Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem parkování u výjezdu z RD

Dobrý den,
nedávno jsme postavili rodinný dům v jedné malé vesničce. Vznikl tady takový nový, malý satelit. K domku také máme garáž s výjezdem na místní komunikaci uvnitř satelitu ( odsouhlasené stavebním úřadem, zkolaudované ). Před naším barákem na silnici udělali místa pro stání. Jedno místo nám mírně zasahuje do našeho výjezdu z garáže, výjezd z garáže je široký asi cca na dvě auta aby se dal použít také jako stání pro auta. Jeden ze sousedů začal stavět své auto právě na toto místo pro stání. Několikrát jsme ho slušně požádali, aby auto stavěl aspoň o jedno místo dál, kde je volno. Je tady asi 10 parkovacích míst a stojí tady vždy tak dvě auta. S pochopením jsme se u sousedů nesetkali a dál staví auto na toto místo. Podle mě by na této silnici ani neměli být parkovací stání, podle zákona 361/2000 o silničním provozu, kde paragraf 25 říká: § 25 Zastavení a stání - 3) Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy. - Vzhledem k tomu, že je tady povolen provoz v obou směrech a silnice je široká asi 5 metrů, tak podle mě by tady žádné stání nemělo být povoleno.
Další věcí, která mě zajímá je ROZHLEDOVÝ ROZMĚR. Díky tomu, že nám parkující auto stojí hned u výjezdu, tak při vyjíždění není vidět, jestli po silnici nejede nějaké auto a vzhledem k tomu, že autem vozím i malé dítě, tak mě jde o bezpečnost provozu, která tady je dle mého porušena.
Díky za každý poznatek k této problematice.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, pročetl jsem si místní diskuzi, hledal i jinde na internetu... Ale všude jsou k nalezení…
Tyler 07.12.2010 12:35
Tyler
Úplně stručně, asi píšete o odstavci n) skutečně tam nikdo nesmí stát, a domnívám se, nebo jen tipuj…
milan.cukrar 07.12.2010 15:30
milan.cukrar
Ano, citoval jsem z paragrafu 27, odstavec n). Opravdu se jedná o jednosměrku - i když samozřejmě,…
Tyler 07.12.2010 16:06
Tyler
Jasně že tam nemá nikdo co stát,mně takhle stávali před vraty.Vzal jsem silikonový sprej a nastříkal… poslední
Des 08.12.2010 18:45
Des

Dobrý den,
pročetl jsem si místní diskuzi, hledal i jinde na internetu... Ale všude jsou k nalezení buď jen protichůdné informace nebo rady typu "Prořežte pneumatiky" :(.
Bydlíme v RD u něhož není garáž, dokonce nemáme auto. Dům je v jednosměrné ulici, na straně přilehlé k našemu domu je zvykem parkovat auta. Vedle našeho domu stojí několik paneláků, které se v minulých letech rozrostly, ovšem parkovací kapacity nikoliv.
Před výjezdem z našeho dvora (jasně viditelný díky velké bráně) nám neustále někdo parkuje. Přestože jsme se snažili o domluvu, vkládali za stěrače cedulky s prosbami, nic nepomáhá. Opakuji, že sice nevlastníme automobil, ale když k nám přijedou příbuzní, bývá místo před naší branou obsazené, musí parkovat jinde. To samé řemeslníci, poštovní auta, když necháváme odvážet odpad ze zahrady atd. Taktéž sanitka už dvakrát musela vjet na druhé straně silnice částečně na chodík, protože před námi nebylo místo a dokonce v době, kdy lékař ošetřoval jednoho člena rodiny po úrazu, řidič musel vyběhnout z domu a uhnout autobusu MHD, který nemohl kvůi sanitce projet. Ta ale prostě neměla kde zaparkovat. Když vyvezeme popelnici, popeláři na ni pomalu nevidí, často s ní nemůžou mezi zaparkovanými auty projet a musí jich několik obejít atd. atd.
Na bránu jsme si dali ručně zhotovenou ceduli s prosbou "Neparkuj, vjezd!", což samozřejmě moc nepomáhá.
Chodník před branou má viditelně snížený profil (obrubník) v rozsahu přesně korespondujícím s velikostí brány na náš dvůr. Je to dostatečný důkaz toho, že se tedy jedná o vjezd na pozemek a tudíž není možné před ním parkovat?
V jistém paragrafu Zákona o pozemních komunikacích, jsou uvedené body, které uváději, kde se nesmí zastavit a stát. Jednou z nich je "před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci". Lze jako místo ležící mimo pozemní komunikaci označit náš pozemek?
Pokud ne, jaké máme možnosti - lze někde zažádat o označení místa na silnici před vjezdem tak, aby tam nemohl nikdo jiný parkovat?
Možná se vám to zdá nadsazené (nemáme auto), ale věřte, že to s sebou přináší dost komplikací. A bohužel lidé v dnešní době nejsou ochotní zapojit rozum a být ohleduplní.
Děkuji vám za případné rady!!

Úplně stručně, asi píšete o odstavci n)
skutečně tam nikdo nesmí stát, a domnívám se, nebo jen tipuji, když změříte od zaparkovaného auta k obrubníku na druhé straně (jedná se opravdu o jednosměrku?) zůstane tam alespoň 3 metry?

Nezbývá, nežli stále volat policii a dožadovat se zákroku, ale parkující se budou zlobit!
nebo tajně aby Vás nikdo nenapráskal namalovat žluté čáry.

Ano, citoval jsem z paragrafu 27, odstavec n).

Opravdu se jedná o jednosměrku - i když samozřejmě, minimálně jednou týdně ji nějaké auto prosviští v protisměru :x:. Hrubým odhadem na silnici 3 m od zaparkovaného auta k obrubníku na opačné straně zbyde, ale schválně to přeměřím.

Děkuji vám za potvrzení mých domněnek! Šlo mi především o to, zda se můžu odvolávat na výše zmíněný odstavec paragrafu 27, a zda snížený profil obrubníku před branou našeho pozemku jasně potvrzuje skutečnost, že se jedná o vjezd a tudíž není možné ho blokovat. Takhle mi to stačí, ještě jednou děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru