Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kotel viadrus U22 a el. kotel-zapojení,...hodně dotazů :-)

Dobrý den, na tomto odkaze (http://nurv.rajce.idnes.cz/Zapojeni_kotle_viadrus_ u22/ )najdete fotky zapojení našeho kotle Viadrus U22 a elektrického kotle (který nepoužíváme) a zajímalo by mě několik věcí:

1)Je to dobře navržené/dobře zapojené, nebo je něco nelogické/špatně?

2)Může se takto zapojený elektrický kotel používat, nebo je to "prasárna"? Jsou nějaké normy? Jaký to může mít výkon/účinnost...?

3)Na několika fotkách je vyfocen špatný tlakoměr a rádi bychom ho vyměnili...Samozřejmě že se musí vypustit voda, ale spíš je problém v tom, že je hodně blízko komína a nejde s ním točit-dá se vyměnit/povolit i jinak?

4)Na kotli je takový regulátor/kohoutek, na kterým se dá nastavit teplota (stupnice po 10°C od 30°C do 90°C) a podle toho nějak hejbe s dvířky u popelníku-zajímalo by mě jak ho správně použít, popř. zda je nutné ho používat a jak zjistit jestli je funkční a jestli je dobře nastaven (=když nastavím 60°C, tak aby optimálně otevřel/zavřel dvířka...)...

5)Expanzka je na správném místě? Jak poznám že funguje?Někde jsem totiž četl že životnost mají jen pár let a ona je z roku 94...

6)Nevíte jaké značky je to čerpadlo a jakou má životnost? Zkusil jsem ho ofotit se zalomenou rukou i zezadu, ale žádný nápis na ně, není-ani popisky...Jakou životnost má? Mimo topnou sezonu ho necháváme zapnuté (je v zásuvce)-nevadí to, nebo je lepší ho nechávat zapnuté? Měla by se dělat nějaká údržba? Co by se stalo kdyby se čerpadlo vyplo a kotel topil (např. výpadek proudu)? Jak čerpadlo správně nastavit-nejsou tam popisky?

7)Tento kotel s čerpadlem vytápí RD s jedním patrem a 10 radiátory různé velikosti (přízemí 7 topení, v patře 3, ale chceme teď přidat do patra ještě jedno)...Stačí na takový to oběh jedno čerpadlo?

8)Na fotce http://nurv.rajce.idnes.cz/Zapojeni_kotle_viadrus_ u22/#DSC04607.JPG je nějaká spojka-dal by se tam místo ní přidat pákový ventil (kulový kohout) a jak?

9)Na jedné z fotek jsou u stropu (asi) přetlakové ventily a před rokem v noci (za studena) kapala vodaa klesl tlak-stalo se to jen jednou a po dopuštění vody a dání kýble pod ty ventily se to už nikdy nestalo...proč se to stalo? Znamená to problém/nefunkčnost ventilů?

10)Momentálně je za studena na kotli dle měřáku 0,95 bar tlak a za tepla (70°C+-) je přes 1 bar (90°C je 1,2bar)-je to dobře, nebo málo/hodně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jelikož je to moje téma, tak to dám sem...: Jak jsem psal výše-proběhlo v naší kotelně pár změn...v…
n.u.r.v. 18.03.2011 01:46
n.u.r.v.
tak zatím už hodinu to neteče-koupil jsem spešl jemnou bílou pásku a omotal na závit...tak uvidíme… poslední
n.u.r.v. 18.03.2011 18:14
n.u.r.v.

Jelikož je to moje téma, tak to dám sem...:

Jak jsem psal výše-proběhlo v naší kotelně pár změn...vše ok, jen jak jsme nechali vyměnit ten nefunkční tlakoměr na fotce http://nurv.rajce.idnes.cz/Zapojeni_kotle_viadrus_ u22/#DSC04580.JPG
tak tam máme tento:http://www.ivarcs.cz/cz/termomanometry-a-manometry ->TM 120 R

Jenže jaksi nám vadilo že pořád ukazuje nízkou teplotu (víme že když je takhle na odbočce, že nebude ukazovat přesně, ale o 20°C míň se nám zdálo jako velká odchylka...mysleli jsme si, že v té odbočce k tomu měřáku je vzduch, tak jsme to povolili-odfouklo si to a ukazuje to přesněji...jenže to taky začalo kapat! Snažili jsme se to utáhnout-víc to už nejde a ještě je to blbě natočený (asi jsme to utáhli víc než před tím (o 3/4 otáčky), protože vážně není možné to už pootočit aby byl rovně...

A otázka je-jak to utěsnit? Instalatér myslím říkal, že závit mázl něčím co po kontaktu s vodou vytvrdne a utěsní a to se asi tím povolením vydrolilo takže to netěsní...

Myslíte si že by pomohlo nějaké těsnění, popř. mám doma červený silikon na motory (že bych ho mázl do závitu)....nebo myslíte že bude fungovat ta zpětná klapka-že bych to vytočil úplně než se to bude řešit dál?

Teď je pro mě nejdůležitější, aby to přestalo kapat, protože pod tím tlakoměrem je na trubce el. termostat a nerad bych aby do něj tekla voda (provizorně zakryto plechem.

Děkuji za rady!

P.S.: Prosím neříkejte že jsme do toho neměli hrabat-to už víme a já už si hlavu o zeď omlátil...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru