Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou nabíječku na NiMH?

Ahoj, sháním nabíječku na baterie NiMH AA, 2700mA/h, která se po nabití baterií sama vypne..Podle čeho vybírat? (Spíš bych radši něco levnějšího než nějakou špičkovou drahou) Něco jsem hledal na netu, ale radši bych věděl něčí osobní zkušenosti. Díky moc za rady, P.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jaká teplota nabíjených baterií je ještě normální a kdy už to značí…
nodj 08.12.2010 12:59
nodj
Nabíjecí proud 0,5 až 1A je poměrně značný, ale také záleží na tom, jakou kapacitu mají články. Poch…
Zerozero 08.12.2010 14:49
Zerozero
Díky za odpověď. Baterie mají kapacitu 2500 mAh, jsou jen krátce používány.. taky bych radši nabíjel… poslední
nodj 08.12.2010 15:02
nodj

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jaká teplota nabíjených baterií je ještě normální a kdy už to značí nějaký problém? Nabíjím tužkové baterie GP v nabíječce Konnoc-nabíjecí proud 1,2V baterie je,jestli jsem to dobře pochopil od 500 mA do 1A, podle toho, kolik kusů se najednou nabíjí (celkem má nabíječka 4 šachty)(nabíječka má mimo jiného LCD displej s ukazatelem průběhu nabíjení, každá šachta nabíjí zvlášť i různé kapacity, má ochrannu proti PŘEHŘÁTÍ, po nabití se proces nabíjení v každé šachtě ukončí)Jde o to, že baterie jsou hodně horký, když na ně šáhnu a to zbývá třeba ještě hodina do konce nabíjení.. Kolikrát jsou baterie tak vařící, že je ze strachu vytáhnu, aby se něco nestalo.. Takže dotaz zní, jaká teplota je ještě v mezích? Díky za reakce, zdraví ,,nodj"

Nabíjecí proud 0,5 až 1A je poměrně značný, ale také záleží na tom, jakou kapacitu mají články. Pochopitelně čím větší kapacita, tím snesou větší nab. proud. I pro články například 2500mAh je tento proud dost velký, i když se v nabíječkách často používá. I pro NICD, či NIMH platí, že optimální nab. proud je 1/10 kapacity.
Pokud je použit větší proud, jedná se o rychlonabíjení. Tento proces musí být vždy ošetřen tak, aby nedošlo k přebití. Inteligentní nabíječky, které mají aut. ukončení nabíjení, si to ohlídají.
Moderní články velký nab. proud sice dobře snáší, nicméně jim přesto škodí a snižuje životnost.
Čím jsou články starší, tím se jim snižuje kapacita a tím je stejný proud pro ně vyšší. Tím se jedná o stále vyšší rychlonabíjení. Starší články též mají větší vnitřní odpor, a tím se také více zahřívají.
Teoreticky i tak by dobrá nabíječka měla při přílišném ohřátí proces ukončit. Je ale nutno počítat s tím, že velkým ohřátím se životnost velmi rychle zkracuje.
Já to praktikuji tak, že pokud se články příliš zahřívají (při stisku v dlani již pálí), nepoužívám rychlonabíjení a nabíjím nominálním, nebo jen mírně zvýšeným proudem. Tím je ještě využiji na méně náročné aplikace. Pozn: I v nabíječce s konc. vypínáním může dojít k tomu, že přehřátý článek se zkratuje. V tom případě je vypínání neúčinné a náboj článku udělá své. Viděl jsem z tohoto důvodu již tři nabíječky zoztrhlé na kusy. Některé články se začnou více ohřívat již po několika cyklech. Takové nejsou na rychlonabíjení vhodné.

Díky za odpověď. Baterie mají kapacitu 2500 mAh, jsou jen krátce používány.. taky bych radši nabíjel menším proudem, ale u nabíječky se proud nedá zvolit, je to automatické.. Budu si asi za dva měsíce kupovat nabíječku Voltcraft IPC-1 a toto je zatím dočasné rešení, šlo mi spíš o to, zda je nebezpečné nabíjet s touto nabíječkou, když baterie takto zahřívá..jestli mam nabíječku vůbec používat..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru