Předmět Autor Datum
To bohužel skutečně vypadá na poškozenou reflexní vrstvu. Co je tam použito za lepidlo?
Kurt 15.11.2010 20:39
Kurt
Tak to už bohužel přesně nevím dělal nám to obkládač.Ale asi to bude nějaké nevhodné lepidlo podle t…
Filip390 15.11.2010 20:58
Filip390
Alkálie z lepidla difundují přes lak,kterým je zadní strana kryta před poškozením. JABRAKA
Jabraka 15.11.2010 21:38
Jabraka
Jednou možností může být i samotná kvalita zrcadla. Odrazná vrstva je tvořena napařenou velmi slabou…
Zerozero 16.11.2010 00:37
Zerozero
Pokud bych se obrátil na obkladače,tak jen aby mi koupil nové zrcadlo.Už nikdy bych mu nedovolil pře…
Jabraka 16.11.2010 09:18
Jabraka
Moc díky,ozvu obkladači a uvidím jak to dopadne..
Filip390 16.11.2010 22:55
Filip390
Taky mi černá zrcadlo, a to v místech, kde je podložené molitanovými čtverečky, aby nesedělo přímo n…
RITCHI 17.11.2010 13:11
RITCHI
Proto se taky dělaly vždy zrcadla s rámem a ještě podlepená papírem aby za něj nemohlo vlhko.Teď se…
Des 17.11.2010 18:29
Des
No, nejsem si jist, že za to může právě vlhko. Kdyby se jednalo o zrcadlo v koupelně, tak budiž. Ale…
RITCHI 17.11.2010 18:50
RITCHI
Jak jsem již psal, za černání zrcadel může hlavně vzdušný kyslík, který se dostane přes ochranný nát…
Zerozero 18.11.2010 09:41
Zerozero
Asi se rozkládá molitan.
kejki 18.11.2010 00:07
kejki
Zkušenost s oboustrannou lepící páskou je hromada střepů rozlétaná po podlaze ve 4 ráno. Zrcadlo zak…
pardubák 17.12.2010 15:59
pardubák
Nejlépe do (_._) :-D
RITCHI 17.12.2010 16:44
RITCHI
Správně. Ještě jsem nezažil oboustrannou lepící pásku, kterou by drželo nafurt těleso těžší poštovní…
Rce 18.12.2010 02:29
Rce
Souhlas. Tyhle lepící pásky jsou dobré spíš jen jako pomocné nebo provizorní, rozhodně bych na ně ne…
RITCHI 18.12.2010 18:20
RITCHI
me se stalo skoro neco podobneho, ale nejsou tam fleky,ale male cerne tecky, skoro jako od nejakeho… poslední
halum 27.08.2011 18:36
halum

Tak to už bohužel přesně nevím dělal nám to obkládač.Ale asi to bude nějaké nevhodné lepidlo podle toho že to takhle leptá,jen by mě zajímalo proč se to neprojevilo třeba pár dní po přílepení ale začínají se dělat ty fleky až po roce kdy je to lepidlo zaschlé.

Jednou možností může být i samotná kvalita zrcadla. Odrazná vrstva je tvořena napařenou velmi slabou vrstvou kovu, a je chráněna ochranným lakem. Při špatné kvalitě provedení se můze kovová vrstva odloučit od skla a potom se na ni dostane vlhkost a vzduch. Následně kov zoxiduje a zčerná. Totéž se stane, pokud je ochranná vrstva laku nedostatečná,porézní nebo nějak poškozená. K odrazné kovové vrstvě se dostane vzduch a nastane oxidace a zčernání. Nějakou dobu trvá než oxidace prostoupí vrstvou a dostane se na viditelnou stranu, proto se to neprojeví hned.
Druhou možností je neodborná práce obkladače. Pokud zrcadlo nalepil lepidlem, keré po čase ztvrdlo, došlo vlivem rozdílné tepelné roztažnosti skla a podkladu k pnutí a tím k poškození zadní strany zrcadla, vniknutí vzduchu a oxidaci. Nezbyde, než zrcadlo vyměnit. Použité lepidlo musí bezpodmínečně splňovat trvalou pružnost a měkkost, aby bylo schopno vyrovnat pohyby způsobené změnami teploty. Navíc musí být neutrální k ochranné vrstvě zrcadla. Toto celkem dobře splňuje silikonový tmel. Musí však být označen jako neutrální silikon.
Přímo na lepení zrcadel je například http://www.soudal.cz/cz/product-detail.php?evc=131 7800
Další možností je nalepení zrcadla oboustranně lepící pěnovou páskou, ale osobně tomuto způsobu nevěřím.
V prostoru se zvýšenou vlhkostí se také může stát, že oxidace začne u kraje zrcadla, na řezné hraně, kde je ochranná vrstva porušena řezem. Proto je vhodné tyto kraje ošetřit potřením nebo usazením do tmelu, aby byly chráněny před vstupem vzduchu.
Při odstraňování poškozeného zrcadla bych zjistil, čím bylo přilepeno. Pokud obkladač využil lepidlo na obklady a přilepil jím i zrcadlo, tak bych po něm chtěl nejen práci předělat, ale i koupit nové zrcadlo.

Jak jsem již psal, za černání zrcadel může hlavně vzdušný kyslík, který se dostane přes ochranný nátěr a způsobí oxidaci napařené kovové vrstvy. Vlhkost tomu jen trochu napomáhá. Výrobci zrcadel velmi šetří na tloušťce ochranné vrstvy, (zdá se mi že trochu záměrně --dobře načasovaná životnost,také chtějí vyrábět:-))a tím stačí i velmi malé tření i tlak nebo chemické působení na to, aby se ochranná vrstva porušila a objeví se černání. Jak zde již někdo psal, dříve se zrcadla vždy usazovala do rámů a podkládala neutrálním měkkým papírem, aby se vrstva nepoškodila. Ovšem i tak, po více letech někdy došlo k popraskání barvy a zrcadlo zčernalo.
NEMÁM osobně vyzkoušeno, ale kdybych chtěl prodloužit životnost nového zrcadla, tak bych zadní stranu natřel před montáží SYNTETICKOU barvou, aby se ochranná vrstva zesílila. Předem vyzkoušet působení barvy na původní nátěr na malém růžku zrcadla.Ale celkem bez obav, syntetické barvy vetšinou nic neleptají. Nechat dobře zaschnout.

Správně. Ještě jsem nezažil oboustrannou lepící pásku, kterou by drželo nafurt těleso těžší poštovní známky. Vše časem nenápadně a pozvolna sjede dolů a spadne. I když se páska prsí, kolik kilo unese na cm². Možná v kosmické lodi ve stavu beztíže. Pravda, vznikla v kosmickém výzkumu...

me se stalo skoro neco podobneho, ale nejsou tam fleky,ale male cerne tecky, skoro jako od nejakeho lihace a pouzil jsem silikon primo na zrcadlo, takze vada bude nejspis v zrdcadle, nejhorsi na tom je, ze se to musi cele vymlatit :/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru