky - z bezbecnostnich duvodu - vybuch apod. Ale fotoclanky se pojistit daji- tak snad by pojistka pokryla znovu postaveni domu.

Krytina by se pokladat nemela, krytinou budou ty fotoclanky - nejaka nova technologie.

…se kterou zatím skoro nikdo nemá zkušenosti? Zrovna stavebnictví je obor, ve kterém se určitý konzervativismus podle mě vyplatí. Střecha je věc, kterou rozumný člověk dělá s výhledem na desítky let. Nové technologie mají přes všechny snahy taky nevýhody, na které se zhusta přichází až po delším provozu, protože nic nejde navrhnout úplně dobře hned napoprvé.

Jít do nové a nevyzkoušené technologie jen proto, že se vám nechce dělat s tradičním systémem vytápění, je hloupost. (Nic ve zlém.) Vytápění elektřinou je v obyčejných (rozuměj ne-nízkoenergetických) stavbách velice drahé už dneska. Jste si jistí, že cena elektřiny v nejbližších řekněme dvaceti třiceti let výrazně neporoste? I kdybyste náklady na elektrické vytápění nakrásně srovnali solárními panely, co až panelům za deset, za dvacet let klesne účinnost? Dovedete z podkladů od výrobce posoudit, jak se panely budou chovat za dvacet let? Jste si jistí, že je za deset let můžete v případě potřeby reklamovat? V kombinaci s rostoucími cenami elektřiny byste snadno mohli zůstat trčet v domě, který je čím dál dražší vytápět, a výměna solárních tašek bude určitě nemalá investice. Vůbec nemluvím o nákladech na samotné solární tašky, které v republice určitě hned tak někdo nepokládá. Stejně tak tiše předpokládám, že by se všechno povedlo provést naprosto bez chyb, což je opět – zvlášť u solárních technologií – docela odvážné. Kdyby bylo na mě, použil bych normální teplovodní rozvod do podlahovky nebo k radiátorům a akumulační nádrž, ve které můžete vodu ohřívat libovolným kotlem (plyn, dřevo, uhlí), krbem a solárními kolektory.

Rostouci ceny elektriny??? Uhli je to, co nebude- dotace se budou rusit, plynu casem taky nebude a po nocich prikladat drevo se mi nechce. Ceny peletu uz nyni stoupaji a palivo se musi na dlouhe vzdalenosti dovazet. Vite kolik spotrebovava infracerneve topeni, ktere je i proti plisnim v domech? Min nez laptop, ze ktereho pisu. Od cervence se zveda vykupni cena elektriny (pro vlatni spotrebu) a vynos je 11%.Takze investice se vrati jeste v zaruce, ktera je 20 let. A Marshalluv plan nabizi velmi vyhodne uroky na rekonstrukce.

U moderního topení na dřevo není nutné přikládat v noci. Teplo získané spalováním dřeva se uloží do akumulační nádrže, odkud se po troškách lifruje do domu. Frekvence přikládání pak záleží na kvalitě teplené izolace domu; konkrétní data vám můžou dát někteří z místních, co mají takový systém doma.

Co se týká infračerveného topení, znáte osobně někoho, kdo má praktické zkušenosti s jeho použitím v domácnosti a není shodnou okolností jeho prodejce? A k návratnosti investice: uvědomte si, že aktuální výnosy z prodeje elektřiny vůbec nic nezaručují do budoucna, natož pak v horizontu desítek let. Zvlášť když se teď kvůli blbě navrženým zákonům začalo spekulovat se solární energií.

Spolupracovni z prace si postavil domek s timto topenim , tahle zima je jeho druha. Maji doma teplo. Aby mne manzel presvedcil, tak jsme sli k nim na kafe. Kdyz bychom topili drevem, toho mame po lesich dost. Jak izolavat ten barak, ty zdi'? Zvenku polystyrenem? 2/3 jsou z ´51 a zdi jsou suche, krome sklepa, ktery se bude muset izolavat. 1/3 pristavena z ´76 je v poradku stejne jako garaz z ´84, strecha je neni spatna, ale ma jen tasky, nic jineho,krome vsude pritomnych vosich hniz.Taky se da stat jen u prostred, takze bychom chteli pudni prostor s prvnim patrem spojit v jedno. Odstranit zdi mezi strechou a pokojema,aby pokoje meli sikme zdi a zmizely tak skladovaci prostory, ktere jsou spatne pristupne, a kdyz tam nekdo neco ulozi, tak to vynda zase tak po deseti letech. (Do prostoru pudy, byly vestavene krychlove pokoje.) Jen se casti tech bouranych zdi jevi jako nosne, hmm .. To se jeste bude muset domyslet.

A vedel by nekdo, jak polozit mezi prvni patro a prizemi betonovou podlahu - strop, misto drevene?

Ja by som do toho nesiel ani nahodou. Dost pochybujem o tom ze ta elektrika co vyprodukuju panely na streche bude vobec stacit na to aby ste s tym vyhriali co len obyvacku, nie to este cely dom. A uz vobec nie 70 rocny dom s mizernou izolaciou. Osobne by som tie prachy co chcete nacpat do fotovoltaiky radsej vrazil do toho, ze by som ten barak zbural a namiesto neho postavil novy energeticky pasivny. Stale totizto plati ze najlacnejsia energia je ta co sa nespotrebuje. Myslim ze takyto postup je z ohladom do buducnosti efektivnejsi ako riesit fotovoltaiku, pretoze v takomto pripade vas ceny energii v buducnosti nemusia az tak velmi trapit.

Zajímalo by mě, který blbeček vymyslel název Fotovoltaický článek pro fotoelektrické články používané bezproblémově celá desetiletí. Mě by se více líbibil název Fotoamperický článek nebo snad Fotowataický nebo dokonce Fotoohmický, protože pokud se nemýlím všechny tyto vlastnosti na tomto článku naleznu.
Jinak tato módní blbina se provozuje tak, že se kabelem připojíte na sousedovu elektrickou zásuvku. ČEZ vám prodá kWh cca za 5Kč a vy mu ji ze sousedovy zásuvky prodáváte zpět za 12Kč. Se sousedem jedete fifty-fifty a je celkem jedno, jestli má elektrické zásuvky otočené na jih nebo na severozápad. Celá ta Fotovoltaická kravina se jmenuje podle vynálezců Špidla - Bursík - JacqBiomassa pod záštitou GreenWar proti občanům ČR. Na zimní zachumelené krajině 50té rovnoběžky, kde je neustále tma jako v tunelu, je fotovoltajickou bublinu možné efektivně provozovat ve velkém, pouze s podporou dieselaghregátů v zádech.

klasik by to lepe a vystižneji nenapsal... ja osobne zboznuji ty ekologisty bursikovskeho typu, kteri kazi vodu a koupou se v konaku. nam doporucuji chodit pesky a nejlepe bosky, zatim co oni plundruji sumavu terennimi ctyrkolkami s petilitrovym dizlmotorem jako o zivot...ze slunecni energie - fotoelektrickeho clanku si udelali zivnost na drancovani obcanu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru