Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem výměna autobaterie za chodu

Dnes jsem na parkovišti viděl jak jednomu nechtělo nastartovat auto,baterie vybitá ve felicii,tak ten chlapík vyndal baterii,dal tam baterku z jiného auta a nastartoval,pak ji za startu odpojil a dal baterii tu vybitou,když jsem to viděl,řekl jsem jen,že se to tak nemá asi dělat,on mě skoro neseřval,že prý dělá s auty 20 let a je to v pohodě,tak se ptám jestli je to v pohodě,nebo hrozí nějaké poškození auta,podotýkám,byl to rom, který není automechanik,ale možná že se nic nestane a já jsem byl za blbce.

Změna předmětu, původně: startování
Změna kategorie, původně: Elektro (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud se zapnou světla a třeba pro sichr i vyhřívání zadního okna, nic se nestane. Je to stejné, jak…
Martin79 24.03.2016 14:59
Martin79
Z vašeho nekompromisního vyjádření "Nikdo to nedělá a žádné diody se nikdy nikomu nepoškodily" soudí…
J-K 25.03.2016 07:31
J-K
J-K [46.167.204.xxx], 25.03.2016 07:31 :!:Naprosto přesné :!:
mirektatra 25.03.2016 08:34
mirektatra
Četl a souhlasí :-):beer: poslední
Henessy 26.03.2016 01:14
Henessy

Pokud se zapnou světla a třeba pro sichr i vyhřívání zadního okna, nic se nestane. Je to stejné, jako pravidlo že při obloukovém svařování na autě se musí odpojit alternátor, jinak se poškodí diody. Nikdo to nedělá a žádné diody se nikdy nikomu nepoškodily.

Z vašeho nekompromisního vyjádření "Nikdo to nedělá a žádné diody se nikdy nikomu nepoškodily" soudím, že v tématu jste pouze teoretik. Pak ale nerozumím tomu, proč jiným radíte.
Mohu vás z profesionální praxe ujistit, že i s poškozenými alternátory v důsledku svařování se občas setkávám, i když většinou se neodpálí usměrňovací diody, ale regulátor. Samozřejmě vše může proběhnout v pořádku a alternátor přežije svařování bez újmy, ale vždy to nese určité riziko. Zásadní vliv má umístění kostřicích kleští a místo svařování. Pokud tok proudu nekřižuje alternátor, riziko je poměrně malé. I tak ale narůstá hlavně u starších aut, kde už je pokročilá koroze a v jejímž důsledku může být v některých okamžicích i při svařování na opačném konci vozu nejmenší odpor svařovacího proudu právě přes obvod alternátoru, který mívá i na starších autech kvalitní napojení na el. obvody i kostru.
Ani vyměňovat akumulátor za chodu motoru bych nikomu nedoporučoval. Zase to není bez rizika a navíc to ani neušetří práci, tak proč to dělat. Pár vodičů se snad najde všude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru