Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektronický průtokový ohřívač s libovolnou teplotou vstupní vody?

Máme solární kolektory pro vytápění a ohřev TUV. Celý systém bych rád doplnil nějakým průtokáčem. Bylo mi doporučeno, že mám vybírat jen z elektronických. Další omezení je jističem, musím tedy vybrat takový, který bude mít příkon cca 15 kW. Až sem by to nebyl problém.

Narazil jsem ale na to, že u průtokáčů je uvedena maximální teplota vstupní vody - nejvyšší možnou jsem našel u tohoto, který má max vstup na 55°C.

1) Co se stane, když se do průtokáče dostane voda teplejší? Není totiž problém dosáhnout teploty i přes 90°C.

2) Existuje nějaké zařízení, jakoby výhybka - je-li teplota pod 55°C, přepne se vývod A, je-li teplota nad 55°C, přepne se vývod B ? Tím by se dal průtokáč teplejší vodou "obejít" a vše by pracovalo automaticky.

Když jsem se ptal přímo prodejce na výše uvedeném odkazu, jejich odborník mi poradil, že jediný možný způsob je předehřátou vodu z kolektoru ochladit přes směšovací ventil na požadovanou vstupní teplotu a následně ohřát na požadovanou výstupní teplotu - což mi přijde velmi debilní řešení

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem přesvědčen, že průtokovému ohřívači je srdečně jedno, jakou teplotu vody má na vstupu. Nenap…
Rce 01.10.2009 23:38
Rce
Takhle jsem si myslel, že to má fungovat. A jestli ano, bylo by to naprosto ideální... :-)
rokator 02.10.2009 08:07
rokator
Určitě ano ano. Akorát když bude protékat teplá voda bez ohřejvání topným tělesem, může to mít trošk… poslední
Rce 02.10.2009 12:24
Rce

Já jsem přesvědčen, že průtokovému ohřívači je srdečně jedno, jakou teplotu vody má na vstupu. Nenapadá mě tam žádná součástka, které by to vadilo. Výrobce uvádí tuto vstupní teplotu proto, že po překročení nedojde k sepnutí topení (i pro různá bezpečnostní čidla) a tudíž by to lidi reklamovali. IMHO můžeš dát libovolný průtokáč, který se ti bude líbit s tím, že nesepne pro vstupní teplotu vyšší, než uvádějí. Možná uvnitř šneka budou nějaké ztráty a chviličku potrvá, než se šnekem procedí teplá voda.

Určitě ano ano. Akorát když bude protékat teplá voda bez ohřejvání topným tělesem, může to mít trošku větší ztráty, než rovný průtok. Bude to ohřejvat topné těleso a celého šneka vevnitř, místo naopak. Je to průtokový ohřívač, tak výrobce udává maximální vstupní teplotu, kdy ještě je to schopno vodu ohřát ještě víc. Nechceš-li ohřejvat, klidně tam pusť teplejší vodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru