Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba RD - kolko to stoji a ine otazky

Ahojte.

Prosim o rady v takejto veci - tento rok chcem zacat so stavbou RD. 2 podlazia, celkova uzitkova plocha cca 140 m2, plocha strecha so spadom. Plan je, ze si budem stavbu riadit sam v tom zmysle, ze si na kazdu etapu "najmem" prislusnu partiu.

1. Kolko stoja orientacne jednotlive etapy (deka, hruba stavba, instalacie, strecha a podobne)? Tu velmi privitam osobne skusenosti stavebnikov.

2. Ti, co ste uz stavali alenbo staviate, aky material ste pouzili na mury, priecky a strechu? Rozhodli by ste sa druhykrat rovnako?

3. Co sa tyka projektu, relativne presne viem a som schopny nakreslit, ako chcem, aby dom vyzeral vzhladovo a dispozicne. Mozem urobit nieco take, ze pridem za projektantom s tym, aby mi vypracoval projektovu dokumentaciu (pre ucely stavebneho konania a samotnej stavby) na zaklade mojich specifikacii? Ide mi o to, ci to nie je nejaka poziadavka, ktoru mi projektant zavrhne s tym, ze to vsetko musi "nakreslit" on od piky.

Dakujem velmi pekne a prajem pekny den.

Předmět Autor Datum
Bud zdrav 1) to ti nikdo nerekne, protoze to zavisi od tolika parametru, ze zkusenosti kohokoliv jin…
bahno 02.02.2009 14:22
bahno
Ahoj a vdaka za reakciu. Stavias pasivny dom? 4 mesiace sa mi zda ako dost dlha doba. Je to normal…
pilot 02.02.2009 16:22
pilot
Pokud chceš něco levného, je k nalezení bedna v bedně, to je majitelem uváděný název a dával (myslím…
kejki3 04.02.2009 20:45
kejki3
no já sdělím zase mou zkučenost Dohoda s projektantem pro mě byla mučení,trvalo zhruba 7 měsíců než…
slugger 02.02.2009 21:10
slugger
Ahoj a vdaka za odpoved. Tvoj podorys je takmer identicky s mojim. Volil by si znovu Ytong?
pilot 03.02.2009 03:11
pilot
Bod 1. se nedá odpovědět ani náhodou. Rozdíly můžou být až v řádech - takové číslo ti bude naprosto…
L-Core 02.02.2009 22:57
L-Core
1. Hrubá stavba je asi to nejlevnejší a nejrychleji rostoucí co tě na stavbě domu čeká.Cena se oprav…
Schizo 03.02.2009 08:51
Schizo
A to vazne? Me pouze zakladova deska 103 m2 prisla na 350000. delal jsi to prs firmu nebo svepomoci?
tomikcz1 26.04.2009 10:17
tomikcz1
Samozřejmě, že svépomocí. Ale deska byla pouze pod přístavbou a to je jen 42 m2.Základy vyhloubilo J…
Schizo 27.04.2009 13:27
Schizo
Ahoj! Stavel sem si RD o rozmerech 8x9m a ktomu prilehlou garaz 7x4m svepomoci a cenovka je 1200000,… poslední
peca 27.04.2009 17:16
peca

Bud zdrav
1) to ti nikdo nerekne, protoze to zavisi od tolika parametru, ze zkusenosti kohokoliv jinyho jsou ti prd platny

2) stavim, ale velmi neortodoxne a timpadem ti moc neporadim. Pricky sadros, aby sli kdykoliv lehce zrusit a udelat jinde.

3) Z vlastni zkusenosti - jsi vicemene idealni zakaznik, vis co chces a projektant je tu jenom od toho, aby to doladil. Ty si to nacrtnes, treba ve SketchUp- u a on z toho nakresli barak. Je mozny, ze ti rekne ze neco neni mozny(treba dvere z hajzliku vedouci do mistnosti s kuchyni, stropy nizsi nez 2,4 a tak) a taky je mozny ze se ti bude snazit neco rozmluvit a nebo te ukecat k jinymu reseni. Je dobry ho poslouchat, ale zase ne ve vsem a taky je dobry kontrolovat jeho praci a vcas ho donutit predelat veci tak aby to bylo podle tvych predstav. No a na zaver - me projektanti kreslili barak cca 4 mesice(+ 4 mesice obcasnych "doladeni" aby to sedlo i uradum, obvykle prepsat 1 vetu, doplnit 1 nadpis a tak. obvykla byrokraticka buzerace), zaplatili sme za to kousek pod 100kKc s DPH a myslim ze to za to stalo - dodrzeli moji venkovni dispozici, uvnitr dodrzeli zadani 2+1 s 1 hooodne velkou a pritom to doladili tak, ze je to mnohem lepsi nez to co sem chtel puvodne a z venku to doladili jedna basen, takovy to "sladeni"... proste to za ty prachy stoji.

Pokud chceš něco levného, je k nalezení bedna v bedně, to je majitelem uváděný název a dával (myslím na Livingu) k dispozici i rozpočet. A hrubá stavba je fakt nakonec to nejsnazší a cenově míň než půlka. Ty maličkosti potom jako když nepřibývají a stojí spoustu pěněz. Instalace sítí, nátěry, podlahy....

no já sdělím zase mou zkučenost
Dohoda s projektantem pro mě byla mučení,trvalo zhruba 7 měsíců než jsme k něčemu dospěli a mohlo se něco dít.
Co se týká stavby samotné,tak vše realizuji svépomocí.Na stavbě zatím nesahla cizí ruka a vyšla mě včetně střešní krytiny(pálené) na 350tis.V ceně jsou zahrnuty výdaje od první čáry na papíře,až po nynější stav.Stavba je pod střechou bez oken,zdivo Ytong 37,5,stropy dřevěné.Dům je dvoupodlažní o rozměrech 12*6m.
Materiál jsem vždy poptával aspoň u 10 dodavatelů,a pokud máš možnost nakoupit přes něčí živnost,je to veliké +.
Každý mi tvrdil že i když budu dělat vše sám,tak se stejně dostanu tak na 1,5 mil.,
můj hrubý propočet odhaduju tak na 750tis.
Z toho plyne,že neni podstatné se ptát a nechat si poradit,ale dobře počítat.Jen chci podotknou,že nesbírám to nejlevnější na trhu a beru v potaz,že v domě budu bydlet nejspíš nadoživotí.

1. Hrubá stavba je asi to nejlevnejší a nejrychleji rostoucí co tě na stavbě domu čeká.Cena se opravdu jen těžko odhaduje, záleží totiž na mnoha faktorech.
Já osobně přistavoval 9m x 3,5m a celé patro nad RD 12m x 9m + zimní zahrada 3,5m x 3m .Hrubá stavba včetně základů pro přístavbu a zimní zahradu + vnitřní příčky byla za 3 týdny a stála mne 350 000 .

2. Porotherm Winerberger . Ano , použil bych ho i podruhé .

3.Taky jme měli přesnou představu o tom co a jak. Projektant to ale nakreslil sám a samozřejmě podle norem . Kontaktoval a oběhal pak ještě plynárny-kanalizace-energetiku-vodohospodáře-telec om .... Všechno dohromady stálo 35 000 Kč a bylo to za měsíc hotový . Bohužel, jsme se poté co byla hrubá stavba tak ze 70% dokončena rozhodli pro dosti radikální změnu ( místo podkrovních místností celé patro ) a tak ještě následovalo překreslení za 10 000 Kč pro kolaudaci .

Zatím mne stavby stála 1 300 000 Kč - je to cca 175 m obytné plochy. ¨

STAV : hrubá stavba včetně izolací, komplet střecha ( Bramac )včetně okapů a klempířiny,Eurookna + dveře včetně balkonových, odpady , voda, přívod plynu, rozvody elektriky, kompletní stropy ze sádrokartonu .

Samozřejmě, že svépomocí. Ale deska byla pouze pod přístavbou a to je jen 42 m2.Základy vyhloubilo JCB za 2,5 hodiny a 2000 Kč. Hrubou stavbu už zdila firma, 3 zedníci a já + někdo jim přidával. Šlo to jako po másle.

Ono se říká, že mixem je to lepší, rychlejší a že si doma nikdy nenamícháš takouvou směs, ale vím, že pokud je nekontroluješ na každým kroku ojebou tě na množství a jak poznáš co přivezli. Nekamenujte mě, ale mluvím ze zkušenosti velice dobrého známého. Kubík sem a kubík tam a jeden mix je někde načerno u známého :)

Ahoj! Stavel sem si RD o rozmerech 8x9m a ktomu prilehlou garaz 7x4m svepomoci a cenovka je 1200000,-.Nevim na cem sem mohl jeste usetrit,ale myslim ze muzu byt spokojen.Stavel sem z tvarnic Ytong a prace s nimi uplne jednoducha! Deska vyslo kolem 90000,- a hruba stavba material kolem 110000,-.Je to ale jiz dva roky na zpet,takze cenovky jsou ted uplne nekde jinde. Tezko radit,ale aspon tak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru