Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapáchající teplá voda

Dobrý den,
setkal jste se někdo s tím, že v prvním poschodí rodinného domu zapáchá teplá voda? Potrubí máme plastové a ve sklepě nerozový bojler. Vodu ohříváme přes kotel na plyn. Děkuji za připomínky a náměty jak zápach odstranit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Cituji pár článků: Tento problém se týká spíše vody než ohřívačů. Některé vody(studniční, neupravov…
Skipi 03.08.2010 16:35
Skipi
Bravo! :beer:
čumil_old 03.08.2010 18:59
čumil_old
Ale pro mě je spíš záhada to, že pokud jsme měli rozvod teplé vody pouze v přízemí, tak voda nezapác…
Hana369 04.08.2010 08:56
Hana369
bakterie se nnoží i v plastových trubkách na teolou vodu, jen si vzpomínám , že v plast.trubkách je…
dousa 09.08.2010 15:59
dousa
Legionela se množí za vhodných podmínek v ohřívačích TUV které se nahřívají na nízké teploty. V tako…
Skipi 09.08.2010 19:25
Skipi
Díky za typ. Zkusím tedy vodu ohřát na vyšší teplotu a a když to nepomůže tak vydezinfikovat.
Hana369 12.08.2010 14:08
Hana369
Ten zápach není problém legionelli. Edit: první co bych zkusil je vypustit (vypustit ne odpustit), o… poslední
Skipi 12.08.2010 20:55
Skipi

Cituji pár článků:

Tento problém se týká spíše vody než ohřívačů. Některé vody(studniční, neupravované..) obsahují velké množství sulfátu spolu s baktériemi, které tento sulfát redukují. Tyto bakterie, zdraví neškodné, ve stojatých vodách, které byly zbaveny kyslíku produkují plyn sulfidu vodíku(zápach) využívající iontu vodíku z anodové ochrany. Čím větší je činnost této anody (horší kvalita vody), tím více je iontu vodíku a tím více vzniká plynu sulfidu vodíku. Tyto bakterie nemohou růst v přítomnosti atmosferického kyslíku, a proto nejsou ve zdrojích studené vody. Pokud se tatáž voda zahřeje, objeví se. Ve Vašem případě bych doporučoval vymontovat anodu.

Odstranění hořčíkové anody,která se používá k ochraně bojleru proti elektrochemické korozi v některých případech vyřešilo problém se zapáchající teplou vodou.Pravděpodobnou příčinou je kontaminace vody bakterií sporovibrio desulfuricans,která redukuje sírany na sirníky. Odstranit zápach by bylo možné i dezinfekcí vody.

Ale pro mě je spíš záhada to, že pokud jsme měli rozvod teplé vody pouze v přízemí, tak voda nezapáchala a od té doby co máme zrekonstruované první patro a zavedli jsme teplou vodu i tam, tak voda začala zapáchat. Je teda možné, že se třeba ty bakterie namnoží v trubkách ?
A čím desinfikovat vodu ? A jak to vůbec technicky provést ?

bakterie se nnoží i v plastových trubkách na teolou vodu, jen si vzpomínám , že v plast.trubkách je nějaká bakterie která při vdechnutí do plic škodí člověku až zabiji - ale pouze někdy a občas se vyskytuje - jak píšu - vzpomínám, nemám to nijak ověřené.

Legionela se množí za vhodných podmínek v ohřívačích TUV které se nahřívají na nízké teploty. V takových případech je nutno (ve veřejných budovách a nemocnicích povinnost) termické ohřátí vody nad 60°C kdy se legionela spolehlivě zničí. Přesné periody termické desinfekce jsou tuším 1x za týden.

Ten zápach není problém legionelli.
Edit: první co bych zkusil je vypustit (vypustit ne odpustit), odpojit a řádně propláchnout bojler hadicí. Prospějete tím životnosti nerezového bojleru a zároveň zjistíte jestli ten zápach nepochází z rozkladu bakterií v usazeninách na dně bojleru.
Pokud to nepomůže nebyl by na škodu nechat si udělat aktuální rozbor vody, ten už ledacos napoví.
Na škodu by také nebyl pokus s ohřátím vody ve větším hrnci přikrytým pokličkou (třeba i několikrát za sebou na teplotu na kterou ohříváte bojler).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru