Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oprava vnitříní omítky u starého domu

Zdravím, koupili jsme si s přítelem starý dům, dali jsme se do opravy zdí kuchyně, zprvu jsme si mysleli, že jen seškrábeme starou malbu.. ovšem nevěděli jsme jaké nás čeká překvapení. Naše zjištění: na původní staré zdi (viditelné pozůstatky malby) byla předchozím majitelem natažená fajnová omítka, ta se ale po narušení začala lehce loupat, tedy jsme ji odstranili. Pod ní se skrývaly v některých částech i dvě staré omítky plus zadělané vodovodní trubky a elektřina. Když opomenu, že dřív asi neměli vodováhy a rovná prkna, tedy zdi jsou různě křivé a do obloučků :-) vznikly nám tam nerovnosti např s odskokem 2 a více milimetrů. Nechceme zhazovat zdi až na cihlu, zbytek vypadá, že drží dobře. Chtěla jsem se optat jakým způsobem a jaký materiál nanést na starou omítku, tak, aby se daly vyrovnat nerovnosti a za rok to celé nespadlo.
Obnažené zdi chceme samozřejmě zaházet hrubou, musí se před ní aplikovat betonový špric? Je řešením na starou omítku, nanést lepidlo s perlinkou? Někdo radil penetraci, předpokládám, že se jedná o nátěr nějakou specielní hmotou např. Penetrační prostředky a základní nátěry
Ještě musím podotkout, že dům byl asi rok neobývaný, tedy je tam cítit vlhkost. Země které byly pod linem mokré, krásně vyschly a zdá se mi, že dům postupně vysychá. Plánujeme také odkopání domu a opatřit nopovou fólií, stejně tak opravy podlah a vybavení taktéž nopovou fólií.

PS: jsme úplní laici, budu vděčná za každý blbuvzdorný návod.
Předem děkuji a přikládám fotky pro představu - omlouvám se za kvalitu, foceno mobilem.

[747-kuchyn-jpg]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak nakonec jsme starou vápenou omítku odstranili - kombinací špachtlí, škrabákem na omítky - děsivá… poslední
Nikitt 07.09.2010 09:15
Nikitt

Tak nakonec jsme starou vápenou omítku odstranili - kombinací špachtlí, škrabákem na omítky - děsivá věc, musela jsem si dát do uší vatu, jak to skřípalo, drátěného kartáče a hrubého smirkového papíru. Přítel zkusil i flexu, ale udělalo se tolik prachu, že byla viditelnost tak na 10 cm :-) Co bylo na cihlu, zaházeli jsme jádrovou omítkou a zbytek drobných nerovností jsme zarovnali fajnovou. Občas jsme zeď naškrábali na mřížku, pro jistotu, aby omítka lépe držela. V tomto domě není nic rovného, tak nebylo třeba si lámat hlavu s tím, aby to bylo podle pravítka :-D Prostě to bude mít takový venkovský ráz. Co to udělá po půl či roce, dám vědět. Chtěli jsme to natřít penetračním nátěrem, ale jaksi se v tom shonu na něj zapomnělo. Myslím, ale, že se nám to povedlo, přítel zvládl rohy perfektně a mě se jemná také povedla... ještě tam zbývá kousíček dodělat.
Přidám dodatečně ještě fotky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru