Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstarnění železa a manganu

Obracím se na radu zkušených i amatérů. Na chalupě studna - vrt 26 m., voda železo a mangan. Železo barví až po ohřátí vody - rez na všem, mangan - tmavé skvrny, masnota. Dotazoval jsem se různě, ale filtrace je dosti nákladná od
3000.-Kč výše. Moc děkuji za radu.Je nějaké jiné řešení ???

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
aj ja som robil rozbor mám viac mangánu že vraj u staršich studen bežné odporúčanie od vodárov bolo…
majo 16.07.2009 08:33
majo
Jen trochu poopravím - Přívod vody z vrchu, výtok zespodu, na spodním víku zábrana proti proniknutí…
Skipi 16.07.2009 20:40
Skipi
Přívod ze spoda je kvůli vytěsnění vzduch-plynů.Zaplyněná kolona pracuje špatně-tedy nedokonale.Rege…
Jan 25.07.2009 09:46
Jan
Správně Honzo.Vesměs ani není potřeba žádné čerpadlo.Naopak se předřazuje filtr pro zachycení mechan…
Jabraka 25.07.2009 12:30
Jabraka
Chloridy se právě dobře vyplachují po regenerací pokud je výtok na spodní straně, kdyby to bylo naop…
Skipi 25.07.2009 21:24
Skipi
Skipi, Pokud jsi byl u nějaké profesionální výroby demivody,viděl bys v praxi,jak je tato technologi…
Jabraka 26.07.2009 13:23
Jabraka
Tak jsem dnes ráno vyskočil z toho rychlíku jak píšete a vzal si sebou foťák a mimo plán udělal rege…
Skipi 26.07.2009 17:52
Skipi
Ty pytle na poslední fotce je tabletovaná sůl? Automatická regenerace iontoměniče?
čumil_old 29.11.2010 15:15
čumil_old
ANO
Skipi 29.11.2010 18:48
Skipi
Problém, mám ve studně minerálku siřičitanovou, pořídil jsem si katexový 30l filtr, rok to fungovalo…
Robin Fill 09.02.2011 12:10
Robin Fill
Studny jsou zvláštní kategorie vodního zdroje.Kationty to spolehlivě odstraní,pokud ale kolísá obsah… poslední
Jabraka 09.02.2011 16:40
Jabraka

Jen trochu poopravím - Přívod vody z vrchu, výtok zespodu, na spodním víku zábrana proti proniknutí katexu do rozvodu vody. Praní se provádí opačnýn způsobem (něco podobného jak písková filtrace u bazénu). Regenerace u katexu solí, u anexu louhem u obou z vrchu dolů z přívodu do výtoku a do odpadu - je hodně důležitý výplach surovou vodou a jak píše JABRAKA - používání takto upravené vody opravdu jen pro technické účely, protože takto upravená voda je hladová na kationty nebo na anionty které si pak může odebírat z těla a to už je rysk se zdravím (řídnutí kostí atd.)

Přívod ze spoda je kvůli vytěsnění vzduch-plynů.Zaplyněná kolona pracuje špatně-tedy nedokonale.Regenerace se provádí stejným způsobem.Zpětné proplachy jsou spíše používány u filtračních zařízení.Ionexov či katexová kolona není filtr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!§§

Správně Honzo.Vesměs ani není potřeba žádné čerpadlo.Naopak se předřazuje filtr pro zachycení mechanických nečistot.Pro regeneraci se kolona regeneračním roztokem jen naplní a nechá chvíli působit a po vypuštění se propláchne vodou.
A pro odstranění kationtů,je pryskyřice aktivována Na+ ionty.Ty nahradí ionty Fe 3+ a Mn 2+ z vody.Pak je regeneruje roztok NaOH,nebo také NaCl.Ale chloridy se pak hůře vyplachují.
JB

Chloridy se právě dobře vyplachují po regenerací pokud je výtok na spodní straně, kdyby to bylo naopak tak výplach nikdy kvalitně neuděláte (NaCl je těší než voda).
Upravovaná voda by měla také proudit od shora dolů do výtoku kde prouděním zhutňuje vrstvu katexu a tím dochází k lepšímu změkčení, pokud by tomu bylo naopak docházelo by při změnách průtoku k víření katexu a jeho následné unášení s upravovanou vodou, už ani nemluvě o špatně provedeném změkčení (voda by si našla cestu jen v prostoru víření katexu a nevyužila by se celá plocha a objem katexové náplně).
I katexové náplně by se měli před regenerací řádně vyprat, i když jsou před nimi umístěné pískové filtry, přeci jenom vše nezachytí a jemné částice zachyti až následný průtok jemnými kuličkami katexu který se tak zanáší a proto je potřeba před regenerací načechrat, provířit proudem vody nebo ještě lépe probubláním vzduchu od spodku nahoru a zvířený kal vrchem odpustit (klasika jak u pískovych filtrů).
Do nejvyššího místa se umisťuje odvzdušňovací ventil (ruční nebo automatický) který zaručí řádné zaplavení celého oběmu vodou.

Skipi,
Pokud jsi byl u nějaké profesionální výroby demivody,viděl bys v praxi,jak je tato technologie technicky provedena.Z tvých slov vidím,žes to viděl jen z rychlíku.
Výplach odpadů z iontoměničů je právě v tom,že se odstraňují soli právě těch kationtů(nebo aniontů),které stanice pochytala.Tedy v tomto konkretním případě chlorid železitý a manganatý.Jen ke konci regenerace je nutno zbavit kolonu i zbytků regenerační soli.
JABRAKA

Tak jsem dnes ráno vyskočil z toho rychlíku jak píšete a vzal si sebou foťák a mimo plán udělal regenerace (jinak by vycházela na zítřek). Každá regenerace ma tři fáze: praní(viz foto co katex pochytá ještě po pískových filtrech a to je voda pitná z vodovodního řádu), vlastní regenerace a výplach. Takováto a i trošku modernější zařízení (bohužel z těch foto raději ne - trochu firemní nouhau) obsluhuji cca 15 let a regenerace na těchto zařízeních se provádí 2 až 3x týdně. Na fotkách je to nejstarší zařízení, ale právě na něm je alespoň vidět jak to pracuje.
S pozdravem Skipi

Studny jsou zvláštní kategorie vodního zdroje.Kationty to spolehlivě odstraní,pokud ale kolísá obsah aniontů,obzvláště dusitanů,musiš stanici doplnit ještě sloupcem anexu.Ale spíš si myslím,že ti do studny pronikají nějaké bakterie,nebo něco z hnojení okolních polí.Ve městech i nezabezpečená senkrovna.Nezbyde než nechat zanalyzovat na hygieně.Pak trochu SAVA do studny a můžeš znovu pít vodu.Nebo kupovat na pití PET vodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru