Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Plyn PB, instalace

Zdravim Vas!

Baracek nam stoji a ja se rozhodl pro plynovou varnou desku. Plyn tu nemame, takze pojedeme 10kg bomby s PB. Jde mi o to, jak to vsechno propojit. Je mi jasny, ze za lahvi bude redukcak, pak nejaky vedeni(jaky? z medi? jak to napojovat?, sla by hadice? je to cca 15m od lahve venku ke sporaku uvnitr, ale vzdy pod strechou resp. pod podlahou) a na konci deska, ma G1/2, tak zase, jak to pripojit, nejakou redukci nebo cim.
A kde to koupim, nejlip v Plzni. Diky za vsechny tipy.

BaHn:-)

Předmět Autor Datum
Dobrý den,jestli s plynem nemáte žádnou zkušenost,svěřte zapojení firmě,jinak ve Vašem dotaze příště…
Lubomír 26.08.2009 10:25
Lubomír
mno, to by mozna i slo, ale nechci je urcite tahat dvakrat. Ted bych potreboval spachat linku, cimz…
bahno 26.08.2009 12:35
bahno
Záleží, jak je to daleko. Je-li to víc jak tuším 10 metrů, je nutno mít půlcoulovou trubku, kdyby se…
Rce 26.08.2009 12:59
Rce
Souhlasím s kolegy,znám několik případů požáru i výbuchu neodborně zapojeného plynu.Ale jedna další…
Jabraka 26.08.2009 19:27
Jabraka
to ne, to se na vareni nevyplati a na topeni je to este drazsi nez elektrika, nehlede na to, ze bych…
bahno 27.08.2009 09:36
bahno
Těch 10 m jsem hodil od boku, nevím přesně a jsem línej hledat normy. Hodně záleží také na počtu ohy…
Rce 27.08.2009 12:44
Rce
Kdysi jsem připojoval sporák na propan na vzdálenost asi 8m,plynař mi říkal,že měď.trubičku nesmím p…
strejdabob 27.08.2009 11:59
strejdabob
Na 8 metrů se je naopak měděná jediná použitelná. Na víc jak 10 m tak svařované (nesmí se šroubovat…
Rce 27.08.2009 12:40
Rce
Nabádat někoho, aby případnou netěsnost plynového rozvodu zjišťoval zapálenýma novinama je opravdu s…
Radek11 27.08.2009 13:31
Radek11
mno, hlavne v ty dutine pod barakem by to byla opravdu sebevrazda upalenim jak vysita. Ale o to nejd…
bahno 27.08.2009 13:49
bahno
Jistěže můžeš tam dát měděnou trubičku. Bacha, ale měkkou http://www.topenivodaplyn.cz/cz/katalog-pr…
Rce 27.08.2009 22:38
Rce
Máš pravdu, to má dělat jen kdo o tom něco ví... ;-)
Rce 27.08.2009 22:33
Rce
Fakt jsem se dost pobavil,co se snese nesmyslů.Pro tazatele aby bylo jasno:NIKDO si nesmí!Sám dělat…
sob 29.08.2009 10:52
sob
Stejně jako se nesmí jezdit víc než devadesát,mít přepad ze septiku do kanalizace,chodit mimo přecho…
fata 03.04.2013 10:34
fata
Po 4 letech opravdu akutní odpověď.
ladaadal 03.04.2013 10:45
ladaadal
Kdyz uz to nekdo exhumoval, tak to uzavru. Predpisy nezakazuji mit lahev po staru pod sporakem, resp…
bahno 03.04.2013 11:13
bahno
Jo tak to seš Bahno dobrej. Já to teď potřebuju taky udělat. Tak prosím napiš, jakou trubičku jsi po…
ANM 20.05.2013 12:52
ANM
Zadnou, jak jsem psal mam bombu pod sporakem. Ne vzdy a ne vsude se to smi, ale kdyz se to smi, tak… poslední
bahno 20.05.2013 21:08
bahno

mno, to by mozna i slo, ale nechci je urcite tahat dvakrat. Ted bych potreboval spachat linku, cimz se zasadne ztizi pristup k reviznimu otvoru v podlaze, cimz ta trubka potom pujde tezko nainstalovat. Takze co sem to pochopil, plyn se taha medenou "trubickou", nejaka 6? 8? mm. Ze bych treba sam natahnul tuhle trubicku a pak by prijel nejakej sefik a na obou koncich to dozapojil, pripadne i nejakou revizni zpravicku vydal?

Záleží, jak je to daleko. Je-li to víc jak tuším 10 metrů, je nutno mít půlcoulovou trubku, kdyby se to táhlo tou měděnou trubičkou (síly cigarety), tak na konci nebude potřebný tlak. Konce se těsní měděným kroužkem. Před plynovým spotřebičem je nutný membránový ventilek. Nemáš-li zkušeností, tak to není sranda, výbuch za služné plynařovi za to nestojí.

to ne, to se na vareni nevyplati a na topeni je to este drazsi nez elektrika, nehlede na to, ze bych musel predelat topeni. Me jde fakt o to, jak a cim tam udelat nejakou "predinstalaci", aby to pak plynar mel jednoduchy. Kdyby to slo tou cigaretovou medenou trubickou, tak bych ji tam nacpal a myslim ze by se plynar nejak nezlobil. Pokud by to melo jit pulcoulkou trubkou, bylo by to horsi, ale asi bych tam soupnoul tu jednu skrz podlahu, a von by si to potom dozapojil(teda pokud bude hubenej, pod barakem dvakrat moc mista neni). Takze jeste otazka - pokud je dovolena dylka ty trubicky 10m, pocitaj se do ni i hadice na koncich? Pokud vim, maximalni dylka hadice je 2m a me by 12m podle vcerejsiho mereni stacilo.

Těch 10 m jsem hodil od boku, nevím přesně a jsem línej hledat normy. Hodně záleží také na počtu ohybů, každý ohyb snižuje tlak. IMHO na 12 m to stačí. Hadice je tlustší, tu bych do toho nepočítal. Moderní hořáky si poradí i s menším tlakem, "sporo" plamen jde u nich štelovat, aby při prudkém přepnutí nezhasínal.

Na 8 metrů se je naopak měděná jediná použitelná. Na víc jak 10 m tak svařované (nesmí se šroubovat jako voda) potrubí, černá ocel, protože trubička by na konci neměla tlak. Záleží také na počtu ohybů. Ta tenká trubička musí být pouze měděná (je tuším pocínovaná, takže vypadá "bílá"), protože ta lze ohnout aniž by vznikly mikroskopické trhliny, které by mohly v ocelové trubičce vzniknout.

BTW před cca 25 lety jsem někde ocelovou trubičku ukrad, měl jsem s ní PB sporák zapojen asi 10 a nevybouchl jsem. Chce to pečlivě objet zapálenýma novinama celé potrubí a všechny spoje, jestli to neuniká. Před tím je vhodné se přesvědčit poslechem, zdali někde to neuniká příliš (nejčastěji u šroubení redukčáku na láhev). Ne, že by to mohlo bouchnout (uvnitř lahve a potrubí není vzduch), ale mohutný vyšlehnuvší plamen může slabší jedince vyděsit. Doporučovaná jarová voda je naprd, drobné pěnění neuvidíš.

mno, hlavne v ty dutine pod barakem by to byla opravdu sebevrazda upalenim jak vysita. Ale o to nejde... asi to cely sam delat opravdu nebudu, furt jenom nevim, jestli tam tu trubicku 8x1 muzu pripavit, nebo je to zbytecna prace a budu sundavat linku a kutat diru po tom, o medi do sberu nemluve.

Fakt jsem se dost pobavil,co se snese nesmyslů.Pro tazatele aby bylo jasno:NIKDO si nesmí!Sám dělat rozvod plynu (jakéhokoli).Pouze firma,nebo dnes i soukromník,s platnou licencí a zkouškami.To že si uděláš "něco dopředu" a že ti to někdo schválí???Je blbá sranda.NEEXISTUJE.

Kdyz uz to nekdo exhumoval, tak to uzavru. Predpisy nezakazuji mit lahev po staru pod sporakem, resp. nekdy a nekde to povolujou - vsechny podminky pro tuhle instalaci jsem splnoval, nechce se mi to uz dohledavat. Zaroven to neni plynova instalace, takze sem si to mohl udelat sam. A tak uz takhle ty 3 roky jedu, k plne spokojenosti.

Jo tak to seš Bahno dobrej. Já to teď potřebuju taky udělat. Tak prosím napiš, jakou trubičku jsi použil, ten odkaz už nefunguje. Potom, co a jak jsi přidělal na konce trubičky. Doufám, tedy, že nemáš jen bombu pod sporákem a propojenou koupenou hadicí? Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru