Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oprava vnitříní omítky u starého domu

Zdravím, koupili jsme si s přítelem starý dům, dali jsme se do opravy zdí kuchyně, zprvu jsme si mysleli, že jen seškrábeme starou malbu.. ovšem nevěděli jsme jaké nás čeká překvapení. Naše zjištění: na původní staré zdi (viditelné pozůstatky malby) byla předchozím majitelem natažená fajnová omítka, ta se ale po narušení začala lehce loupat, tedy jsme ji odstranili. Pod ní se skrývaly v některých částech i dvě staré omítky plus zadělané vodovodní trubky a elektřina. Když opomenu, že dřív asi neměli vodováhy a rovná prkna, tedy zdi jsou různě křivé a do obloučků :-) vznikly nám tam nerovnosti např s odskokem 2 a více milimetrů. Nechceme zhazovat zdi až na cihlu, zbytek vypadá, že drží dobře. Chtěla jsem se optat jakým způsobem a jaký materiál nanést na starou omítku, tak, aby se daly vyrovnat nerovnosti a za rok to celé nespadlo.
Obnažené zdi chceme samozřejmě zaházet hrubou, musí se před ní aplikovat betonový špric? Je řešením na starou omítku, nanést lepidlo s perlinkou? Někdo radil penetraci, předpokládám, že se jedná o nátěr nějakou specielní hmotou např. Penetrační prostředky a základní nátěry
Ještě musím podotkout, že dům byl asi rok neobývaný, tedy je tam cítit vlhkost. Země které byly pod linem mokré, krásně vyschly a zdá se mi, že dům postupně vysychá. Plánujeme také odkopání domu a opatřit nopovou fólií, stejně tak opravy podlah a vybavení taktéž nopovou fólií.

PS: jsme úplní laici, budu vděčná za každý blbuvzdorný návod.
Předem děkuji a přikládám fotky pro představu - omlouvám se za kvalitu, foceno mobilem.

[747-kuchyn-jpg]

Předmět Autor Datum
Vážená paní, asi Vás nepotěšíl, ale: "Země které byly pod linem mokré, krásně vyschly a zdá se mi, ž…
milan.cukrar 10.08.2010 18:08
milan.cukrar
Zrejme ti ide o to lacno, rýchlo, to dostať do ako tak použiteľného stavu. Vyhni sa použitiu lepidie…
Joseph 10.08.2010 22:20
Joseph
koupili jsme dum v podobnem stavu, pred dvema rokama, jeste jsme neskoncili ... zacalo to neplanovan…
DKK 11.08.2010 07:49
DKK
Děkuji všem za názory, zatím shromažďujeme informace, máme několik kamarádů co dělají ve stavebních…
Nikitt 11.08.2010 10:08
Nikitt
Omítky bych určitě otloukl komplet a udělal nové. To rozhodně ano. Souhlas že do starého domku čím m…
sHpy00n 11.08.2010 11:58
sHpy00n
Máme tam 60tky zdi, takže něco takového podřezávat, na to bychom si určitě netroufli a určitě by to…
Nikitt 11.08.2010 12:32
Nikitt
stěny 90 cm lze podříznout, izolovat ... http://cukrar.rajce.idnes.cz/Podrezani/#100_3784.J PG
milan.cukrar 11.08.2010 12:51
milan.cukrar
Tak nakonec jsme starou vápenou omítku odstranili - kombinací špachtlí, škrabákem na omítky - děsivá… poslední
Nikitt 07.09.2010 09:15
Nikitt

Vážená paní, asi Vás nepotěšíl, ale:
"Země které byly pod linem mokré, krásně vyschly a zdá se mi, že dům postupně vysychá" ***** to se Vám jen zdá, páč to oschlo jen na povrchu. Zkuste iopět položit lino na zem a uvidíte.
"Plánujeme také odkopání domu a opatřit nopovou fólií" ******co si od toho slibujte? Že nopovka odstraní fyzikální zákony? Klidně můžete poškodit statiku domu, jako mnozí stavebníci.
"jsme úplní laici.....za každý blbuvzdorný návod"***** návod by byl, sedněte si v klidu, poptejte se po odbornících, aby prohledli dům a odborným okem, (ne jen tím co vidíte vy) a navrhli řešení.
Pak ještě koukněte na stavební poradny, třeba: viewforum.php, nebo www.poradte.cz a další.
Přeji Vám, abyste měli krásné hnízdečko lásky.
:-)

koupili jsme dum v podobnem stavu, pred dvema rokama, jeste jsme neskoncili ...
zacalo to neplanovanym podrezanim, omitky jsme chteli nechat, nenechali. Napisu asi takto - podrezeme? Jo aby vody nevzlinala navzdy. Po podrezani bylo nutno oklepat omitky asi tak pul metr, metr nad podrezanim, az jsme zacali klepat, opadali vsechny, kdyz opadali omitky, prisli jsme na to ze komin neni tak uplne komin ale polozed-polokomin a pousti saze do zdi v okruhu 3 metru - vysledek-novy komin. Pak jsme zjistili ze prasklina v pristavku neni jenom takova prasklinka ale statik nam to prohlednul (tata moji pritelkyne, takze jeho radu jsem nebral jako komercni ale jako zivot zachranujici) pristavek mel spatne zaklady - zborit a novej. No strasit vas nechci, ale stary dum ma kopec schovanych veci... coz mi konec koncu rikali tehdy vsichni, nic mene prace mne bavi, velmi a priucil jsem se mnoha vecem.
Co poradit vam, asi nic noveho ale za mne rikam, snazte se stavbu pochopit, kdy byla a z ceho postavena, prizpusobte se tomu a vyhnete se modernim technologiim, pouzijte co je baraku prirozene z doby jeho vzniku, vsechno je dnes porad dostupne a levne.
Omitky kde nedrzi oklepat, namichat nove, vic vapenne nez cementove, obilit vapnem.
Vlhkosti se bud prizpusobite nebo ji musite jak pise pan Cukrar najit fyzikalni zabranu, coz je podrezani. V dnesni antibakterialni dobe ale nehledejte nikoho kdo by vam zivot ve vlhkem prostredi nevymlouval (znam nekolik lidi kteri si koupili stare domy, chalupy, vlhke neizolovane a zijou tam i s detmi a vic spokojene nez pani z televiznich reklam).
Kdyby jste chteli kousek cerpat fotoinspiraci, juknete na stranky ktere jsem uz davno neaktulizoval www.borek.eldubor.eu jsou to moje nekomercni stranky, mozna tam najdete neco co vas driv nebo pozdeji ceka.
Preju hodne zdaru a sil, budou potreba.

DKK

Děkuji všem za názory, zatím shromažďujeme informace, máme několik kamarádů co dělají ve stavebních firmách, tak to s nimi chceme konzultovat, případně nám určitě doporučí nějaké odborníky. Baráček nemá na zdech mapy, tak si myslím, že to nebude snad až tak tragické. Zalíbil se mi systém odvětrávání a jelikož je domeček pod kopcem, také přidáme nejspíš nějaké odtokové kanálky, aby se voda nezdržovala a rovnou odtékala dál. Uvidíme, ráda pak za rok, dva napíši své zjištění :-D

DKK tedy obdivuji tu odvahu, takový obrovský dům, který na první fotce vypadá hrůzostrašně :-) Ten náš se tváří jakoby nic, obrněni neznalostí jsme si původně říkali, jak je to pohoda, že je hned obyvatelný :-) Než jsme začali objevovat skryté nástrahy. Práce mi také nevadí, máme co jsme chtěli, velkou zahradu, krásnou přírodu v okolí. Musí se to prostě postupně zvládnout.
Podporou je kamarádka, která zakoupila dům o pět km dále a v podstatě si dům nechala vyšperkovat za půl roku, je malinký, venkovní zdi pak opatřila nopovkou. A tváří se, že vše je v pohodě :-DDD
Mějte fajn den

Nikitt

Omítky bych určitě otloukl komplet a udělal nové. To rozhodně ano. Souhlas že do starého domku čím méně lepidla a síťoviny, tím lépe. Ale nenutil bych se míchat maltu postaru z písku a vápna. V klidu bych koupil hotovku, protože i v pytli lze nalézt materiál požadovaných vlastností dle historické receptury, Jen musím vědět, že takový pytel existuje a že ho můžu někde objednat a koupit.
Podřezání vs. nopovka? Sparta nebo Slavia? Získat suché zdivo, nebo vstřelit gól? Pakliže dosáhnu cíle, je mi lhostejné jakými prostředky. Mám za sebou několik úspěšných realizací nopovky + drenáže, čímž toto řešení obhajuji, zároveň respektuji opačný názor. Se smutkem pak pozoruji mnoho a mnoho špatně provedených (zprasených), neúplných či nedokončených prací, kde výsledku nebylo dosaženo, nikdy nebude a není divu. Mimochodem, podřezáním lze statiku objektu porušit mnohem snáze.
Taktéž velmi doporučuji návštěvu odborníka než se bezhlavě do nečeho pustíte.

Máme tam 60tky zdi, takže něco takového podřezávat, na to bychom si určitě netroufli a určitě by to bylo velice finančně náročné. Krom toho jsme jednou zdí nalepení na sousedy..
Odvětrávání mi přijde jako velice dobrá varianta. Odkopávat budeme prostě po částech.
Je pravda, že je určitě lepší konzultace s odborníkem.

Co se týče omítek, moc se nám to zhazovat nechce, přece jen jsou to další náklady. Obouchali jsme co bylo potřeba, zbytek drží.

Tak nakonec jsme starou vápenou omítku odstranili - kombinací špachtlí, škrabákem na omítky - děsivá věc, musela jsem si dát do uší vatu, jak to skřípalo, drátěného kartáče a hrubého smirkového papíru. Přítel zkusil i flexu, ale udělalo se tolik prachu, že byla viditelnost tak na 10 cm :-) Co bylo na cihlu, zaházeli jsme jádrovou omítkou a zbytek drobných nerovností jsme zarovnali fajnovou. Občas jsme zeď naškrábali na mřížku, pro jistotu, aby omítka lépe držela. V tomto domě není nic rovného, tak nebylo třeba si lámat hlavu s tím, aby to bylo podle pravítka :-D Prostě to bude mít takový venkovský ráz. Co to udělá po půl či roce, dám vědět. Chtěli jsme to natřít penetračním nátěrem, ale jaksi se v tom shonu na něj zapomnělo. Myslím, ale, že se nám to povedlo, přítel zvládl rohy perfektně a mě se jemná také povedla... ještě tam zbývá kousíček dodělat.
Přidám dodatečně ještě fotky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru