Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nemýlím li se jsou základní barvy na lehké kovy a tím by to šlo. Další nátěry se dělaly tí m co se u…
Henessy 10.05.2012 21:47
Henessy
No, tím co se ukradlo v práci, se většinou pomohlo jen na rok či dva - většina barev totiž z nového… nový
RITCHI 11.05.2012 00:37
RITCHI
Dobrý den,před dvanácti lety jsem řešil podobný problém,nátěr pozinkovaného plechu-stěna voliéry na… nový
Lubomír 11.05.2012 09:52
Lubomír
Mnoho let používám pouze luxol- bez problému. nový
kocoour 11.05.2012 21:18
kocoour
Souhlasím, luxol v několika vrstvách vydržel na plechu na jižní straně 20let nový
Tomáš13 02.04.2018 19:46
Tomáš13
Luxol na plech okapové stříšky plotu ,který jsem vyzdil z pálených plotovek,používám již 35 let.Inte… nový
Fanoušek 27.08.2019 20:58
Fanoušek
Bohužel, moje zkušenost s Luxolem je jiná a ukázalo se, že co dříve bývalo pravdou, dnes již neplatí… poslední
Natěrač 31.08.2020 11:45
Natěrač
K luxolu se připojuji. Pozink plech začíná brzo(cca 15let) rezivět tam kde se používala kyselina, ne… nový
Stefran 02.04.2018 20:45
Stefran
Nok jestli to tazateli od toho roku 2010 už začalo reznout,tak se mu třeba tahle rada teď i hodí.Jes… nový
Karel04 02.04.2018 22:55
Karel04
Nojo ajo, uteklo mi datum. To je ještě brzo :) nový
Stefran 03.04.2018 04:03
Stefran

No, tím co se ukradlo v práci, se většinou pomohlo jen na rok či dva - většina barev totiž z nového pozinku šla brzy dolů :-/
Na nezoxidovaný pozink, hliník, nebo titanzinek je nutné použít speciální reaktivní základ, který chemicky naruší a zdrsní nepřilnavou plochu hladkého kovu. Pak teprv je možné použít některou z vrchních barev. Dneska je móda tzv. "dva, nebo dokonce tři v jednom", což je univerzální barva; základ i vrchní dohromady. To je většinou špatně. Nikdy se totiž nedosáhne takového účinku, jako při použití dvou či tří vrstev každé zvlášť, nejprve kvalitního základu, a pak jedné nebo dvou vrstev kvalitní vrchní barvy.
Samozřejmě že záleží i na přípravě materiálu, a klimatických podmínkách. Na vlhký či mastný plech chytne jen málokterá barva, a třeba ten reaktivní základ musí mít čas, aby oxidace proběhla úspěšně. Při teplotách kolem 30°C barva zasychá tak rychle, že chemická reakce není dostatečná a barva se pak loupe...

Dobrý den,před dvanácti lety jsem řešil podobný problém,nátěr pozinkovaného plechu-stěna voliéry na hranici se sousedem-špatný přístup dalšího nátěru.Zakoupil jsem reaktivní základní barvu a pak vrchní vodou ředitelnou,název nepamatuji.Plech jsem mírně zdrsnil vibrační bruskou a odmastil ředidlem.Nátěr je kvaliní dodnes,natíráno při teplotě do 20 stupňů a stín.Dříve jsem použil jejich barvu vodou ředitelnou na starší pozinkované pletivo,když jsem to natíral,tak to pěnilo ,říkal jsem si,že to nebude k ničemu,drží dodnes a to je tomu nějakých patnáct let.Zakoupeno zde,mám to asi patnáct kilometrů. www.biopol.cz

Luxol na plech okapové stříšky plotu ,který jsem vyzdil z pálených plotovek,používám již 35 let.Interval nátěru je cca 6-8 let.Plech je stále jako nový.Jsem si však vědom toho ,že na dnešní mikro
vrstvy pozinku,který vám zrezne do roku a do dne, se tento nátěr rozhodně nehodí,a je tedy pořídit kvalitativně vyšší řadu nátěrových hmot.

Bohužel, moje zkušenost s Luxolem je jiná a ukázalo se, že co dříve bývalo pravdou, dnes již neplatí.
Před 7 lety jsem natíral klempířské prvky (žlaby, úžlabí, okapy, svody, nároží, oplechování) střechy rodinného domu. Při výběru barvy jsem dal na rady svého otce, který tvrdil, že se Luxol ve třech vrstvách na pozinku neloupe a vydrží mnoho let. Podklad jsem důkladně připravil - stará barva šla kompletně pryč až na čistý plech. Ten jsem následně omyl jarovou vodou a po oschnutí, podle rad otce, 3x natřel. Avšak nátěr byl prováděný zrovna v době, kdy výrobce Luxolu měnil recepturu z původní "vodové" na "krémovou." A tak se stalo, že severní strana střechy, kde jsem s nátěrem začínal, byla natřena ještě "starým" Luxolem, zatímco na ostatní části již byl aplikován ten nový s krémovou recepturou.
Nyní, po 7 letech, vidím, že "vylepšená" receptura Luxolu se již na pozink nehodí. Severní strana střechy, natíraná "starým" Luxolem, stále drží, zatímco na ostatních stranách je na některých částech klempířských prvků již barva oloupaná. Nejvíce je to pozorovatelné na okapech a plechových nárožích střechy, tam jsou již viditelné velké části plechu. :( Oproti tomu na vnějších stranách žlabů a na svodech Luxol stále drží. Vnitřní část žlabů je oloupaná jen místy, ale je jen otázkou času, kdy barva "sleze" více.
Odlupující se části nátěru vylepšeného Luxolu byly na okapech pozorovatelné již před 4 lety, avšak ještě v přijatelné míře. Přesto mi to nedalo a při nátěru plechové stříšky i přilehlého žlabu v roce 2017 jsem změnil barvu. Po přečtení několika internetových diskuzí se ukázalo, že nejvhodnější barvou by mohl být Eternal mat akrylátový. Stříšku jsem, stejně jako před lety klempířské prvky, zbavil veškeré staré barvy a omyl saponátem, tentokrát Eternal odmašťovačem, poté střechu důkladně opláchl a po oschnutí natřel třemi vrstvami nově vybrané barvy.
Nyní, po třech letech, zatím nejsou patrné žádné náznaky odlupující se barvy jak na stříšce, tak na žádné straně žlabu. Zdá se, že Eternal byl tehdy dobrou volbou - alespoň v porovnání s Luxolem :) Věřím však, že nátěr vydrží mnohem déle než 3 roky a proto ho z mé strany na pozinkovaný plech doporučuji. Důležité však je, stejně jako u ostatních barev, nepodcenit přípravu podkladu a držet se návodu k použití.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru