Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení zářivky

Zdravím
prosím o popis jak zapojím zářivkové těleso na 2 trubice 2*36w, mám to do garáže místo žárovky, jsou tam jen 2 dráty kam který příjde? uznačení u čokolády v tělese je viditelné díky všem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ehm, teleso mas zapojeny(rozumnej, starter, tlumivka a trubice)? Pokavad ano, mel bys to zvladnout s…
bahno 12.02.2009 22:10
bahno
to jsi krásně popsal ,ale asi tohle nechtěl slyšet. myslím že zářivkové těleso má jako komplet a jde…
mik.miky 12.02.2009 23:12
mik.miky
Je to tak, pokud by od vypínače vedli 3 fousy, je to bez problémů, jde mi jen o správné zapojení pok…
Michalll 13.02.2009 08:27
Michalll
od vypínače ti povedou 3 fousy jedině zázrakem. Z krabice rozvodnice možná ano. Ale od vypínače, kdy…
paul 13.02.2009 09:53
paul
Me vedou od vipinace 3 fousy a mam tam cerny, cerveny a zlotozeleny tak jak mam zapojit zarivku kdyz…
muchyn 15.01.2020 18:57
muchyn
Kde se tam bere červený? Taková barva se v silových el.kabelech nepoužívá. Nejde spíše o hnědý? Poku… poslední
George63 16.01.2020 10:16
George63

ehm, teleso mas zapojeny(rozumnej, starter, tlumivka a trubice)? Pokavad ano, mel bys to zvladnout sam anebo si na to radeji nekoho pozvi... pokavad ti jde o zapojeni toho telesa, je to tak, ze od faze jde drat do tlumivky, od tlumivky k jednomu polu trubice(na jedny patici jsou dva draty, tak k jednomu z nich), pres trubici k nulaku. Na ty dva zbyli poly(na kazdy strane trubice jeden) pripojis starter. Funguje to tak, ze starter to zkratuje, cimz zhavi draty v trubici a pomahaji odparit rtut. Pak ten starter rozpoji(bimetal), cimz tlumivka hodi napetovou spicku a zapali vyboj. Nasledne skrz trubici jde proud omezeny impendanci ty tlumivky a trubice sviti, pri kterezto prilezitosti zkratuje starter. Pro eliminaci ty jalovy slozky dane tlumivkou by k tomu celymu mel bejt paraelne zapojenej kondenzator, ale neni to zivotne nutny(prosim, nekamenujte me). Tak, a ted uz vis vsechno o zapojovani zarivek a jejich fci.

od vypínače ti povedou 3 fousy jedině zázrakem. Z krabice rozvodnice možná ano. Ale od vypínače, když bude dvojitej, tak jedině 2.
Jestli jsem to dobře četl, tak nikde nevidím barvu vodičů, to za 1.
Pokud tam máš fousy 2 a nevíš který je fáze, poslouží fázová zkoušečka.
Až to zjistíš tak ten vodič pčijde na svorku L pokud je to označeno.
Druhý vodič nejdříve na svorku ZEM a pak na svorku N.
Podle nového by na světlo měly jít vodiče 3 v barvách černá (hnědá, nebo čedá)- fáze, tmavě modrá- zpětný vodič, a zelenožlutá- ochranný vodič.

Kde se tam bere červený? Taková barva se v silových el.kabelech nepoužívá. Nejde spíše o hnědý? Pokud by to tak bylo, pak je ale stejně potřeba ověřit, aspoň doutnavkou, zda je fáze za vypinačem ten černý (nejspíš) nebo ten hnědý. A pak je zase otázka, jak je přívod k tomu svítidlu starý a zda je vodič nulový pracovní oddělený od nulového ochranného (soustava TN-S). Takže, žlutozelený zapojit na svorku PE (ochranná nula) a pokud by byl ten černý fáze, tak jej připojit na svorku L (pochopitelně při vypnutém vypínači, ale lépe jističi), pak připojit na svorku N ten hnědý a zkusit, zda svítidlo bude svítit. Pokud ne, tak je provedení v soustavě TN-C (společná nula pracovní a ochranná) a tak pak hnědý nezapojovat a provést klemu mezi PE a N. Pokud by byla fáze ten hnědý, tak postupovat obdobně s vyloučením toho černého. Ale pokud tomu moc nerozumíš, raději řekni nějakému elektrikáři. "Elektrika nezraňuje, ta pouze ZABÍJÍ!"

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru