Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mám podpořit petici proti přidávání řepky do nafty?

V malém, tedy nyní přidávaném, množství řepkový metylester nevadí. Samozřejmě čistá bionafta je něco jiného. Málo maže a hrozí vysrážení pryskyřic, což vede k ucpání palivového filtru nebo i poškození palivového čerpadla. Dalším problémem je oxidační nestabilita. Bionafta dlouho nevydrží a to i v případě, že je dobře ošetřena antioxidanty.
Srovnávání jak někdo jezdí na bioneftu 10 let a nic, nemá žádnou výpovědní hodnotu. Staré motory bez přeplňování a nebo s nízkotlakým přeplňováním jsou méně náchylné na kvalitu paliva. Určitě bych si to dnes nenalil do nového auta.
K ekologii - bionafta je ekologická leda v tom směru, že lehce podléhá mikrobiologické degradaci. Takže když se někde vylije, není to zase takové problém jako u klasické nafty. Jinak pěstování řepky je naprostá šílenost. Pěstuje se jen proto, že je dostatečně dotovaná státem, jinak by její pěstování nebylo výdělečné. Navíc samotná řepka je toxická pro lesní zvěř a s tím, že je to jedna z první zeleně po zimě, je u nich také oblíbená. Následky takové pastvy bývají fatální. O zabrání zemědělské půdy myslím nemá ani cenu hovořit. Tudy prostě cesta nevede.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny