Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
naockovat napriklad hlivou,za par let jste bez parezu a jeste z nej bde uzitek..............:puff:
Orfík 14.04.2010 18:05
Orfík
Trhání pařezů je možné více způsoby.Záleží na velikosti a hlavné jaké má kořeny-do stran nebo dolů.P…
honzaHK 15.09.2011 22:20
honzaHK
Dobry den, poslal by jste kontakt pro domluvu o vyndani parezu ? Muj mail p.hartman@seznam.cz diky
parez oresaku 28.03.2014 22:10
parez oresaku
Brácha má na zahradě pařez z ořechu. Není silný, je to pod 50 cm. Nenašli jsme nikoho, kdo by měl ná… poslední
Nol 29.03.2014 09:44
Nol

Trhání pařezů je možné více způsoby.Záleží na velikosti a hlavné jaké má kořeny-do stran nebo dolů.Pařezy trhám už 8 let.Takže můžu poradit.

Chemické sarapatičky jsou na prd.

1 možnost -pařezová fréza-rychlý způsob zrušení pařezu ale ne celého.

2 možnost-vytržení nějakým silným strojem(bagr náklaďák, atd)- kolem pařezu se uváže smyčka ze řetězu a za ní teprve pevné lano(nejlépe ocelové) druhý konec k autu S autem nacouvat co nejblíže k pařezu(pozor na přejetí lana) a plnou silou dopředu-škubnout.Pozor lano musí být dostatečně pevné jinak se přetrhne(já používám ocelové lana nebo řetězy s nosností od 5 tun do 120 tun-pro VT-34)Tímto způsobem se dá pařez vyrvat i skořeny a nehrozí že bude znovu obrůstat tak jako při frézování.

3 možnost- bagr s podkopem-Bagr si udělá díru kolem a zároveň ho vytáhne a zasype díru, výhoda vytažení celého pařezu.Celkem rychlá metoda

4.možnost Silný naviják(např na autě)-Záleží na síle navijáku Pro příklad Naviják na LKT vyrve celý smrk i s kořenama-žádný pařez..Pro menší pařezy a pařezy odkopané stačí ruční řetězový hupcuk s nosností 3 tuny a výš, lano a kurta na smyčku nebo řetěz.Pařez uvážeme na liščí smyčku(při tahání se stahuje-oprátka) za ni zahákneme dolní hák navijáku a navíják(uvážeme za jiný pevný bod-silný strom, sloup,atd) a začneme to natahovat, v průběhu si popř přesekneme kořeny a do díry kolem pařezu nalejeme hodně vody(-o hodně to usnadní tahání-menší odpor hlíny)-doporučuji u každé metody. tímto vyrveme celý pařez.

Zbylé kořeny v zemi postříkáme Rundapem aby neobrážely.-Problém syrových pařezů-Doporučuji u každé metody-hlavně u frézy

Nejjednodušší způsob: silný pásový bagr nebo vyprošťovací tank VT 35,VT 55 VT 72 M4CZ.U těchto tanků síla hlavního navijáku je až 120 tun pře 2 kladky.Nutná potřeba místa a vjezd min. šíře 3,75 m a nosnost terénu 38 tun-tzn že to nelze postavit na podsklepený dvorek.Jinak v poho.

Osobně na to techniku mám takže jsem se pařezů natahal.Pokud Jste z Hradce KR. tak se můžem domluvit.Jinam nejezdím.

Moje technika:

jeřáb AD 30

VT 72 M4CZ-naviják 100tun-vlastní hmotnost 38 tun

AV 25 tatra 6x6-jeřáb

Vyprošťovací automobil VYA -naviják 30 tun, jeřábové rameno max 10 tun

Pásový bagr Komatsu L900

Tatra 815-7 8x8 +podval na přepravu tanku.

LKT 81

Malotraktor TZ 4 K14+naviják Warn 9 tun.

Traktor-bagr JCB 4X

Pařezová fréza Vermer l300-D

Ruční hupcuk 3,2tun a 5tun

Hydraulický pojízdný naviják Krupp 30-nosnost 30 tun-přímý tah+vozík za auto.

Vázací řetězy Tř.10 10x30 -nosnost 4 tuny

Lana závěsná ocelová- oko- hák 10tun 8 m,20 tun 15 m,

60tun 25 m a 150 tun 15m.

a další drobná technika, pila,horolezecký postroj, kurty,atd)

Ne každý způsob lze všude uplatnit např pokud je málo místa tak tam nemůžu rvát tank.Samozřejmě trhám pařezy i ručně sekerkou a hupcukem.

Zrovna ve vašem případě bych to viděl na Bagr nebo VT 72 přes 2 kladky(viz výše a pařez bych vytrhnul i s kořenama.Za tu dobu co to dělám jsem zrušil cca 300 pařezů a nestalo by se mi že bych nějaký nevyndal.Ořech jde blbě jelikož má kořeny dolů ale tahal jsem horší.Pře dvěma týdny jsem byl byl požádám o pomoc při zrušená topolu(30m) a tahal jsem to s kámošem dvouma tankama ale vytrhli jsme ho.VT 72 má 100tun v tahu a VT-34 má 120 tun přes 3 kladky.A pařez byl asi za 5 hodin venku-Nejvíc času zabere doprava techniky a příprava pařezu a okolí.Vzhledem k tomu že tank moc lidí nemá tak doporučuji si najít nějakého bagristu a silnej bagr s podkopem.

Brácha má na zahradě pařez z ořechu. Není silný, je to pod 50 cm.
Nenašli jsme nikoho, kdo by měl náladu ho vykopat. Stačilo říct, že tam je ruská bomba z konce 2 světové a na konci války ani rusové nebyli schopni svou bombu odpálit. Tak ji skutáleli do jámy a na to místo děda zasadil ořech, aby se nezapomnělo, kde je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru