Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Se sešlápnutou spojkou. Šetří to baterii, zvláště v zimě, kdy je olej v převodovce hustší a starter…
Prasak 12.04.2009 22:32
Prasak
no,tak za prvé,vím,že na přejezdu je třeba dávat 1,start,atd,ale přišlo mi to srandovní,když dojde z…
valsoraj 13.04.2009 06:34
valsoraj
Start se spojkou se učí už v autoškole a asi to není jen tak pro nic za nic. Nejen kvůli úspoře bate…
Prasak 13.04.2009 10:48
Prasak
Ale já teď moc nerozumím,já nemachruji,je tady poradna,chtěl jsem poradit a hned je plno názorů,mimo…
valsoraj 13.04.2009 10:55
valsoraj
To o tom machrování nebylo na tebe. Chtěl jsem jen poukázat, že jsou i takoví lidé, třeba právě tako…
Prasak 13.04.2009 11:53
Prasak
Myslím že prasák to popsal navýsost správně a výstižně. Ježiš lidi kde to sme. Neznám tedy ve svém o… nový
SE SPOJKOU 21.07.2011 12:31
SE SPOJKOU
Tak po dvou letech už snad párkrát nastartoval, ať se spojkou, nebo bez ní, že ano. Ale tahat ven dv… nový
Prasak 21.07.2011 20:05
Prasak
Tak já nevím co se tady řeší,favorita mám před barákem pár let,přidělal jsem vypínač,protože když se… nový
valsoraj 21.07.2011 21:16
valsoraj
Imobilizer mi občas taky blbne, stačí vyndat klíček a strčit ho tam otočený o 180° (kolem podélné os… nový
Prasak 21.07.2011 21:48
Prasak
Promin, ale mě se ten příspěvek objevil v prvním seznamu skoro nahoře, a nekoukal jsem na datum. nový
SE SPOJKOU 22.07.2011 23:04
SE SPOJKOU
Jo, sorry, už to vidím, někdo to vytáhnul na světlo ještě před tebou, je to úplně dole. nový
Prasak 23.07.2011 10:48
Prasak
Se spojkou, jako každé auto se spojkovým pedálem. Bohužel, i dnes se najde hromada vohnoutů, kteří š… poslední
Martin79 29.07.2011 21:25
Martin79

no,tak za prvé,vím,že na přejezdu je třeba dávat 1,start,atd,ale přišlo mi to srandovní,když dojde zrovna na přejezdu benzín,komu se to zvás stalo??To je tedy sakra náhoda,ale to je jedno,mě fakticky zajímá,proč dát start se spojkou,??Dnes jsem tyto rady sdělil jednomu známému,tak se tak rozčiloval ,že je to blbost,start se spojkou nic nešetří,prý naopak kazí ložisko,tak teď nevím kdo má pravdu,nejsem servisák,nerozumím moc motorům,mám auto půl roku a najeto teprve přes 2tisíce km,to je ještě málo,právě,že je tolik názorů,tak se ptám,co je lepší,někdo mi sděluje,že když je neutrál a startuji,tak nemusí být spojka sešláplá,neboť je převodovka stejně vyplá a nešetří se ani startér ani motor,jinak děkuji za rady.

Start se spojkou se učí už v autoškole a asi to není jen tak pro nic za nic. Nejen kvůli úspoře baterie, ale hlavně kvůli zapomenutýmu zařazenýmu kvaltu. Taky učí to, aby se před startem brnknulo rukou bočně do šaltrpáky, aby se řidič ujistil, že tam je skutečně neutrál, ale spousta lidí prostě jen machruje a z principu tyto školní poučky ignorují, oni jsou přece velcí borci na to, aby je někdo poučoval.
A jak jsem psal - zvláště v zimě je olej v převodovce tuhej a baterce to rozhodně nepřidá. Až jednoho studenýho dne nenastartuješ, tak si vzpomeneš.

Ale já teď moc nerozumím,já nemachruji,je tady poradna,chtěl jsem poradit a hned je plno názorů,mimochodem,nevím,ale ani jednou co mám auto,jsem neměl při startu kvalt,vždy jsem nezapoměl hodit neutrál,stím problém nemám,ale ještě jedna věc,autoškola,mě nenaučila nic,nic mi neřekli o startování se spojkou ATD,víte jak mě učili v autoškole tady v Bohumíně?,poprvé jsem sedl ve špičce do auta,nevěděl co dělat,jak jezdit a hned mezi auta,poraď si sám,ani mě neučil značky,prý nauč se vše sám.O nějakém vysvětlení o startu vůbec nic,jen vzali prachy a je to.

To o tom machrování nebylo na tebe. Chtěl jsem jen poukázat, že jsou i takoví lidé, třeba právě takoví, kteří startují bez spojky a mají pro to tisíc jiných důvodů, i když malicherných.

Jestli tě to neučili, tak je to škoda, protože pak člověk na spoustu věcí musí přijít sám a často za velkých bolestí (právě třeba zapomenutej kvalt, tisíckrát nic a potisící první tam ten kvalt zapomene).
Dost záleží na instruktorovi, ten co jsem s ním jezdil já, sice občas používal drsnější metody, ale zato účinné a nebylo mu tak úplně jedno, jaký řidiče z nás udělá. Třeba přehlídnutou STOPku nikdy nepřešel jen s komentářem, ale vždy nám nekompromisně dupnul na brzdy.
Jestli to měl tvůj instruktor na háku, tak je to holt blbý, teď už s tím nic neuděláš. Už můžeš jen sbírat zkušenosti, svoje i ostatních a záleží jen na tobě, co si z nich vybereš.

A ještě jednu malou poučku můžu přidat k tomu, proč se spojkou - v zimě na parkovišti nezatahuji ruční brzdu, ale nechávám jen zařazenou jedničku. To proto, že když mrazem zatuhnou lanovody, zůstanou i při povolení brzdy přitažený a zbytečně se dřou a ničí. Časem se z toho stane zvyk a všude parkuji se zařazenou jedničkou. No a pak raději automaticky startuju se spojkou.

Myslím že prasák to popsal navýsost správně a výstižně. Ježiš lidi kde to sme. Neznám tedy ve svém okolí někoho kdo by startoval bez spojky. Tam už jde jen o ten zvyk, já jsem bez spojky startoval jen jednou z venku vozidla kdy jsem byl nohama na zemi, bylo to v garáži u zdi když jsem něco opravoval a dveře nešli dostatečně otevřít. Tak abych se tam necpal. Co se týče ruční brzdy, tak tu já zásadně používám jen při jízdě při zapnutým motoru, když lezu ven z auta. Pokud stojím na křižovatce přidržím si nožní brzdu, každej tam rve ruční a přitom na prd, hlavně ženy rvou ruční brzdu v létě v zimě na každej rovince což taky nikdy nepochopim. Výsledkem je že sem na ruční brzdu svého vozu ještě nemusel sáhnout, protože jí používám fakt minimálně a citlivě oproti jiným. JO A KDO TVRDÍ ŽE SE PŘI STARTOVÁNÍM SE SPOJKOU OPOTŘEBOVÁVÁ LOŽISKO MÁM PRO NĚJ ARGUMENT: NASTARTUJETE A PAK CO? STEJNĚ SE MUSÍTE ROZJET A TU SPOJKU TAK JAKO TAK SEŠLÁPNOUT, JÁ JÍ SEŠLÁPNU JEN O NĚCO DŘÍV ALE VE VÝSLEDKU JI POUŽIJEME OBA TAK JAKO TAK. Tak čau!!

Tak já nevím co se tady řeší,favorita mám před barákem pár let,přidělal jsem vypínač,protože když se nejede tak tři dny a prší,tak už nenastartuje,někde asi zkrat,takže vypínač,mám i octavii,tam mi to nastartuje i po dvou měsících v zimě!!byl jsem překvapený,že mi přišla odpověď na starý dotaz.jinak octavii mám 1.8 benzín,jezdím na tom rok,poruchy?,zlobil central,dvakrát mi blikal imobolizer,nechápu proč, přestal až když jsem otevřel všechny dveře a zase zavřel.

Se spojkou, jako každé auto se spojkovým pedálem.
Bohužel, i dnes se najde hromada vohnoutů, kteří šlapou při startování dokonce na pedál akcelerace, nebo dokonce s pedálem "pumpují". Většinou to jsou škodovkáři, co jsou zvyklí na svou bývalou stodvácu, a nevědí že u stříkačky se při startování na pedál plynu NEŠLAPE!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru