Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NPN "darlington" jako nahrada stavajiciho vykonaku?

Potrebuji jednoduse vyresit spinani vetsiho proudu (do cca. 2 - 3A) operacnim zesilovacem nebo 555 casovacem a pod. Doted pro podobne veci pouzivam primo na vystup z daneho IO nejaky vykonak, klasika BD433, zapojeni "spolecny emitor". Nevyhoda ze musim do baze cpat relativne dost mA, napadlo me proto ze bych nahradil ten tranzistor darlingtonem BD679. Myslim ze proudove zesileni bude malinko nekde jinde, cena je docela srandovni a parametry vyhovuje - jen nevim jestli to muzu takhle primo nahradit - samozrejme s omezenim proudu do baze??? Jde ciste o pouziti na spinani - stavy 0 / 1, vede / nevede...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Darlingtony ale nejsou moc vhodným spinačem.Mají poměrně dost dlouhou odezvu,spínací tranzistor má m…
Jabraka 27.07.2009 21:29
Jabraka
alebo rele 12V
lubik 27.07.2009 23:07
lubik
Rele fakt ne :) A viz schema - jde o spinani "jednou za cas" = pomalejsi "prebeh" by zas tolik nevad… poslední
lucifer 28.07.2009 09:52
lucifer

Rele fakt ne :) A viz schema - jde o spinani "jednou za cas" = pomalejsi "prebeh" by zas tolik nevadil. Nicmene uz jsem koupil IRF530 (zbytecne predimenzovano, ale 510 nemeli) a budu experimentovat s tim. Dnes jeste sehnat kus bridlice, odporovy drat mam = upatlat z toho topne teleso, zalit do betonu - atd... ;)

Ad. "pajeni" - pajim uz pres 20 let teliskovymi "mikropajkami" (mam porad "nesmrtelnou" ERS50) - takze se strachovat o nejake citlivejsi polovodice nemusim.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru