Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Postavit " komín v komíně ".

Dobrý večer. Potřebuju poradit s odvodem spalin z krbových kamen. Mám k dispozici komín o světlosti 500 mm, výška cca 6 metrů a myslím si, že kdybych nějakým stylem dokázal v tomto komíně " postavit " další komín, napadla mě třeba nerezová flexi trubka průměr 200 mm, došlo by ke zvýšení tahu odvodu spalin z krbových kamen, nebo je tato myšlenka naprosto scestná? Fungovalo by to? Uvítám všechny reakce, díky za ně předem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Buď nechápu, nebo je myšlenka fakt zcestná. Komín je vadný? Někde hrozí "ucházení" do jiných místnos…
Rce 13.10.2008 22:19
Rce
Dobrý den, omlouvám se, jmenovitě zvláště Rce, pozdě jsem si uvědomil, že jsem položil dotaz moc obe…
f.hofstetr 14.10.2008 17:06
f.hofstetr
Aha, vím co je černá kuchyně, měl jí kamarád také v baráčku ;-). To bude chtít poradu s odborným kom…
Rce 15.10.2008 00:03
Rce
Zdravím Rce a děkuju – tvoje odpověď se mi líbí, je to fundovaná odpověď. Ale: všechno jsem prolezl,…
f.hofstetr 15.10.2008 20:40
f.hofstetr
... kominíci snad vymřeli a k mání jsou pouze na objednání, bydlím v Praze, na chalupu to je 135 km,…
veckoo 16.10.2008 07:29
veckoo
Pozvat kominíka na relaxační víkend Lepčí je kominice. Ale tentokrát musí mít malé přednosti, aby s…
Remca 16.10.2008 11:50
Remca
to je velkej komin tam se vejdou i veliky prednosti]:) nový
ajajaj 16.10.2008 18:44
ajajaj
To Remca: Tak tohle mi život dělá pořád, sotva si něco sesumíruju vtipnýho o kominících, manželkách… nový
f.hofstetr 16.10.2008 20:27
f.hofstetr
Nojo, já myslel, kdyby s tou komenicí chtěl někdo pořádně šoupnout, aby se nešprajcla v tom zúženým,… nový
Remca 16.10.2008 23:42
Remca
Dobrý večer všem, Pamela sice odmítla nabídku na vymetení komína, ale jako malou náplast poslala pár… nový
f.hofstetr 27.10.2008 18:21
f.hofstetr
Ty bláho, to jsou černo-kominický dudy ...! :-D nový
veckoo 27.10.2008 20:23
veckoo
Dudy jak na rizistropní ulhorf (viz slovnicek.php). Jak tak pozoruju, tak na ní jsou ke koukání už j… poslední
Remca 27.10.2008 22:04
Remca

Buď nechápu, nebo je myšlenka fakt zcestná. Komín je vadný? Někde hrozí "ucházení" do jiných místností, proto cpát trubku? Komín se hroutí? Přeci platí, že čím větší díra do komína, tím lépe a větší tah a nezmenšovat jí. Je-li příliš velký tah, zmenšuje se "špérklapkou" v krbu.

Dobrý den, omlouvám se, jmenovitě zvláště Rce, pozdě jsem si uvědomil, že jsem položil dotaz moc obecně a neúplně, pravda je taková, že se jedná o původní černou kuchyni, která je už sice zastropena / získalo se místo pro koupelnu / přesto nad tímto stropem zůstal ještě prostor cca 2 x 2 m, vysoký 2,5 m, / přístupný dvířky z půdního prostoru / jež se potom zužuje do již zmíněného komína o světlosti 500 mm. Do tohoto prostoru jsou zaústěny dva kouřovody, jeden z kamen v kuchyni Ø 112 a druhý Ø 150 z krbových kamen, stojících ve staré setnici. Než se kouř dostane do horní, zúžené části komína, chvíli „ bloudí „ ve spodní rozšířené části, kde se ochladí a potom neochotně opouští komín směrem vzhůru. Tím se dostávám k tomu, co jsem měl napsat rovnou, a to, že se mi jedná o překlenutí tohoto prostoru a možná pár metrů nahoru a napadla mě právě výše zmíněná flexi nerez trubka Ø 200 mm, kterou bych napojil na sopouch od krbových kamen a trubka by kouř vyvedla bezpečně nad rozšířený prostor komína, takže by nestačil vychladnout a tím by se, podle mého mínění, měl zlepšit tah u krbových kamen. Zatím není možno otevřít dvířka kamen bez toho, aby se do setnice nevyvalila oblaka kouře. Nevím sice proč, ale druhá kamna v kuchyni těmito potížemi netrpí. Ještě bych dodal, že o stavbě nového komína zatím neuvažuju, dům je cca 400 let starý, kamenný s cihlovými klenbami a nechtěl bych do něj takto zasahovat.
Takže tak a díky.

tah-v-komine.html

Citace z Wikipedie:

Černá kuchyně tvoří prostor v domě, převážně v zadní či boční části síně, s otevřeným komínem trychtýřovitého tvaru o větším průměru, zvaného též lezák či plášťák, pod nímž bylo otevřené ohniště, v pozdějších dobách pak různá topná zařízení, jako např. sporák či pec. Do černé kuchyně se převážně vstupovalo ze vstupních prostor domu, na hradech a zámcích tvořila samostatné prostory mimo obytné části, často doplněné zdrojem užitkové či pitné vody. Býval v ní zabudován kotel pro přípravu nápojů pro dobytek či na vyvařování prádla. Ve stěně nad ohništěm bylo ústí pece a kamen postavených ve světnici. Taková černá kuchyně pak sloužila nejen k přípravě pokrmů, ale i k přikládání do kamen. Vařilo se na trojnožkách, roštech či v hrncích. V některých případech rozšířený komín sloužil k uzení masa.

P.S. Jak tak koukám, tak teď jsem to asi zazdil úplně, vypadá to tak, že jsem nenechal vůbec žádnej prostor pro odpověď, zkrátka neni nad to, šikovně se zeptat. :beer:

Aha, vím co je černá kuchyně, měl jí kamarád také v baráčku ;-). To bude chtít poradu s odborným kominíkem, tam bude ještě nějaký jiný problém. Ten komín musí táhnout i "za studena". Když zapálíš noviny u komínové díry studeného komína, mělo by ti to noviny skoro vyrvat z ruky. Není někde děravý? Nejsou někde vypadlé cihly? Nezůstala někde doleji neucpaná díra, kudy se nasává falešný vzduch (třeba vybírací ďoura na saze postrádá dvířka)? Bacha, v těchto komínech s chutí staří stavbaři zazdili trám, pak je požár na spadnutí. V té kuchyni s ohníčkem to tak nevadilo, ale když se rozfajruje krb, může trám bafnout. Zkontrolovat.

PS: Neboj, odpověď má své vlastní místo a může být neméně dlouhá :-).

Zdravím Rce a děkuju – tvoje odpověď se mi líbí, je to fundovaná odpověď. Ale: všechno jsem prolezl, utěsnil, do komína vlez, vyčistil, vlezná dvířka opravil, vypadal jsem jak čert, novou výměnu kolem komína udělal.

Když tak člověk stojí v té „ komínové místnosti“, ve které se dá chodit, nad sebou to komínové těleso, tak tě stejně napadne, že ten kouř to má těžký, jak může tady nezabloudit, to je, jakobys pouštěl kouř z kamen přímo do pokoje a doufal, že si sám najde díru ve stropě.

Tah komína je tak malý, že sice krbová kamna hoří, ale prakticky nejdou regulovat, všechny ovládací klapky musí být úplně otevřeny, jinak se v kamnech za sklem začne válet kouř, sklo se začoudí a konec.
Někdy v září, po zazdění zděře, jsem zkoušel tah zapálenýma novinama, ale to by mi spíš od těch novin chytly fousy, o nějakém trhání z ruky nemůže být ani řeč, byl jsem rád, že jsem ty hořící noviny zahodil.
To, že mě čeká porada s odborníkem kominíkem, to je mi jasný, ale neni mi jasný, kde ho seženu, v tom místě, kde dům stojí, kominíci snad vymřeli a k mání jsou pouze na objednání, bydlím v Praze, na chalupu to je 135 km, ale nějak to musíme skloubit.
Pořád mě ale pronásleduje obsedantní pocit, že na vině je ta „baňka„ dole v komíně a že kdyby měl komín
"normální" tvar, tzn. konstantní profil odspoda až nahoru, tak že by kouř bez potíží trefil ven a komín by vykazoval větší tah.
Velice si vážim tvých rad, Rce, je to v pohodě, ještě však doufám, že se třeba ozve nějaký odborník – kominík. Chalupa stojí u Hlinska v Č.

P.S. Tím místem pro odpověď jsem nemyslel místo jako takové, ale místo pro odpověď samu, protože jsem si začal sám odpovídat, takže tak.

To Remca:

Tak tohle mi život dělá pořád, sotva si něco sesumíruju vtipnýho o kominících, manželkách a vymetených komínech, hned mě někdo předběhne a ještě tam vmontuje kominici s malými přednostmi, což mě nechává ale absolutně chladným, mě v mládí málo kojili a tak mám vřelý vztah k velkým přednostem.

Ale v tom našem komíně by se nešprajcla ani Pamela Anderson s plovákem na zádech.

P.S. Když se nedočkám kominíka, aspoň se zasmějeme

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru