Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhlazení povrchu betonové podlahy v kuchyni

Zdravím a prosím o radu.
Ve starém panelákovém bytě jsem z betonové podlahy(panel) strhl PVC dlaždice a následně odstranil,za pomocí horkovzdušné pistole, gumové pásy nalepené chemoprénem. Na podlaze pochopitelně zbyly zbytky lepidla a jelikož jsem musel být při odstraňování gumy trochu razantní, tak i škrábance a nerovnosti. Chtěl bych se zeptat jak nejlépe zrekonstruovat povrch podlahy, na který chci pak položit lino.

Pozn:
- Uvažoval jsem o zbroušení bruskou - je to dostačující ?
- Kolega mi doporučil nivelačku, ale ta prý musí mít minimální tloušťku 5mm a to je moc :(

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Vrstva nivelačky stačí i 3 mm i když technologie velí 5 mm.Když odečteš 5 mm gumy,1 mm lepidla a 2 m…
Jabraka 31.07.2009 11:30
Jabraka
Dobrý den,myslím,že tou flexou uděláte více škody než užitku,probrousíte to.Doporučuji vyřazený koto…
Lubomír 31.07.2009 13:34
Lubomír
Děkuji, :) musím přiznat, že toto řešení je mi nejsympatičtější. Akorát by mě zajímalo, jestli je p…
Caesar 01.08.2009 21:56
Caesar
Nevěřte tomu, že nivelačka musí mít minimální tloušťku 5mm. Není tomu tak. Běžně se vyrábí stěrky pr…
sHpy00n 31.07.2009 17:15
sHpy00n
Dobrý den,ta podkladní guma byla o síle tak do dvou milimetrůa velice měkká,něco asi v tvrdosti dušo…
Lubomír 02.08.2009 06:59
Lubomír
Nerad bych se mýlil, ale tuším, že se ta guma používala před více než 20 lety. Možná ještě dál. Osob…
sHpy00n 02.08.2009 10:49
sHpy00n
Při kalkulaci problému se musí brát v úvahu,že i tu gumu musím koupit,nebude levná.Pracnost je také…
Jabraka 02.08.2009 08:23
Jabraka
Tak už to mám hotové. Beton jsem zbrousil ručně starými brusnými kotouči (cca 4h na 12m2) a jelikož… poslední
Caesar 03.08.2009 22:10
Caesar

Vrstva nivelačky stačí i 3 mm i když technologie velí 5 mm.Když odečteš 5 mm gumy,1 mm lepidla a 2 mm čtverců,to je 8 mm původní podlahy.Když dáš 5 mm nivelačky a 3 mm nového lina,jsi na tom výškově stejně.Nanejvýš bych flexou zbrousil největší výčnělky z betonového základu.
JABRAKA

Dobrý den,myslím,že tou flexou uděláte více škody než užitku,probrousíte to.Doporučuji vyřazený kotouč z velké brusky,seženete po velkých zámečnických dílnách,potom na kolena ,kotouč do teplejch na ležato a brousit,jde to rychle a vytvoříte rovinu.Potom vysát a zbylé dírky zatmemit polyesterovým tmelem na auta,plechovka do sta kč.Jde to rychle,tmel tvrdne během několika minut,pak přebrousnout do roviny vibračkou,nebo jen brusným papírem na rovném prkénku.Jinak pak doporučuji pod lino nějakou podkladní gumu,kdysi jsem to dělal doma a dával jsem takovou tenoučkou gumu v roli,má to svůj efekt.Jenže to lino se dávalo na starou dlažbu s vymletými spárami,takže to bylo pracnější,linařská stěrka,aby se spára zacelily,potom přebrousit zmiňovaným brusným kotoučem ,položit tu tenkou gumu a na ní linoleum,je to rovné:-)

Nevěřte tomu, že nivelačka musí mít minimální tloušťku 5mm. Není tomu tak. Běžně se vyrábí stěrky pro tloušťky od 1mm. Ve Vašem případě bych další mechanické očišťování neprováděl. Napenetroval bych podlahu zbavenou volných částic (vyluxovanou) a vyspravil kvalitní nivelační stěrkou.
Nebudu zde uvádět konkrétní výrobky, protože nevím, jestli budou ve Vašem regionu bežně dostupné a bylo by hloupé objednávat přez půl republiky co Vám zde nadiktuji a přitom budete mít o dvě ulice dál k dostání materiál srovnatelné kvality. Zkuste se zeptat v obchodě kde prodávají podlahové krytiny. Určitě budou používat to nejkvalitnější, co je u Vás dostupné. Ostatně bylo by vůbec nejlepší nechat si provést stěrku odbornou firmou. Je to v zásadě jednoduchá operace, nicméně vyžaduje trochu zkušeností a specifické pomůcky.

Dobrý den,ta podkladní guma byla o síle tak do dvou milimetrůa velice měkká,něco asi v tvrdosti dušovky na zaváření duší.Dle mého názoru ta guma doladí ty jemné nerovnosti.Nelepila se,byla dost přilnavá k povrchu,dostal jsem to vše od kámoše linaře,včetně pracovního postupu,byl to velice šikovný kluk,již se na nás dívá s hora.

Nerad bych se mýlil, ale tuším, že se ta guma používala před více než 20 lety. Možná ještě dál. Osobně jsem se s ní setkal jen několikrát, když jsme rekonstruovali byty ze 70. let, ale musím potvrdit, že je mrcha opravdu hodně přilnavá. Tehdy byla jen jednou z mnoha typů podložek pod PVC, protože nebyla technologie k docílení dokonale hladkého, pevného povrchu. Používal se papír, setkal jsem se i s novinovým, již zmíněná guma, petex, později ještě tiros. Dnes už se podložky nepoužívají a PVC se pokládá - lepí přímo na podklad, ať už strojně hlazený beton, nebo na stěrku, když se beton nepovede.

Při kalkulaci problému se musí brát v úvahu,že i tu gumu musím koupit,nebude levná.Pracnost je také dost důležitá.A v neposlední řadě i nepořádek okolo.Pokládat lino bez lepení a na nepevný podklad není dobré.Nivelačka se provede bez problémů,i laik si s tím poradí.Pořádně rozmíchat a pak vhodným nástrojem co nejlíp srovnat.Dokončení si nivelačka provede sama.
JABRAKA

Tak už to mám hotové. Beton jsem zbrousil ručně starými brusnými kotouči (cca 4h na 12m2) a jelikož byly nerovnosti zanedbatelné tak už jsem ho nechal tak. Jako podklad pod lino jsem použil Mirelon 2mm tlustý a musím říct, že jsem velmi spokojen :).

Díky za rady Caesar.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru