Předmět Autor Datum
nevim jestli uz se to zmenilo, ale ackoli se zda cisticka ekologictejsi a prospesnejsi tak e kolem n…
vydra 06.11.2008 08:43
vydra
Ono jak kdy. Záleží na tom, co s tou vyčištěnou vodou budeš dělat. 1) Vyčištěná voda se bude akumul…
rokator 06.11.2008 09:18
rokator
Živiny ? Jo, ale musíš zdravě jíst ! :-)
Riccardo 25.03.2009 13:43
Riccardo
Máte někdo zkušenosti s použitím bakterií do septiku? Dá se potom tato voda běžně a hlavně legálně v…
Kilja 06.11.2008 11:52
Kilja
To sousední pole je tvoje nebo cizí?
L-Core 06.11.2008 13:10
L-Core
družstva, proto se ptám, jestli je to legál
Kilja 06.11.2008 16:17
Kilja
Tak se zkus dohodnout, je to přírodní kvalitní hnojivo, tak by třeba byli rádi...
rokator 06.11.2008 21:43
rokator
Po tmě ano, za světla ne.
Remca 06.11.2008 13:40
Remca
Kdyby mi soused lil i nezávadnou močku na pole, jdu mu hned dát po tlamě 3-[
L-Core 06.11.2008 16:13
L-Core
Zmámej tomu říká "pustit na noc konvalinky" = odčerpávat tekuté ze septiku ... :-D
veckoo 06.11.2008 18:31
veckoo
Řešil jsem stejný problém a nakonec jsem se rozhodl pro ČOV . Po ne zrovna dobrých zkušenostech znám…
Schizo 07.11.2008 10:00
Schizo
Dnes už nemáte na výběr. Podle platné legislativy vám septik u novostavby nikdo nepovolí (kokneckonc…
Dan01 10.11.2008 22:09
Dan01
Buzerace, buzerace buzerace. Jsem zvědav, jak babičky a dědové, bydlící sami na venkově, kteří měli…
Rce 25.03.2009 23:37
Rce
Alternativa k povinné ČOV je(Dan01) a jmenuje se "pevná jímka" k vyvážení. Před 5ti lety jsem tímto…
Noe 26.03.2009 13:47
Noe
[][]Martine,k pevné jímce jsme vybudovali kořenovou čističku přebytečné tak zvané šedé vody.Pokud je… poslední
Jabraka 05.04.2009 23:57
Jabraka

Ono jak kdy. Záleží na tom, co s tou vyčištěnou vodou budeš dělat.

1) Vyčištěná voda se bude akumulovat na pozemku - nejedná se o vodní dílo, stačí ti jen hydrogeologický průzkum aby se potvrdilo, že tvůj pozemek je dostatečně velký na to, abys naakumulovanou vodu spotřeboval třeba na závlahu. Přebytek je možné vyvézt třeba hovnocucem, já to zatím řeším tak, že hodím hadici k sousedovi - samozřejmě po domluvě :-)

2) Vyčištěná voda opouští pozemek (do kanalizace, do potoku apod.) - jedná se o vodní dílo a na to je moc papírů a mohou být problémy s povolením.

My jsme se rozhodli pro variantu 1, máme v zemi nádrž na 18 m3, do které máme svedenou vyčištěnou vodu z ČOV i dešťovku z baráku, po dokončení bude mít zahrada asi 1000 m2, většinou tráva, takže to bude bez problémů spotřebováno na závlahu.

Voda se bude pořád zdražovat a zalévat zahradu pitnou vodou je docela blbost. Nehledě na to, že i ve vodě z ČOV zůstávají nějaké živiny a tráva krásně roste :-)

Řešil jsem stejný problém a nakonec jsem se rozhodl pro ČOV . Po ne zrovna dobrých zkušenostech známých se septikem . Je nákladnější na údržbu ( musí se častěji vybírat tuhé nečistoty ) a následně měnit náplň filtru . A také musí být dobře řešeno odvětrání, jinak hrozí zamoření smradem . U ČOV je zase fakt, že je energeticky náročnější a po čase taky může odejít kompresor, což je investice. A také dělá hluk, doporučuje se dávat dále od domu, nebo alespoň od ložnice a pokojů, kde se spí . Její nesporná výhoda je téměř čistá voda, kterou lze bez obav zalévat, jak již bylo zmíněmo výše .

Dnes už nemáte na výběr. Podle platné legislativy vám septik u novostavby nikdo nepovolí (kokneckonců korupce ale stále kvete). připadá v úvahu jen čistička a to řádně provozovaná - připravuje se novela vodního zákona, kdy provozovatel ČOV bude muset fukčnost ČOV za určité období prokázat odevzdaným vzorkem odpadních vod. Pro ty, co mají "přepad septiku", případně čerpají splaškovou vodu kamsi - jsem zvědav, co budete dělat, až k vám příjde kontrolní prohlídka ve smyslu § 133 zákona č. 183/2006 Sb., v platném znění, zda je stavba užívána jen stanoveným způsobem, zejména pokud jde o způsob odvádění odpadních vod z vaší nemovitosti v souladu se zákonem a bude provedeno zahájení správního řízení dle téhož zákona. (provádí příslušný Stavební úřad - vodohospodářský úřad, na pokyn provozovatele kanalizace pro veřejnou potřebu nebo inspektorátu životního prostředí.) Provedou výpočet objemu produkovaných vod na základě ekvivalentního obyvatele a vy budete muset písemně doložit, jak jste naložili s odpadními vodami ve smyslu vodního zákona. To se týká i nakládání srážkovými vodami, pokud je vaše nemovitost v oblasti s řízeným režimem nakládání srážkovými vodami (generel odvodnění určité oblasti). Myslím, že nemusím psát jak to všechno končí. To, co ušetříte se vám může pořádně vymstít. Jsme v Evropské unii, ta zpřísňuje limity znečistění životního prostředí a tak se po tom jde (a krutě). A pokuty a náklady na sanace jsou takové, že povolí během několika týdnů každý.

Buzerace, buzerace buzerace. Jsem zvědav, jak babičky a dědové, bydlící sami na venkově, kteří měli jen kadibudku nad hnojem tohle všechno zaplatí ze svého mrňavého důchodu za celoživotní dřinu v JZD. To se jim to navrhujou zákony v Bruselu s jejich platy.

Alternativa k povinné ČOV je(Dan01) a jmenuje se "pevná jímka" k vyvážení. Před 5ti lety jsem tímto peripetiem prošel.
Projekt = ČOV + vsakovací drenáž (pozemek 1800m2 - obec nemá žádnou kanalizaci).
Přišel zelený mužíček a za 10kKč vydal papír, že nenene, bo soused má na zahradě studnu. Tak pouze vyvážecí jímka. Ke kolaudaci je třeba od stavitele prohlášení, že těsnost jímky byla zkoušena napuštěním vody a zjištění jejího neúbytku blablabla...
Taky 1. doklad o vyvezení na čističku falšuju pravidelně. (cca 15 km + 5m2 hovnocuc za 1400,-???)
Mám 3 nádrže po 4m3(jako septik - vyváží se jen ta první), v poslední je jen voda a má dirky (štěrkové podloží).
V baráku mám hlášeny 4ks fekálistů a počítá se 85L(???)/1ks/1den. Kdybych měl nádrž 12m3 vcelku - snadno spočítáš četnost vývozu.
Dnes lituju, že jsem neudělal dvojí odpady v baráku - voda a h.vna zvlášť!
Třeba tydle moje kecy někomu pomůžou...

[][]Martine,k pevné jímce jsme vybudovali kořenovou čističku přebytečné tak zvané šedé vody.Pokud je na parcele dost místa,lze vodu z vyhnívací jímky pouštět do prostorné a mělké nádrže,v níž vegetují rybniční rostliny a likvidují zbytky nerozložených organických i anorganických látek.V praxi se jedná o mělkou jámu,vyloženou folií a vyplněnou štěrkem.Ten slouží jako nosič kořenových systémů.po projítí touto kořenovou houštinou se voda sbírá do rybníčku,kde se dočišťuje provzdušněním a pak použije k zálivce trávníků nebo stromů v sadu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru