Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem štuk

prosím o radu jak naštukovat starou zed opatřenou nátěry , zdá se mě že když ji zpevním penetrací tak ji uzavřu a nepronika vlhkost , mam již jednu takovou zkušenost za sebou začala se mě na zdi sražet voda a plesnivěla a to i když se nístnost odvětrávala . děkuji

Předmět Autor Datum
hm, obecne asi ze vseho nejdriv oskrabat ty natery az do puvodniho stuku - omitky. Zdrsnit podklad j…
DKK 26.02.2010 09:33
DKK
je to vnitřní zed a je sucha místnost je v prvním patře . po oškrábání a napenetrování začala po zdi…
štěně 26.02.2010 10:57
štěně
kdyz se stuku udela spravny podklad tak nema duvod opadavat. Jak jsem psal, zaseky do zdi aby se mel…
DKK 26.02.2010 11:05
DKK
ložnice , :-( tak ty jsi teda pro penetrování ,
štěně 26.02.2010 11:25
štěně
naopak, ze tomu pomaha jsem mel na mysli ze tu zed zavre, jakoby potahne povlakem ktery pak brani zd…
DKK 26.02.2010 14:29
DKK
Jejda. To je materiálu k diskusi.. Penetrace pod štukem mohla přispět ke srážení vlhkosti, ale nejs…
sHpy00n 26.02.2010 12:42
sHpy00n
no děkuji dekuji vyčerpavajicí odpověd , práce jsem prováděl v prosinci a podle toho co jsem si ted…
štěně 26.02.2010 14:09
štěně
pozor mám tady ještě chodbu ke štukování zdi jsou do pulky natřeny nějakou omyvatelnou barvou a zbyt…
štěně 26.02.2010 14:15
štěně
to samozrejme lze, ale proc platit lepidlo, perlinku drit se s tim kdyz to muzes elegantne oklepat a…
DKK 26.02.2010 14:36
DKK
A safra. Jestli to je stará poctivá linkrusta jak se dříve dělávala napouštěním podkladu, tak na tu… poslední
sHpy00n 26.02.2010 20:41
sHpy00n

hm, obecne asi ze vseho nejdriv oskrabat ty natery az do puvodniho stuku - omitky. Zdrsnit podklad jestli bude potreba, treba starou sekerou "vysekat" ruzne zarezy nahodne po cele zdi, pak naredenou penetraci (pouzivam duvilax naredeny v pomeru tak 1/4 - netvrdim ze je to nejlepsi ale tak to delam) natrit tu zed a nastukovat.
Mozna trochu chybi informace o tom co je to za zed, z ceho, jak tlusta, jestli vlhka, venkovni nebo pricka uvnitr ...

je to vnitřní zed a je sucha místnost je v prvním patře . po oškrábání a napenetrování začala po zdi stékat voda a to i při větrání . potom hnědé skvrny a až tak po 14 dnech zed vyschla . ted se ale za skříní oběvuje plísen , mam za to že je to zpusobeno právě penetrací jelikož zed nedychá a nemuže zpacovávat vlhkost vzduchu . pokud bych ale zdi nenapenetroval tak si myslím že by štuk opadal

Jejda. To je materiálu k diskusi..

Penetrace pod štukem mohla přispět ke srážení vlhkosti, ale nejsem přesvědčen že bude rozhodujícím faktorem. Kdy proběhlo štukování a kdy začlo srážení? Myslím hlavně měsíce - roční období. Čím je štukovaná stěna přebílena a čím bylo bíleno předtím? Jak větráte?

Stěnu momentálně určenou ke štukování je nutné dokonale škrabat, zbavit veškerých maleb a nátěrů, nejlépe i původního štuku až na hrubou omítku. Pak je nesmírně důležité ještě dokonaleji odstranit prach vzniklý škrabáním a otloukáním. Omýt, omést, vyluxovat, jak je libo. Naklepání sekerkou jak píše DKK doporučuji. To je totiž podobný kontaktní můsek, jaký tvoří penetrace. Penetrace je doménou posledních 30 a v masivním nasazení pak 20 let. Po téhle přípravě tedy není nutné penetrovat, ale je nutné před započetím štukování pořadně zvlhčit podklad, aby nemohlo dojít k příliš rychlému odsátí vody podkladní vody omítkou, přesušení a zprahnutí štuku. Pak se nespojí s podkladem a velmi pravděpodobně začne praskat a odpadávat. Zde je namístě připomenout, že dnešní hotové směsi v pytli nejsou tím štukem jako dřív, tedy jen směsí hašeného vápna a křemičitého písku ale obsahují i slušný podíl chemie, pojiva (lepidla), často barviva, tak od něj nečejme, ža bude dýchat stejně dokonale jako štuk před 30 provedený roky.
Podobně se chovají i moderní nátěrové hmoty. Když máte obavu z plísní použijte na bílení hašené vápno protože působí jako přirozená desinfekce (ještě nedávno se třeba ve školních jídelnách nesmělo bílit ničím jiným, než vápnem).
A teď jdeme větrat. Pokud větráte trvale otevřenou ventilačkou, pak si patrně sami přispíváte k plísňovému bujení. O větrání se zde již mnoho napsalo a většinou jsme se shodli, že bez důkladné cirkulace není větrání. Větrat je tedy třeba vyvoláním průvanu krátkodobým otevřením oken dokořán po celém bytě, domě, na 3-5 minut, několikrát denně. Tak se hne i vlký vzduch kumulovaný v malém prostoru za skříněmi a proto právě tam začíná plíseň rozjíždět.
Na závěr připomenu, že letos byla po delší jalové době opět Zima, takže určitě popřemýšlet i o zateplení.

no děkuji dekuji vyčerpavajicí odpověd , práce jsem prováděl v prosinci a podle toho co jsem si ted přečetl bylo i špatně větráno v místnojti je totiž jen jedno okno a dveře hned vedle a vzhledem k tomu že je místnost obdelníkova a okno je na kratší straně tak zadní prostor nevětral když k tomu přidam zimní měsíc tak by to mohlo být jasný

to samozrejme lze, ale proc platit lepidlo, perlinku drit se s tim kdyz to muzes elegantne oklepat a sjednotit ten povrch ktery budes delat novy?
Je lepsi mit ten podklad po cele plose stejny, jak pro malovani tak pro suseni a navic to ty zdi nejspis jenom pouze kdyz ji zbavis toho umyvatelneho nateru.
Muj nazor

A safra. Jestli to je stará poctivá linkrusta jak se dříve dělávala napouštěním podkladu, tak na tu neplatí oškrabání, opálení, ani chemické barvožrouty. Jedině otlouct i s jádrem až na cihlu. Pak se přikloním k přetažení lepidlem, to bude méně pracné, ale perlinku si s klidem odpustím. Naopak na omytý a odmaštěný omyvatelný nátěr použiju pentraci - kontaktní nátěr např. BOTACT® D 15, nebo SCHÖNOX SHP, které vytváří drsnou přilnavostní vrstvu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru