Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Netěsnosti panelových spojů

Dobrý den,
Nutně bych potřeboval dobrou odbornou radu. Náš panelový dům nedávo prošel revitalizací, ale kromě nějakých těch výhod nám tento úkon přinesl docela pěkný problém. Od ukončení fasádních prací se nám tu a tam začal objevovat v jednom z pokojů silný zápach po cigaretovém kouři. U nás jsme všichni nekuřáci a sousedé pod námi taky nekouří. Nasátí kouře zvenčí je vyloučeno. Vstupními dveřmi také.Jediné, co nás napadlo je možnost, že tím, jak jsou panely na sebe napojené a možná místy skrytě popraskané, táhne nám to kouř od někoho ze sousedů zkrz nějkou tu spáru či mezeru ve spojích. Před revitalizací to pravděpodobně táhlo někde mezi panely ven. Nevíte tedy prosím, zda je moje domněnka správná a jak se dá daný problém řešit? Za opovědi předem moc děkuji.

Předmět Autor Datum
To jsem ještě neviděl, ale možné to bude. Neleze to netěsnou digestoří nebo netěsnou inženýrskou šac…
Rce 17.04.2010 01:40
Rce
Děkuji za radu, bohužel kdyby to bylo nasáváno z venku, tak by koncentrace toho smradu nebyla v poko…
Spiny 17.04.2010 08:16
Spiny
Podle mne použití MH,je problematické,je to těsnění na spáry,ale u tebe jde o mikrotrhlinky(nejspíš)…
Des 17.04.2010 10:02
Des
Stoupačky topení v daném pokoji mám, ale jsou v úhlopříčném rohu, než zdroj onoho zápachu.Navíc jsou…
Spiny 17.04.2010 22:21
Spiny
Máte v baráku ústřední topení? Nejsou v inkriminované místnosti stoupačky topení? Mohlo by to foukat…
Prasak 17.04.2010 11:51
Prasak
Někde být ďoura musí. Hledat a hledat, čuchat a čuchat. Nejlépe použít čerstvé čuchače z řad přátel.…
Rce 17.04.2010 22:09
Rce
Mám podobnou zkušenost. V ložnici, daleko od jádra a kuchyně, je čas od času intenzívně cítit jak ně…
sHpy00n 18.04.2010 02:02
sHpy00n
Bydlím v paneláku od malička a považuji za nesmysl,aby spárami mezi panely něco foukalo dovnitř.Poku…
Jabraka 18.04.2010 23:52
Jabraka
při silnějším větru mi z jedné zásuvky docela silně foukalo Necucal jsi u toho větrový bonbóny?
Remca 19.04.2010 00:13
Remca
Já taky bydlím v paneláku od malička a taky jsem se s tím ještě neshledal. Ptal jsem se více lidí a… poslední
Spiny 21.04.2010 22:24
Spiny

To jsem ještě neviděl, ale možné to bude. Neleze to netěsnou digestoří nebo netěsnou inženýrskou šachtou (elektrika, vodovod hovnovod)? Nebo je blbě nalepený polystyrén a nabírá čmoud někoho v okně? Ruplina mezi panely k sousedům je málo pravděpodobná, panely jsou svařeny a mezi nima se cpalo medvědí hovno na dilataci nebo se tam cpala cementová malta. Těžko říci, co tam všechno narvali za dob panelové éry. Zkusit obejít škvíry mezi panely (v rohách místností) se svíčkou, málo viditelná ruplina bude pozorovatelná na pohybu plamínku větrem ze škvíry.

Děkuji za radu,
bohužel kdyby to bylo nasáváno z venku, tak by koncentrace toho smradu nebyla v pokoji tak vysoká. S tím plaménkem svíčky jsem to zkoušel, ale bezúspěšně. Jenom u vstupních dveří nám to docela táhlo. Ty jsem ale utěsnil, takže už je to v pohodě. Smard ale nadále navštěvuje náš byt. Kolem stoupaček a pod. to nebude, protože nám smrdí jen jeden "zadní"pokoj a ten je od těchto zdrojů nejdál. Navíc by asi smrděla i chodba k onomu pokoji. Prostě je to rébus jak noha. ;)
Takže asi bude nejlepší odstranit část podlahy u nejpravděpodobnějšího zdroje v onom pokoji a zkusit vyspárovat medvědím hovnem, co se dá. Nemám pravdu?

Podle mne použití MH,je problematické,je to těsnění na spáry,ale u tebe jde o mikrotrhlinky(nejspíš)použil bych něco tekutého.Jinak si zjisti nezávisle na tom co cítíš,od někoho cizího,kdo to neví, že je to pravda.Čich se dá oklamat.Já např.cítím v místnosti prach,až mne to dusí,a ostatní rodina necítí nic.Neustále větrám,až jdu ostatním na nervy a vyhodí mne.

Stoupačky topení v daném pokoji mám, ale jsou v úhlopříčném rohu, než zdroj onoho zápachu.Navíc jsou pod náma sousedi (staří), kteří nekouří, a ti to občas také cítí. A co se týká subjektivního dojmu, manželka to taky cítí a naši malou to budí - má chycené horní cesty dýchací a teď i zánět středního ucha, a vždy, když to tam smrdí, tak řve jako najatá. Bohužel ji přestěhovat nemůžeme.:-/ Větráme, ale tohle není řešení na ždy. :(
Můžete mi teda doporučit to "něco tekutého" ? (Slivovici už mám :D )

Někde být ďoura musí. Hledat a hledat, čuchat a čuchat. Nejlépe použít čerstvé čuchače z řad přátel. Nebo vypustit nějaký příšerný protismrad a sledovat, kdo ze sousedů bude nadávat.
Též mě napadá, jestli tam nebydlel před tím hrozný kuřák a není to načuchlé?

Mám podobnou zkušenost. V ložnici, daleko od jádra a kuchyně, je čas od času intenzívně cítit jak někdo neco vaří. Toto ale není až tak obtežující. I když.. obyčejně to má také nežádoucí efekt a to v podobě mojí trestné výpravy do lednice. V obýváku se nám zase pravidělně ob jeden rok, nikým nezván vyskytne rejsek. Také přichází ve sparách.

Tohle je veliká bolest většiny paneléků daná nedokonale technologicky konstruovaným spojem už od projektantova prkna. Zvenčí se spáry zpravidla utěsňovaly dvěma způsoby. Těsnící provazec ze skelných vláken, ten který mnozí pamatují kolem oken a zamazat medvědím hovnem, nebo pěnové pryžové těsnění a krycí plechy. Občas je možné setkat se s kombinacemi, ale takto to bylo technologicky předepsané. Vevniř se provedla vetšinou ne příliš kvalitní betonová zálivka. Velmi často se stávalo, že něco nebylo (zpravidla tesnění), nebo se zkrátka nechtělo (kousavý skelný provazec) a tak se to nedalo, nebo se to nejčastěji jednoduše odfláklo. Už jsem se několikrát setkal se spárou, kde byly místo těsnění nacpané pytle od cementu apod.. Odsud pak pramení valná většina problémů se zafukováním, procházením pachů a hlodavcostrádami. Na přiloženém obrázku je prasklina kde se oddělila zálivka od horního stěnového panelu, proto je viditelná nad gumovým soklíkem a slušně tudy fičí. Také to ale může prdnout dole, zakryté tím soklíkem, takže spára vidět není.

Pokud byla provedena revitalizace vnejšího pláště, je jasné že se spára kvalitně utěsnila zvenčí a pachy nyní prostupují do místnosti. Viděl bych asi dvě možnosti. Jednodušší, přelepením spáry těsnící páskou a náročnější, betonovou zálivku sprostě vysekat, vypěnit montážní pěnou a po oříznutí začistit zednicky, nebo opět přelepit páskou.

[http://kutilska.poradna.net/file/view/615-imgp3167 s-jpg]

Bydlím v paneláku od malička a považuji za nesmysl,aby spárami mezi panely něco foukalo dovnitř.Pokud je ti známo sesazení jednotlivých panelů na patře a obvodového pláště k tomu,nezbývá tam místo,kudy by mohlo cokoliv vnikat od sousedů.Pokud vyloučíme ještě prostor kolem stoupaček,zbývá ještě odtahová stoupačka v byt.jádru.Nelze ani vyloučit elektroinstalaci,při silnějším větru mi z jedné zásuvky docela silně foukalo.

Já taky bydlím v paneláku od malička a taky jsem se s tím ještě neshledal. Ptal jsem se více lidí a taky nic. Jenom dva stavaři mi řekli, že možné to je. Zvlášť, když se jedná o starší panelovou zástavbu, kdyt do spár mezi panely cpali různé odpadní hadry a papíry. Mimochodem před zateplením nam v onom rohu velice intenzivně kondenzovala pára. Takže bych řekl, že minimálně v tom spoji je pěkná díra a proto je to nejchladnější část bytu. Tedy byla , teď, jak už jsem předestřel, jsme zaizolovaní. Já osobně si myslím, že tu "díru", co jsme měli před zateplením, mělo více bytových jednotek nad sebou a když přišla izolace, vznikla z toho "komín", který bohužel má vyústění u nás.
Jenom jsem potřeboval více názorů, než se do něčeho takového pustím a nějakou tu radu, jak "komín ucpat".
Každopádně všem děkuji za názory a rady. Hlavně sHpy00n.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru