Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na rozpraskanou a netěsnou obezdívku komínu ?

Obezdívka je dělaná z nějakých bílých cihel a na to jsou přilepené červené lícovky, které už odpadávají. Bílé cihly už se taky drolí. Komínama už začíná při velkém dešti zatékat do baráku. Dočasně jsem to vyřešil obalením igelitem, ale chci to udělat pořádně.
Stačí to normálně omíntout, nebo je lepší to napatlat nějakou hydroizolací, nebo snad zacementovat ? Prý se to i nějak zpěvňuje perlinkou ...

Předmět Autor Datum
Ono jde spíš o to, jak moc je to rozsypané dovnitř k díře. Kdyby šlo jen o venkovní vrstvu, tak asi…
čumil_old 02.04.2009 17:14
čumil_old
Volné pokračování navazující na čumila. Pokud se komím peleší zvenčí, musíte mít před opravou stopro…
sHpy00n 02.04.2009 18:43
sHpy00n
Kominík minulý rok všechny komíny čistil a neříkal nic. Vevnitř ta roura (?) porušená není a ani zve…
Riccardo 03.04.2009 14:23
Riccardo
Kyselé spaliny - to nechápu ? Ty jdou přece komínem nahoru, ne ? Když třeba prší a kyselá spalina s…
čumil_old 03.04.2009 18:38
čumil_old
V tom případě mi přijde, že jsou vhodné stříšky nad ústím komína (konečně chápu, na co jsou) a vrchn…
Riccardo 03.04.2009 19:53
Riccardo
Ono to je sporné. Stříšky brání stékání sazí po komíně, ale zase mohou rušit tah komína. Když to zko…
čumil_old 03.04.2009 20:38
čumil_old
Toto sa sice netyka priamo riesenia tohoto problemu, ale uvediem to tu kedze je to taka skusenost z…
poihu 03.04.2009 22:14
poihu
A este by som dodal ze dymovod kominu je urobeny z glazovanych kameninovych rur zalievanych postupne…
poihu 03.04.2009 22:24
poihu
Dotazem na několikero řemeslníků co se opravami komínů zabývají jsem zjistil, že všichni to dělají t… poslední
Riccardo 29.09.2009 12:39
Riccardo

Ono jde spíš o to, jak moc je to rozsypané dovnitř k díře. Kdyby šlo jen o venkovní vrstvu, tak asi ohodit po odstranění oněch cihliček(možná že ty urychlily ten rozpad uzavřením povrchu), s izolací moc neriskovat, komíny se sypou vlivem kyselin ze spalin.
Raději víc vápennou maltu, neb se to s kyselinami vzájemně neutralizuje.
Jestli je to na prach, tak venkovní Potěmkinova víska sice bude vypadat hezky, ale riziko požáru a přiotrávení spalinami se tím nesníží.

Volné pokračování navazující na čumila. Pokud se komím peleší zvenčí, musíte mít před opravou stoprocentní jistotu, že je zevnitř v pořádku. Tohle posoudí jedině kominík. Nikdo jiný. Pozvěte si kominíka na kontrolu, on posoudí statiku a celkový stav komínového tělesa a řekne jestli je možné sanovat a opravovat, nebo bourat, ať už jen kominovou hlavu, nebo celý komín.
Pokud postačí oprava, pak navrhuji sejmout zbylé lícovky, mechanicky odstranit nesoudržné, nadrolené částice, uzavřít vhodnou penetrací a sanovat povrch cementovým postřikem. Pak buď omítnout, nebo opláštit měděným plechováním. O omítku se budete muset čas od času postarat a ošetřit ji, opláštění je bezúdržbové a věčné.
CINK

Kominík minulý rok všechny komíny čistil a neříkal nic. Vevnitř ta roura (?) porušená není a ani zvenčí ta obezdívka nevypadá tak špatně.
To že to zatéká obezdívkou jsem poznal až tehdy, když jsem to na 1/2 roku zkusmo obalil igelitem. Jinak jsem byl přesvědčený, že to jde střechou.

Takže si myslím, že bych to prostě omítnul. Ale myslím, že obyčejnou omítkou, byť třeba fasádní, bych to dělat neměl, když chci, aby to odolávalo větru dešti ?
Kyselé spaliny - to nechápu ? Ty jdou přece komínem nahoru, ne ?
Si říkám, když to vydrželo 15 let tak jak to bylo, tak přece nějaká vodovzdorná omítka musí stačit, ne ? Případně vyztužit perlinkou ?

Kyselé spaliny - to nechápu ? Ty jdou přece komínem nahoru, ne ?

Když třeba prší a kyselá spalina se potká s vodou, nebo u příležitosti tzv. rosného bodu spalin ve studeném komíně, dají se dohromady(big lowísek) a plod tohoto chvilkového setkání se jmenuje kyselina.
Ta většinou trpí nutkáním se nějak odreagovat a stát se méně agresivní a tak se neutralizuje s maltou a cihlami k jejich velké škodě. Zkrátka rozežere komín.

Ono to je sporné. Stříšky brání stékání sazí po komíně, ale zase mohou rušit tah komína. Když to zkondenzuje v komíně je ti stříška na nic. A udělat kyselinoodolnou obezdívku komína, to je to co se dnes kupuje od schiedelů jako komínová stavebnice.
Komíny jsou hodně namáhaná část baráku. I když to vyzdíš čímkoli, tak se najde spára, do ní zateče voda, v zimě zmrzne trochu to zvedne, chytne se tam mech a za dalších 15 let jsi tam kde dnes a budeš opravovat.
To je takový koloběh majitele nemovitosti.

Toto sa sice netyka priamo riesenia tohoto problemu, ale uvediem to tu kedze je to taka skusenost z praxe. Ja mozem kazdem doporucit na obmurovku (obezdivku) kominu pouzit len a jedine samotove tehly. Byvam v baraku cca 15 rokov starom s takto postavenym kominom zo samotovych tehiel a ten komin je za tie roky stale ako novy. Totizto samot je sam o sobe kyselinovzdorny a mrazuvzdorny, co sa prave velmi hodi na stavbu kominu. Naokolo bolo v tom case postavenych este kopu dalsich rodinnych barakov, ale len my jediny mame komin samotovy. Ostatny majitelia maju kominy postavene bud z bielych cementovych tehiel, alebo klasickych cervenych palenych. Ani jeden komin tu naokoli takto postaveny neni taky ze by nebol za tych 15 rokov poskodeny. Vsetky su opukane a scernane okrem toho nasho samotoveho. Uplne najhorsie su na tom tie kominy z bielych cementovych tehiel (to bola v tom case taka modna zalezitost, tak to ludia vsade pchali), niektore su na tom tak zle ze by snad mohli aj v dohladnej dobe padnut.

A este by som dodal ze dymovod kominu je urobeny z glazovanych kameninovych rur zalievanych postupne zbytkami malty co ostavali pocas stavby, a kamenina je tak isto kyselinovzdorna a mala by byt myslim aj mrazuvzdorna. Takze takyto komin je zvnutra i zvonku kyselino i mrazuvzdorny. Lepsi komin sa asi uz ani neda postavit.

Dotazem na několikero řemeslníků co se opravami komínů zabývají jsem zjistil, že všichni to dělají tak, že vyfrézují opadávající kusy malty a cihel, zalepí nejprve díry flexibilním lepidlem na dlažbu, do kterého vtlačí perlinku. To pak přetáhnou ještě další vrstvou lepidla a natřou fasádní barvou. Vršek se udělá buď s přesahem a drážkou vespod nebo se na okraj nalepí plechové pásy vhodně ohnuté.
Tak jsem to taky udělal ...
Udvidíme, jak dlouho to vydrží. POkud víc než 10 let, tak budu spokojen.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru