Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odvětrání obvodového zdiva

Dobrý den,
tohle téma jak jsem tady četl bylo už několikrát probírané. Jsem laik proto jsem se různě ptal a čtu i tady různé názory. Mě teda ještě projektant poradil další variantu odvětrání obvodového zdiva zvenčí a to u paty základu položit husí krk (taky mi radil, že 80 mm stačí, jak už tady bylo psáno)a to celé překrýt nopovou folií, samozřejmě čudlíkama na chalupu. Překrytí zdůvodňoval tím, že vlhkost která půjde od základů a bude stoupat nahoru, jde cestou nejmenšího odporu. Ta která je za nopovou folií mě nebolí, ale ta která je mezi nopovou folií a základem mě zajímá a bude tedy odvětrána husím krkem na povrch a mezerou mezi nopkou a základem, samozřejmě za dodržení pravidel, která už tady byla popsána v jiných vláknech. Další dilema, které mám je vysypání prostoru za nopovou folií štěrkem. V mém případě si myslím, že ho potom nepotřebuji. Pro odvětrání kamenného zdiva z vnitřní strany jsem vykopal podlahy, potom jak už tady bylo jinde popsáno nasypal štěrk a po obvodě stěn natáhl rovněž husí krk 80mm. Kopíroval jsem zdivo co mi dovolil husí krk a takto jsem objel vlastně i příčky. Průrazy přes zdivo a hadice mi čouhají z chalupy ven. No a tady nevím jestli to mám správně. Jak vysoko od země by asi měly být konce hadic. Předpokládám že nad nopkou. A protože ještě plánuju zateplovat, tak nevím jestli průduchy pro husí krky skrz zateplení nebudou mít vliv v zimě na promrzání zdiva v místě otvoru. Další varianta, která mě napadla je jít skrz základ, nopovou folii a vyustit třeba půl metru od chalupy nebo úplně pod základ a nopovou folii a taky vyustit nad terém půl metru od chalupy. Dále mám připraveno v každé místnosti vyustění z vodorovného husího krku na svislý 40mm husí krk. Na jedné stěně tenhle husí krk mám vytažený ke stropu s tím, že půjde protáhnout až na půdu. Ostatní vyustění chci vyvést do přizdívky k původní stěně a nahoře toto zase propojit průduchy s půdním prostorem. Chci využít komínového efektu a tím proudění vzduchu nahoru. Podle jiných vláken tady je to špatně a měly by tam být spíš novodurová trubka, ale nevím jaký průměr, jestli stejný, větší nebo menší než ta vodorovná a jaký vliv na komínový efekt má délka vodorovného potrubí.
Zkušenější opravte mě prosím.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem koupil dost starý přízemní nepodsklepený, vlhkost vizuelně nevidím, jen se mi při podlaze tr…
Antonín Růžička 29.08.2009 09:42
Antonín Růžička
Mohl by jste tady dát odkaz na ten článek o potřebě izolace podzemního zdiva (nebo svejo@seznam.cz).…
pepis 01.09.2009 14:08
pepis
Zdravím, sám nevím, z čeho jsem si to tenkrát oskenoval, posílám, autor originál použil (četl jsem t… poslední
Antonín Růžička 04.09.2009 19:42
Antonín Růžička

Já jsem koupil dost starý přízemní nepodsklepený, vlhkost vizuelně nevidím, jen se mi při podlaze trochu drolí omítky, fasádu nemám a izolovat chci rovněž. Rozhodně ne polystyrenem. Zvažuji montovanou fasádu Novabrik či Decobrik(tj. plastvé desky 1000x400cm imitující režné zdivo) a vatu nebo chytrou dýchací pěnu od LIKOSu Slavkov. Někde jsem viděl, mám i ofoceno zajímavé grafy, byl to článek o potřebě izolovat nejen nadzemní ale i soklové a podzemní zdivo. Izolace nopková fólie + 10cm XPS do 30 až 80 cm nejenže změnila tepelnou bilanci v domě ale vlhkostní charakteristiky podstatně vysušila.

Mohl by jste tady dát odkaz na ten článek o potřebě izolace podzemního zdiva (nebo svejo@seznam.cz). Řeším jak správně zaizolovat kamenný základ, který ve svislé rovině ma kamenné přesahy 20-30 cm. Jak založit nopovou folii, aby nedošlo k poškození a jak toto zateplit, když povrch je značně nerovný. Napadlo mě postupně nerovnosti dorovnávat kačírkem, za to XPS+folie.

Zdravím,
sám nevím, z čeho jsem si to tenkrát oskenoval, posílám, autor originál použil (četl jsem to tak před rokem) nějaký XPS s nopkováním (u nás ve stavebninách to neznají), ale možná bych vyzdil nějakou poúrovňovou kantku a zvenku na ni XPS. Fólii jsem uváděl jen kvůli nopkům, jde o to, aby zůstala přiměřená vzduchová škvírka u soklu a přiměřená vrstva nenasákavé izolace.
Snad jsem dotaz zodpověděl, jinak jsem v dispozici.

Růžička

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru