Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plot a jeho pasmo - sousedsky spor

Dobry den vsichni

rad bych se zeptal jestli jste nekdo neco podobneho resil a s jakym vysledkem.
Vlastnim dum a k nemu zahradu obdelnikoveho tvaru. Ze tri stran mi na zahrade sousedi jiny lidi. Jelikoz topim drevem a potrebuji ho nejak rozumne skladovat, planuji cely plot kolem dokola postupne obestavet hranici nastipaneho dreva cca do vysky 1,5m.
Obecne s tim zatim nikdo nemel problem, akorat jeden soused starsiho veku - starousedlik zacal protestovat kdyz videl ze delam kuly na podepreni s tim ze kolem toho plotu nemam nic stavet, ze plot je jeho a co kdyby ho chtel nekdy opravovat tak at ma misto.
Zadne argumenty nefunguji, rekl jsem mu ze mu tam 40cm necham - nic, proste tam nikdy nic nebylo a on to tak chce nadale.

Podotykam ze se bavim o pozemku na moje strane samozrejme.
1/ je na to nejaky zakon nebo neco co tyto veci obecne resi, zakazuje, prikazuje?
2/ nebo se na nej vyprdnout, rozhadat si ho a postavit dle vlastniho uvazeni?

Dekuji za kazdy nazor

DKK

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
DKK, 1) je na to nejaky zakon?**********ne nneí takový zákon. 2) zkusil bych jiného souseda, který s…
milan.cukrar 20.05.2010 17:43
milan.cukrar
Prosím o radu.Mám stejné nedorozumění se sousedkou.Chtěla jsem zahradu oplotit,dokonce byly asi 3x p… nový
Blana 18.06.2013 16:27
Blana
Lenko, Neurčuje se plot podle nějakého pohledu odtud tam. To snad bylo za první republiky. Dneska si… nový
milan.cukrar 18.06.2013 16:38
milan.cukrar
Tak to jsme na tom asi stejně :-),chceme si z důvodu topení dát k plotu dřevo,máme to za jedno pak b…
silma 17.05.2013 08:35
silma
Jo, tak to máme podobné - sice naši sousedi nevyhrožijí zabitím (jen že zabijou naše kočky a pověsí…
n.u.r.v. 17.05.2013 09:02
n.u.r.v.
Zdravím všechny moje milé a hodné sousedy na chalupu. Mám jich tam 10. Děkuji Vám.
milan.cukrar 17.05.2013 09:27
milan.cukrar
:-) Vaši sousedi asi jsou skvělý,když je tak hezky pozdravujete,taky bych jich pár v ulici pozdravil…
silma 17.05.2013 16:52
silma
silmo, jen jedn mne trošku zlobí, každý víkend griluje s rodinou a vůně mne dráždí k žrádlu. Stále k… nový
milan.cukrar 19.05.2013 22:28
milan.cukrar
Silmo, v žádném případě bych neustupoval a stavěl dřevo dál. Jednak, když uvidí, že jeho nadávání ne… nový
ladaadal 20.05.2013 11:32
ladaadal
Tak milý soused dnes opět vyváděl :-( začal nadávat do..... nechci říci do čeho a začal shazovat něj… nový
silma 20.05.2013 17:46
silma
Kašlete na něj, mám souseda ještě hrošího. Když začne křičet, prostě se otočte a jdětě v klidu pryč… nový
Uroboros 20.05.2013 18:16
Uroboros
Chce to jen pevný nervy a poslat ho do prdele. Jakmile přeleze plot, připravit si pohrabáč do ruky. nový
Prasak 20.05.2013 18:18
Prasak
Jakmile přeleze plot, připravit si pohrabáč do ruky. Velká chyba, český zákony jsou postaveny na oc… nový
Uroboros 20.05.2013 19:12
Uroboros
Však píšu, připravit si pohrabáč do ruky. Nebudu ho hledat ve chvíli, kdy se bude po mně sápat. Taky… nový
Prasak 20.05.2013 19:48
Prasak
Ahoj, to soused si vysázel kolem mého plotu keře a stromy (břízy, trnité keře atd.)v nové zástavbě a… nový
Luboš 121 17.05.2013 20:09
Luboš 121
No zaprvy, nez se koukat na hrbitov, tak bych si taky vysazel rozumnejsi stromy. Za druhy nevidim za… nový
bahno 17.05.2013 21:47
bahno
Čert vem břízu, ale trnitý keře? Takový natírání je pak labůžo. nový
Prasak 17.05.2013 22:24
Prasak
Soused je z leva, hřbitov je můj :-) ale až poté co si vysázel soused cca 5 bříz, dalších 5 velkých… nový
Luboš 121 18.05.2013 10:03
Luboš 121
dobrý den, mám také jeden sousedský spor na hranici pozemku. jde o statek na venkově (vepřín) a jeho… nový
tomx 24.07.2014 12:32
tomx
fotky zde: http://xtyfat.rajce.idnes.cz/nastenka#2014-07-07-0 20.jpg http://xtyfat.rajce.idnes.cz/… nový
tomx 24.07.2014 12:36
tomx
co bylo dřív, topoly, nebo zkur.. "nový" OZ? :-) edit: navíc to snad ani stromem nejde nazvat. V tom… poslední
touchwood 24.07.2014 16:27
touchwood

Prosím o radu.Mám stejné nedorozumění se sousedkou.Chtěla jsem zahradu oplotit,dokonce byly asi 3x přeměřeny a vytýčeny hranice,ale zůstalo jen u vykopání jam pro sloupky.V rámci klidu"" jsme od oplocení upustili a pomalu stárnem....Ještě by mne zajímalo,jak se vlastně určuje strana,která má být oplocena.Je to při pohledu od stodoly na sad vpravo nebo vlevo?Plaňkové ploty popadaly a pamětníci a hospodáři už neporadí.Dík za každou radu a názor.Lenka

Lenko,
Neurčuje se plot podle nějakého pohledu odtud tam. To snad bylo za první republiky. Dneska si staví plot ten, kdo ho potřebuje a vždy na svém pozemku.
To znamená, že 1cm od hranice pozemku si klidně postavíte plot bez povolení, pokud je mezi Vámi a sousedem, a nebude vyšší jak 180cm.

Může se to sousedce nelíbit, může se to nelíbit i mě, klidně i dalším, ale to vůbec není relevantní. Důležité je, že se bude líbit Vám a zákonům ČR.

Tak to jsme na tom asi stejně :-),chceme si z důvodu topení dát k plotu dřevo,máme to za jedno pak blízko ke kotli a je to prostě nejlepší místo na uskladnění na pozemku co je náš.Začali jsme vloni dělat hranici 60 cm od plotu,aby mu plot netrpěl a mohl si ho udržovat.Jenže sousedovi vadí,že přes asi 150 cm hranici nevidí na okolní sousedy,s kterými se stejně jen hádá a nebaví se vůbec s nikým.Začíná vyhrožovat,že jestli si ještě dáme další dřevo k plotu tak to zapálí a nebo vezme hupsuk a rozmetá nám to na všechny strany.Takového souseda jste nikdo nezažil vše mu vadí a je sprostý a nevychází s lidmi, vůbec s nikým.Co bydlí vedle nás jen šikanuje a chce rozkazovat co můžeme a nemůžeme na svém pozemku dělat.Nejlepší na tom je,že na své straně k druhému sousedovi si staví a dělá co chce, a je do toho prý každému h....jelikož jemu to tak vyhovuje.Tam si postavil plot 180 cm vysoký ze dřeva aby na něj nebylo vidět a neptal se na názor souseda zda mu to bude stínit či vadit ve výhledu,ještě za plotem vystavěl kotce a posezení s grilem a to hned za plotem jelikož je prý jeho :-)Jenže on je to blázen,když mu přeskočí chce každého zabít a myslím,že je toho v záchvatu i schopen.Jak by jste to řešili s takovým sousedem .Celý život mu ustupovat aby byl klid .

Jo, tak to máme podobné - sice naši sousedi nevyhrožijí zabitím (jen že zabijou naše kočky a pověsí na plot), ale jinak to samé = oni můžou vše, ale ostatní musí to co oni řeknou - jakmile se někdo postaví proti, tak je zle (náš případ)...Sousedka sedí celý den doma a tak musí vidět, co se děje u ostatních...když se něco děje, jde s jednou pet flaškou k popelnici na plasty, aby vše obhlédla...:-)

:-) Vaši sousedi asi jsou skvělý,když je tak hezky pozdravujete,taky bych jich pár v ulici pozdravila jen jednoho bohužel ne :-( od toho jsem si zatím nevyslechla za celou dobu co vedle nás bydlí nic dobrého,je to neuvěřitelný jak jeden člověk dokáže otrávit celý okolí :-)a nikdo ho nemá rád.Proto zdravím všechny dobrý duše co jsou a přeji jen skvělý sousedy :-)

Silmo, v žádném případě bych neustupoval a stavěl dřevo dál. Jednak, když uvidí, že jeho nadávání neberete v potaz a nenecháš se rozhodit kdejakým debilem, tak ho to přestane bavit a jednak, kdyby se náhodou pokusil o zapálení nebo schození, už je to na soud. A při zapalování by si taky mohl jít vybírat sousedy do chládku, tam by asi moc neremcal.

Tak milý soused dnes opět vyváděl :-( začal nadávat do..... nechci říci do čeho a začal shazovat nějaké polena divže nerozbil okno je to šílenec,a dnes mu najednou začala vadit i hranice co tam stojí již 5 let a s kterou souhlasil a najednou prý požádá o soudní vyklizení, a prý zapře ,že s tím souhlasil :-(,naše druhá sousedka slyšela jak mě a mému manželovy sprostě nadává a nestačila se divit,tak jsem mu odpověděla, ať mi to dá písemně co kde můžu a nemůžu mít,ohání se dcerunkou co je právnička,a že nás u soudu roznese na kopytech :-( chjo vážně přemýšlím o stěhování než zbytek života prožít v sousedství s šílencem.Takového člověka jste nepotkali je zralý na psychiatra.Příště budu muset volat policajty nebo dojít na výbor nevím co s takovým šílencem tady není řešení:-( Začal lézt přes plot a že nám ukáže, že se nezvedneme ze země,člověk aby se bál jít po ulici to není normální. Lidi je někde nějaký zákon kde a jak si co můžu dát od plotu prosím o pomoc pokud to někdo někdy řešil :-( ale s ním není řeč jen Já Já Já a nikdo jiný. Chjo sousedský vztahy mě vážně nervují .Pokud někdo je a pomůže budu moc ráda za jakýkoli odkaz.

Kašlete na něj, mám souseda ještě hrošího. Když začne křičet, prostě se otočte a jdětě v klidu pryč (bacha ať Vám něco nepřistane na zádech), neposlouchejte ho, nevnímejte. Jakmile se něčeho dotkne u vás, okamžitě volejte policii. Že vám vyhrožuje, poškozuje váš majetek atd. Klidně každej den. Výjezdy neplatíte, tak to neřešte. Uvidíte jak z rapla bude beránek okamžite po příjezdu policajtů. Policajti stejně řeknou, že nic nemůžou, ale domluví mu. Pokud bude činit opakovaně, tak ho zpokutují, předvolají atd. Však on dá pokoj.

Jakmile přeleze plot, připravit si pohrabáč do ruky.

Velká chyba, český zákony jsou postaveny na ochranu toho, co přeleze! NIKDY nic nebrat do ruky, pokud taky něco nemá. I tak je lepší odejít a volat policii, případně fotit/nátáčet - svůj pozemek můžete.
Pokud má člověk jistotu, že ví co dělá, tak se nechat jednou "praštit" (nechat ho zaútočit) a pak ho zpacifikovat na svém pozemku a volat policii. Za napadení už se ho zbavíte snadno. Ale není dobré to hrotit tímto způsbem. Věřím, že už po prvním příjezdu pol. už bude o dost klidnější, minimálně na nějakou dobu.

Když tam máte mezeru a 60cm je sakra dost, neřešte to. V právu jste vy, on může maximálně tak nadávat, ale to on bude stejně. Ikdyž si naskládáte dřevo doprostřed zahrady, začne hulákat kvůli něčemu jinému... Ignorujte ho a jakmile cokoli, volejte 158.

Však píšu, připravit si pohrabáč do ruky. Nebudu ho hledat ve chvíli, kdy se bude po mně sápat.
Taky by nebylo od věci mít po ruce foťák. Jakmile by začal zasahovat do naskládanýho dřeva, či vůbec lozit na pozemek, tak okamžitě fotku. V té chvíli už je na soukromým pozemku, fotka jako důkaz pro policii, minimálně to bude bráno jako přestupek.

Ahoj, to soused si vysázel kolem mého plotu keře a stromy (břízy, trnité keře atd.)v nové zástavbě a jak se mu to rozrostlo, tak mě jeho keře rostou až na můj pozemek. Každý rok jsem mu musel říct aby si to ostříhal, ale letos řekl ne už to stříhat nebudu. Plot je dřevěný a chtěl bych ho po 6letech natřít a opravit, ale nedostanu se k němu. Co s ním? Herbicid se mě zdá příliš a stříhat mu to nehodlám :-/

Soused je z leva, hřbitov je můj :-) ale až poté co si vysázel soused cca 5 bříz, dalších 5 velkých stromů mě neznámých a nějaké ty ovocné stromy třešně, jabloně atd. plus keře po celé délce mého plotu. Skutečně lahůdka na podzim. Takhle mi alespoň něco zastaví thuje a zbytek si musím sám uklidit. Jen dodám, že se nechci hádat, ať si dělá na svém pozemku co chce třeba se staví na hlavu :-) ale proč já bych měl doplácet na jeho lenost udržovat si svůj pozemek ?

dobrý den, mám také jeden sousedský spor na hranici pozemku. jde o statek na venkově (vepřín) a jeho přilehlou zahradu, která je naše. Soused dole u rybníka, co od dědy kdysi koupil za pár kaček zahradu, si asi rok stěžoval, že zemědělci sekají tu louku (naší zahradu) jen dvakrát ročně a že mu tam prorůstá plevel a lítají mu tam i semena z toho plevelu. Tak jsme do toho dali peníze a kolem celého plotu jsem natáhnul metrovou tkanou textilii, aby plevel neprorůstal a z té strany odkud fouká vítr, jsem vysázel topoly, které každý měsíc zastřihávám na polovinu plotu, aby rostly jako keře. Foto v příloze. Teď nám přišel doporučený dopis, kde nám vyhrožuje soudem, pokud ty topoly do konce listopadu neodstraním, že prý stíní jeho rajčatům - které si dal schválně až k plotu, přestože má na zahradě místa dost a ještě že ta textilie, kterou jsem tam natáhl přitahuje různou havěť a slimáky.
Přitom s obojím, když jsem s ním mluvil osobně, souhlasil. Plevel už mu neprorůstá a topoly za ten měsíc vyrostou max do výšky toho plotu a já je pak sestříhám na polovinu a odstřihám je i od jeho plotu, aby to k němu neprorůstalo.

Teď jak se změnil občanský zákoník, tak tam píší u stromů, že nejblíže 1,5m k plotu, pokud s tím soused nesouhlasí.takže ty asi musím odstranit? Ale tu folii to je nesmysl, že by to něco přitahovalo. Prostě tam choděj slimáci z trávy na rajčata no.stejně jako u nás.

Co si o tom myslíte?

Asi tam nemůžu vystavět 180cm vysokou zeď ze ztraceného bednění, aby nám dal konečně pokoj? Já tam vždy přijedu a on hned letí ven nadávat co je všechno špatně a že tam smrdí prasečák a podobně.

já osobně rozhodně nikdy nehodlám někomu škodit a jsem pro rozumnou domluvu, ale tady vždy když přijedu tak jen neustále lítám kolem jeho plotu jestli tam není někde kus stébla a on si pořád na něco stěžuje. co s tím?

rád bych sem přiložil foto pro představu...ale nevidím jak....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru